Délmagyar logó

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 19°C | 29°C Még több cikk.

Halász Judit kedvencei

Szeged - Már a második generáció nevelkedik Halász Judit dalain. Számos elismerés, köztük a Jászai Mari- és a Kossuth-díj mellé 2008-ban megkapta a Prima Primissima Díjat, 2003 óta az Unicef jószolgálati nagykövete. Jelenleg is három darabban játszik a Vígszínházban, közben kicsiknek és nagyoknak is énekel. A 66 éves színésznővel Szegeden beszélgettünk a nagymamaságról, a gyerekekről és a csodalóról.
– Háromszoros nagymama. Hogy lehet ennyire fiatal?
– Nem tudom, nem „mentem rá" arra, hogy fiatal maradjak. Úgy látszik, a gyerekek fiatalítanak. Ami felfelé árad a nézőtérről, erőt ad az embernek.

– Mennyi ideje van a saját unokáira?
– Mióta a fiamék hazaköltöztek Amerikából, nagyon sokat vagyunk együtt. És ez csak megerősíti, hogy gyakorló anyukának, nagymamának lenni sokkal nehezebb, mint 500 gyereket „karbantartani" egy óráig a színpadról. Nagyon kicsi a korkülönbség a három fiú között. A legkisebb csak januárban múlt egyéves, de a két idősebb mindig egyszerre kérdez. Amíg az egyiknek válaszolok, a másik rángat, ismételgeti a saját kérdését. Elvem, hogy a gyerek minden kérdését meg kell válaszolni, a legbutuskábbat is, és ezt nagyon nehéz megoldani. Rettenetesen fárasztó, de óriási boldogság együtt lenni velük. Nagyon szeretjük őket.

Halász Judit mosolya. Fotó: Frank Yvette
Halász Judit mosolya.
Fotó: Frank Yvette

– A gyerekek választották a Mosolyrend tagjává, az Unicef jószolgálati nagykövete 2003 óta. Hogyan tudja segíteni a rászoruló gyermekeket?
– Az Unicef fájdalmas pontom, mert a magyar gyerekekért nem tevékenykedhetünk. A szervezet elsősorban a világ legszerencsétlenebb gyermekein próbál segíteni, akik az adományok nélkül életben maradni sem tudnának, hiszen nincs oltás, némelyik területen nem jutnak ivóvízhez. Most azonban mindannyian tudjuk, milyen nagy a gyerekszegénység Magyarországon. Szeretnénk elérni, hogy az összegyűjtött összeg egy bizonyos százalékát a magyar rászorultakra fordíthassuk. Még nem kaptunk rá engedélyt.

– A Mosolyrend mellett számos elismeréssel jutalmazták színészi, előadóművészi munkásságát. 2008-ban Prima Primissima Díjat kapott. Mit jelent önnek ez az elismerés? Van olyan díj, ami különösen közel áll a szívéhez?
– A színész ugyanúgy teszi a dolgát akkor is, ha díjat vár, akkor is, ha nem vár semmit. De az elismerés azt jelenti: mások is észreveszik, hogy én szívből teszem. Nagyon jólesett, mert egy díjnak mindig rangot ad a kitüntetettek névsora, és igazán méltó elődeim vannak. Kedvenc díjat nem tudnék kiemelni, de nagyon szeretem azokat a civil alapítványoktól kapott elismeréseket, amelyek nem kötődnek sem politikához, sem szakmai érdekekhez.

– Eszenyi Enikő a Vígszínház új igazgatója. Észrevehető a színház működésén, hogy női vezetőt kapott?
– Eszenyi Enikő csak február óta igazgat, így változást még nem lehet észrevenni. A főiskola elvégzése óta szintén a Vígszínház tagja, nagy meglepetés minket nem érhet. Tudjuk, mi várható el tőle, mit tud, és mi az, amit majd megtanul.

– Gimnazistaként a díjugrató válogatott tagja volt, elnyerte a legjobb női lovas címet is. Mit szól Overdose sikereihez? Követi a csodaló pályafutását?
– Nagyon szeretem a lovakat, jobban ismerem őket, mint más állatokat. Ismerem a természetüket, noha pont olyan sokféle, mint az embereké. A lóversenyzésben viszont nem vagyok jártas, díjugrató voltam, a lovas versenyben vagyok otthon. Csak annyit mondhatok, fantasztikusan büszke vagyok rá, hogy van egy lovunk, amely ugyan nem itt született, de ennyire jól szerepel magyar színekben! Mindig örülök, ha hallok a sikereiről.

Olvasóink írták

  • 1. dq 2009. május 07. 13:24
    „Szegeden. Az interjú 2009. április 23-án, csütörtökön a B-612 Kulturális Műhelyben (Bécsi krt. 7) készült.
    http://www.b612.hu/radnoti_miklos_halasz_judit_b612_090423.html”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dávid-csillagot fújtak a szegedi MSZP-irodára

Szeged - Dávid-csillagot festettek fel ismeretlenek tegnapra virradóra az MSZP frakcióirodájának… Tovább olvasom