Délmagyar logó

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 21°C | 35°C Még több cikk.

Halászati törvény: javaslatok Kalmárnak

Szeged - A Tisza és a többi természetes élővíz védelmével, hasznosításának módjával kapcsolatban fogalmazott meg javaslatokat két Csongrád megyei civilszervezet és egy aktivista.
Érveiket Kalmár Ferenc országgyűlési képviselőnek mondták el, abban bízva, hogy a készülő új halászati törvény előkészítői ezeket a szempontokat is figyelembe veszik. A Csongrádi Sporthorgász Környezet- és Természetvédő Egyesület, az Algyői Természetvédő Horgászegyesület és Mészáros András korábbi kishalász egyaránt amellett érvel, hogy az új törvény tiltsa meg az üzemszerű halászatot a természetes vizeken. A javaslat indoka: a folyóból a fejlett halászeszközökkel jóval több halat fognak ki, mint amennyi a természetes szaporulattal vagy a telepítések nyomán belekerül.

A csongrádi egyesület horgászai 11 éve 20 kilós átlagfogást regisztráltak fejenként, ez a zsákmány mára 3 kilogrammra csökkent, legalábbis a fogásai naplók tanúsága szerint, miközben a Tiszára engedélyt váltók száma ma nem több, mint akkor volt. A Tisza magyarországi szakaszára több tízezer horgász jár, és már nincs ötven halász sem, ők mégis több halat fognak a pecásoknál. A jelenlegi szabályozás nem garantálja a halak háborítatlan ívását sem az egyesületek szerint. Úgy látják, az élővizek idegenforgalmi és szabadidős hasznosítása érdekében célszerű gátat szabni a halászatnak, vagy legalább mennyiségi korlátok közé szorítani: a horgászat és a hozzá kapcsolódó turizmus több hasznot hoz a nemzetgazdaságnak, és a természetvédelmi szempontokkal is összefér.

A Fidesz tavasz óta készül a halászat és horgászat új jogi szabályozására, miután egy felmérésből kiderült: az elmúlt harminc évben ötödére csökkent a magyarországi természetes vizek halállománya.

Olvasóink írták

 • 7. viza 2011. május 25. 18:37
  „EMBEREK, NE LEGYÜNK MÁR HÜLYÉK ! A FEJESEK KÖZÜL A KUTYÁT NEM ÉRDEKLI A HORGÁSZ-HALÁSZ VISZÁLY. MAGÁNKÉZBE FOGJÁK ÁTJÁTSZANI A TISZÁT IS !! MAJD AKKOR LEHET CSENGETNI AZ ENGEDÉLYÉRT. ÉS AKKOR SEM LESZ TÖBB HAL, MERT NEM A HALÁSZOK FOGJÁK KI, HANEM AZ ELSZAPORODOTT FÉREG ORVHALÁSZOK !!”
 • 6. viza 2011. május 25. 18:27
  „Mi van bakos?? mért nem biggyeszted oda a neved? Az erről a témáról való íráshoz kissé felkészültebbnek kellene lenned...és ez a főrabsic mészáros van kiemelve ? Röhej...”
 • 5. andlui49 2011. május 24. 17:24
  „Egyetértek az élővizeken történő halászat betiltásával.
  Sajnos ezeken a vizeken nem gazdálkodás hanem garázdálkodás folyik.
  Kizárólag a sporthorgászat legyen engedélyezett!
  Mindent tegyenek meg ennek érdekében!”
 • 4. nyomdasz63 2011. május 24. 13:44
  „Tessék mondani,a halászati felügyelőt is elzavarják végre?”
 • 3. dondongó 2011. május 24. 13:27
  „Halászott a zavarosban.:-)”
 • 2. favágó 2011. május 24. 12:45
  „1! Biztosan pecázni volt!:-)”
 • 1. saturnus 2011. május 24. 12:11
  „Ugyan már,még az ünnepi közgyűlésre Szeged napján se ment ki a nyílvánosság elé.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

M5: túl drága az államnak

A PPP-szerződéseket felbontanák – sokba kerülnek. Vásárhelyen előkészítik a kiváltást – az M5-ösé azonban túl drága volna. Tovább olvasom