Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

Halászlévita: az alapanyag, a fűszerezés és a frissesség számít

Szeged - Még véletlenül sem szabad összehasonlítani a szegedi és a bajai halászlevet Tinusz Gábor, a Gault&Millau étteremkalauz főszerkesztője által az ország egyik legjobb halászcsárdájának nevezett étterem tulajdonosa szerint.
– Kikerekedett szemmel olvastam a hozzászólók vérre menő reakcióit. Nem értem, miért veszik az emberek ilyen komolyan a kritikát – mondta Tinusz Gábor, az érsekcsanádi Rév csárda tulajdonosa, amikor megkérdeztük, hallott-e arról, milyen indulatokat kavart a szegedi halászlé rajongói és készítői körében a közelmúltban megjelent Gault&Millau étteremkalauz halászcsárdákról írt kritikája.

Az ételt a szegedi halfesztiválon is szabadtűzön főzik. Archív Fotó: Schmidt Andrea
Az ételt a szegedi halfesztiválon is szabadtűzön főzik. Archív Fotó: Schmidt Andrea

A kalauz magyarországi kiadásának főszerkesztője, Molnár B. Tamás arra a kérdésünkre, hogy véleménye szerint hol lehet Magyarországon jó halászlevet enni, a Bács megyei érsekcsanádi Rév csárdát említette.

„A hagyományos, egyszerű halászételek minél tökéletesebb elkészítése a konyha programja. Rusztikus, de tisztességes fogások, halászlében pedig vitathatatlanul éllovasok, nem is fejhosszal. A bajai halászlé pontyból, tésztával mindig frissen készül, minden asztalnak külön bográcsban, szabadtűzön" – olvasható a nemzetközi étteremkalauz magyarországi kiadványában.

A Rév csárdát 2012 márciusában nyitotta újra Tinusz Gábor és családja. Az autentikus körülmények között elkészített ételt lábon száradt vörös fűzzel, szabadtűzön főzik.

A csárda tulajdonosa több alkalommal járt Szegeden. – Mielőtt megnyitottam, körbejártam a magyarországi halászcsárdákat. A Tisza-parton lévő mindkét étteremben, az Öreg Kőrössyben és a Kiskőrössyben is több alkalommal ettem finom halászlevet – mesélte Tinusz Gábor, aki szerint nem szabad összehasonlítani a különböző tájegységek halászleveit. A Bács megyei csárdagazda szerint az alapanyag minősége, a fűszerezettség és a frissesség számít. – Nincs semmi gond az alaplével sem, ha azt délelőtt készítik el, és délben már szervírozzák is – fogalmazott Tinusz.

Ami eddig történt:

Földbe döngölték a szegedi halászlét

Paprikás a hangulat a halászlékritika miatt

Lehúzták a bajai halászlét is

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Táplál és gyógyít a szegedi paprika

A szegedi paprika nyomában címmel rendeztek konferenciát tegnap az Alsóvárosi Ferences Látogatóközpontban. Tovább olvasom