Délmagyar logó

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 21°C | 35°C Még több cikk.

Halban és sütiben jók vagyunk

Csongrád megye - A Magyar Konyha nyári dupla számából kiderült, hogy a Tisza régió vendéglőinek, halsütőinek, cukrászdáinak étlapját ették végig a szakújságírók. A legjobbakból összeállított 30-as listán 12 vendéglátóhely Csongrád megyei.
– Szakújságíróink tematikus országjáráson a Tisza mentén haladva térképezték fel a vendéglátóhelyeket – mondta el Sümegi Noémi, a Magyar Konyha felelős szerkesztője. – Az úgynevezett Tisza régiót idén fedeztük fel először, tavaly a Balatonnal foglalkoztunk nyári számunkban. Az volt a célunk, hogy felhívjuk a figyelmet a Tiszára, a tiszai vendéglátásra.

A szakértők külön-külön rangsorolták a legjobb halászcsárdákat és éttermeket egy 10-es TOP-listán, a legjobb cukrászdákról, valamint halsütőkről pedig 5-ös névsor készült. A 30 „díjazott" kiemelt vendéglátó helyből 12 Csongrád megyei, az Algyői Halászcsárdát leszámítva voltaképpen az összes szegedi.

Tibai Józsefné 15 éve süti a halat, kínálatát hárman is tesztelték.  Fotó: Schmidt Andrea
Tibai Józsefné 15 éve süti a halat, kínálatát hárman is tesztelték. Fotó: Schmidt Andrea


Első helyezett a Z. Nagy Cukrászda

A Tisza mentén lévő cukrászdák 5-ös rangsorában az első helyen a Z. Nagy Cukrászda végzett az ítészek véleménye alapján, az A Cappella a 4. lett – szolnoki, kunszentmártoni és poroszlói versenyzők között. Margitáné Z. Nagy Rozália, a tulajdonos mestercukrász elmesélte, még Londonból is telefonáltak, és gratuláltak a cikkhez. Sok szegedi látta a Magyar Konyhát, egy budapesti vendég pedig direkt azért kereste meg őket, mert kíváncsi volt rá érdekes, több mint 70 éves története miatt is. Az év fagylaltja ver senyekről rendszeresen elismerésekkel hazaérkező, Arany Habverő díjjal és Szegedért Emlékéremmel is kitüntetett cukrász azt mondta: „Ha egy versenyen nem kapunk érmet, nem sírunk, hanem tanulunk belőle."

Az 5 legjobb tiszai halsütőből a Szegedtől legtávolabb fekvő timári áll az élen, a 2. helyezett azonban már a szegedi Mars téri Tibai Józsefné Sült hal elnevezésű üzlete. A 3. helyen a szintén Irén-csarnokbeli Szabó-féle halsütő áll, a 4. helyezett a szolnoki Szőke Tisza Kincsei, az 5. helyet pedig a Mars téri halüzlet szerezte meg.

Tibai Józsefné elmesélte: hárman tesztelték a kínálatát, és előtte megkérdezték, beleegyezik-e. A 15 éve halsütéssel foglalkozó asszony az üzlet tulajdonosától, Kotogány Károlytól tanulta a mesterséget. Aminek az alapja: legyen mindig friss és minőségi a hal! A halsütés titkát azonban nem árulta el. Tibainé, aki maga is hetente kétszer kóstolja meg saját „főztjét", nem szegedi, hanem tiszasülyi halat süt. Rendszeresen nála ebédelnek a Pick Szeged kézilabdacsapatának edzői, Skaliczki László és Porobic Haris.

A szegedi recepteket is megjelentető kiadvány szerkesztője a módszerrel kapcsolatban úgy nyilatkozott: nemcsak „próbaebédeltek", hanem helyi szakembereket, más vendéglősöket is megkérdeztek. Arra a kérdésre, inkognitóban lepték-e meg az éttermeket, a válasz: nem. A legtöbb helyen időpontot kértek, beszélgettek a tulajdonossal, konyhaséffel, sőt előfordult, hogy egy vendéglőbe többször is visszamentek.

A Z. Nagy cukrászda csapata. Benne vannak az elitben. Fotó: Schmidt Andrea
A Z. Nagy cukrászda csapata. Benne vannak az elitben. Fotó: Schmidt Andrea


– Igyekeztünk objektív képet adni – fűzött kommentárt a kiadványhoz Sümegi Noémi –, de persze emberek vagyunk, tévedhetünk. Mégis úgy gondoljuk, ez a gasztronómiai kirándulás jó alap arra, hogy az emberek érdeklődését felkeltsük a Tisza kincsei iránt. Egyik olvasónk például elmondta, tavaly a Balatonnál az újsággal a kezében kirándult, és étkezett.

* * *

Szegedi élmezőny

A kiadvány a tiszai halászcsárdák közöl a 3. helyre az algyőit sorolta, 4. helyen a Jobb Mint Otthon Kisvendéglő, az ötödiken a Kiskőrössy, a hetediken az Öreg Kőrössy Halászcsárda végzett. A legjobb étterem kategóriában az 5. az Alabárdos Étterem és Borozó, a 7. a Vendéglő a Régi Hídhoz, a 9. a Szeged Étterem lett.

Olvasóink írták

  • 6. szegedivagyok 2012. augusztus 22. 16:14
    „Szakújságíró?Ez hü...ség.Olyan nincs.Az újságíró az én véleményem szerint nem egy szakma képviselője, pusztán egy ember, aki mindenfélét írogat. Itthon bárkit kikiáltanak szakújságírónak, úgy is, hogy semmi köze egy adott témához. Én is el tudok menni éttermekbe véleményt mondani a kajáról, de ettől még nem tartom magam ásznak a témában. Kezeljük ezt a dolgot a helyén!!”
  • 5. trillarom 2012. augusztus 22. 11:40
    „A Roosvelt tériről hallottam nemrég rémtörténeteket..egy régi ott dolgozó szájából. Hát szégyen.”
  • 4. Trollmacsi 2012. augusztus 22. 10:57
    „európa szerencsésebb történelmi fejlődésű területein az a szokás, hogy nem jelzik előre a tesztelést, hanem utólag fedik fel magukat, hogy a tesztelő véletlenül se kapjon kiemelt figyelmet :(”
  • 3. ráérő 2012. augusztus 22. 10:56
    „A Roosevelt halászcsárdát már sehol sem emlitik meg.
    Nagyon mélyre süllyedtek,az ár/érték arányban a környéken az utolsók közé tartoznak.”
  • 2. spiler 2012. augusztus 22. 10:35
    „BALATON FÜREDEN 10 DKG KESZEG 380 FT???????????????????????? ?felháboritó”
  • 1. seawasp 2012. augusztus 22. 06:42
    „Na jó! :-D
    Elolvasva cikket, megéheztem a sült halra! Mehetek pontyot fogni! :-D”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Balesetveszélyes Szegeden a Hargitai játszótér

Fejlődik a városrész, de nincs bevásárló központja. Kevés a játszótér és problémás az átszervezett tömegközlekedés. Erről is kérdezték olvasóink Pocsai Blankát. Tovább olvasom