Délmagyar logó

2018. 03. 25. vasárnap - Irén, Irisz -2°C | 8°C Még több cikk.

Halásznapot rendeztek Ópusztaszeren

Ópusztaszer - A hagyományos népi halászat módszereit ismerhették meg, és ízletes halételeket is kóstolhattak a látogatók a szombati halásznapon, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban.
Immár hagyomány, hogy Nepomuki Szent János, a halászok és vízen járók védőszentjének névnapjához - május 16-hoz - közeledve halásznapot és horgászversenyt rendeznek az Ópusztaszeren, a rotunda melletti záportározó tónál. A szombati nap azonban mégis különleges volt, hiszen - Anonymus nyomán - megkapta a Körtvélytó nevet az állóvíz.

Béla király jegyzője Gesta Hungarorum című művében írt arról, hogy: "a diadal után Árpád vezér meg vitézei innen továbbvonulva addig a mocsárig mentek, melyet Körtvélytónak mondanak, s ott maradtak a Gyümölcsény-erdő mellett harmincnégy napig". A Gyümölcsény-erdőre emlékezve vadkörtefákat is ültettek a tó mellé.

Halásznapot rendeztek Ópusztaszeren.
Halásznapot rendeztek Ópusztaszeren.

A hagyományos népi halászat módszereit a mai napig Csongrádon halászként dolgozó Mészáros Dezső segítségével ismerhették meg az érdeklődők. A halászmester irányításával előbb vonóhálóval fogtak nyurga- és tükörpontyokat, kárászokat, törpeharcsákat, no és egy óvatlan teknőst, majd a dobóháló használatát mutatta be a férfi. Már az első dobás sikerrel járt, egy kárász akadt a hálóba, majd röviddel később két társai is a ladikba került.

A halászok és a reggeltől a botjaikat figyelő horgászok jó fogása nem csak a szerencsének volt köszönhető, néhány hete ugyanis csaknem két mázsa nyurga- és tükörpontyot telepítettek a tóba. Azoknak sem kellett csalódniuk, akik nemcsak fogni, hanem kóstolni is akartak a halakból, a tó melletti gátőrháznál szegedi halászlé, korhely halászlé, rántott ponty, roston sült fogas, egészben sült pisztráng és keszeg várta őket.

Olvasóink írták

 • 4. cintula 2012. április 29. 11:50
  „ami kimaradt:
  Hermann Ottó: A Halászmesterség kézikönyvében megtalálható:
  http://mek.niif.hu/03100/03104/html/mhk2a2b.htm
  :))
  257. ábra. Czigányhorog vadrózsa-tüskéből.
  A czigány erős madzagot szerez s ha ehhez még egy kis vékony rézdrótra is tehet szert - ha nem, úgy is jó -, akkor biztosra megyen. Előbb felkeresi a víznek oly sekély helyét, a hol az apró halak sütkérezni szeretnek; ezt lábolva megkerüli, hogy az apróságot a partfelé szorítsa; nincs az a macska, mely biztosabban elkapná körmével, mint a czigány a riadozó kis halat tenyereivel.
  Mikor már kis hal is van, gödröt kapar, tele meríti - ismét tenyerével - s belébocsátja a kis halat, azután előveszi a vadrózsa tüskéjéből kimesterkélt horgot (257. ábra), s úgy köti a kis hal hasa
  * Lásd: 111. ábra I. T.
  alá, a mint ezt a 258. ábra ábrázolja; ha drótja van, avval köti meg s ekkor még biztosabb, mert a csuka foga nem tehet kárt a szerszámban.
  258. ábra. A czigányhorog felszerelése.
  Ezt a nagy furfangot azután beereszti a vízbe s minthogy a kis hal sértetlen, elél, uszkál napestig, mindaddig, a mig valami éhes csuka be nem kapja.
  Hogy a czigány kivárja, ez természetes; mert hiszen semmi joga, tehát nem kurtítja idejét a kötelesség sem.”
 • 3. azigazitrebitsch 2012. április 28. 21:26
  „2. lukrecia 2012.04.28. 20:50
  Jó utat,vigyázz magadra,ha fáradt vagy állj meg pihenni.
  Mi addig valahogy kibírjuk nélküled és tartsuk a frontot.”
 • 2. lukrecia 2012. április 28. 20:50
  „Jó program lett volna mára , de a média erről is lekésett. Remélem lesz még ismétlése , amiről esetleg előzetesen értesülni is lehet. Nem véletlen a nyugat dunántúli szállodák dugig vannak, itt még sajnos programot sem tudnak csinálni. Na is kicsit még tovább ....nyugatabbra”
 • 1. emigrans 2012. április 28. 19:32
  „Vegre ismet egy jo cikk,ami nem gyilkossagrol,kozuti balesetrol es egyebb rossz hangvetelu temakrol szol.
  Csak igy tovabb (pozitivan) kedves ujsagirok .Oromom leltem a cikkben.Koszonom”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Hirling, Varga duó harcolhat az olimpiai kvótáért

A Hirling Zsolt, Varga Tamás duó nyerte a férfi könnyűsúlyú kétpárok szombati küzdelmét a Szegeden zajló Simády Béla nemzetközi evezős emlékversenyen. Tovább olvasom