Délmagyar logó

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos 1°C | 4°C Még több cikk.

Halász Matyi bácsi, a szegedi totó- és lottókirály

Szinte nincs olyan hét, hogy a szegedi Halász Mátyás ne nyerne a totón vagy a lottón. Ezért is nevezik Magyarország totó- és lottókirályának. Hihetetlen szerencséje félmilliárd forint körül hozott a konyhára.
Matyi bácsi tegnap is feladta a szelvényeket. Fotó: Frank Yvette
Szinte nincs olyan hét, hogy a szegedi Halász Mátyás ne nyerne a totón vagy a lottón. Ezért is nevezik Magyarország totó- és lottókirályának. Hihetetlen szerencséje félmilliárd forint körül hozott a konyhára. Tizenhárom éve övé volt a huszadik század legnagyobb nyereménye: 275 millió forint.

Matyi bácsi, Magyarország lottó- és totókirálya – ahogy a Szerencsejáték Zrt.-nél nevezik – a találkahelyre tizenkét éves, de kitűnő állapotú fehér Mercedessel érkezik. Sportosan elegáns a 76 éves szegedi úr megjelenése, aki egy dossziét szorongat a hóna alatt.

– Húzzon, Lacikám! – nyitja ki a nyereményigénylésekkel teli pakkot. Először egy 13+1-es szelvény kerül a kezembe, majd lottónégyes, aztán egy olyan papír, ami egy nyereményautó átvételét tanúsítja. Kiderül, nem nekem van irtózatos mázlim, Matyi bácsi ugyanis csak olyan nyereményigazolásokat tett a mappába, amelyek jóval egymillió forint fölötti összegeket bizonyítanak. Legalább száz ilyen dokumentumot szedett össze az 53 éve lottózó és totózó egykori NB I-es futballista. A gyors lábú balszélső, Halász Mátyás Szegeden, majd Komlón és Pécsen rúgta a bőrt. Így talán érthető, miért megy neki ilyen jól a totózás. A memóriája pedig fantasztikus. Ma is szinte percre pontosan tudja, mi történt az elmúlt ötven évben a magyar sportéletben.

A 12 éves Mecedes ma is kiváló állapotban van
– Hússzor volt telitalálatom a totón. Mindig egyedül játszom. Régebben húszezer forintokkal, ma már csak kétezerrel – meséli az egykori bányász, aki a futball mellett az ötvenes években négy órában vájár volt, majd hazatérve a szegedi kábelgyárban dolgozott. Nem tagadja, jól keresett. Egyik kollégájával közösen fejlesztették ki a spirálos telefonzsinórt Magyarországon – amit Londonban láttak először.

Természetesen akkoriban is lottózott, és nem volt olyan hét, amikor ne nyert volna. A hihetetlen szerencseszéria a mai napig tart. A legkiugróbb két év azonban 1994 és 1995 volt. Először az akkor az évszázad nyereményeként számon tartott lottóötös 275 millió 689 ezer 511 forintját vitte el, a következő évben pedig páratlan sorozatot produkált Fortuna kegyeltje. Egy hónap alatt volt egy 13+1-ese a totón, majd három egymás utáni héten három gépkocsit nyert.

Három ház és egy kis nyaralás

A totó- és lottókirály szerint bő ötven év alatt félmilliárd körül nyerhetett. Először magának épített egy szép házat, majd a következő években a nyeremény kamataiból a fiai is felhúzhattak egy-egy vadonatúj épületet. Járt a feleségével Kanadában, a Kanári-szigeteken, Krétán, Cipruson és Mallorcán. Távolabbra nem igazán kívánkozott.

– A nyeremények átvételénél az igazgató úr nem hitt a szemének. A harmadiknál már nem is kellett igazolni magam. A kocsikat a menyeim kapták meg, egyet pedig eladtam – meséli Matyi bácsi, aki – elmondása szerint – soha nem szórta a pénzt. – Nem voltam pazarló. Mindig megnéztem, hova teszem a fillért. A hazárdjátékokat nem szeretem. Különben is szívproblémáim miatt a doktornőm azt mondta: „Matyi bácsi, kicsit fékezzünk!" Tényleg nem hiányzik a stressz, de a lottózást sem tudom abbahagyni. Nem vagyok a rabja, de élvezem. Álmodok a számokról, a tippekről. Amikor felébredek, elvonulok a szobámba, és kidolgozom a variációkat. Általában nem csal a nem is tudom, hányadik érzékem. Hát ez az én nagy titkom – meséli Matyi bácsi, majd kisvártatva megjegyzi:
– Tudja, Lacikám, a szerencsejátékban a legfontosabb a fegyelem. Több olyan embert ismerek, aki nyert, és már semmije sincs.

Olvasóink írták

  • 1. kfer 2010. július 03. 19:57
    „11-18-26-67-83”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kifogások sora a tilosban

Autósokat kérdeztünk meg a szegedi Szent István téren, miért hajtanak be a tiltó táblák ellenére. A… Tovább olvasom