Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Haldokolnak a kisboltok - spórolunk

Csongrád megye - Kevesebbet vásárolunk, mint tavaly, mivel kevesebb pénzt költhetnek el a családok. Ezért bajban vannak a kisboltok, amelyek az emberek "kényelmi" vásárlásaira rendezkedtek be.
– Míg régebben egy vevő 10–20 deka parizert vásárolt, most a legtöbben azt mondják: kérek 3 szelet párizsit – ezzel a történettel illusztrálta a Szegeden több hagyományos kisboltot is működtető Czeglédy Attila, mennyit költenek az emberek manapság az élelmiszerüzletekben. – És amíg korábban pontosan tudni lehetett, mikor kaptak fizetést, most ezt nem vesszük észre, mivel szigorú beosztással élnek. Már nem futja a „kényelmi bevásárlásra", amire a kisboltok létrejöttek, hanem egy héten egyszer, tudatosan, a legolcsóbb helyeken szerzik be az élelmiszert – tette hozzá a kereskedő.

Czeglédy Attilától megtudtuk, forgalma egyik évről a másikra 5–10 százalékkal apadt. S mivel a költségei emelkedtek, egyet tehetett: csökkentette az alkalmazottak számát.

Ma már sok vevő nem dekára, hanem szeletre kéri a felvágottat. Fotó: Frank Yvette
Ma már sok vevő nem dekára, hanem szeletre kéri a felvágottat.
Fotó: Frank Yvette

A kiskereskedelem sovány forgalmáról naprakész adatai vannak Martonosi Istvánnak, a Kisosz megyei titkárának. A Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége 2005 óta minden évben, mind a 19 megyében felméri a mikro- és kisvállalkozások helyzetét.

Fogyasztás

A KSH szerint a fogyasztási kiadások egy főre jutó havi összege 2011-ben 63 ezer 544 forint volt, az előző évihez képest 1,2 százalékkal csökkent. Az élelmiszer-fogyasztás ennél nagyobb mértékben, 2,7 százalékkal esett vissza, ami mögött az élelmiszerek magasabb, 7,3 százalékos árindexe áll. Ez pedig az olcsóbb termékek vásárlására ösztönözte a háztartásokat.  

Csongrád megyében több mint 100 vállalkozó mondott véleményt: azzal kapcsolatban, hogyan alakult 2011-ben az előző évhez képest a forgalom és a nyereség, csaknem 90 százalékuk csökkenésről, illetve változatlan állapotokról számolt be. Az alkalmazottak száma 44 százalékuknál csökkent, többségüket pedig vagy minimálbéren, vagy a szakképesítéshez kötött bérminimum összegén foglalkoztatják. A vállalkozók csaknem háromnegyede nem volt képes saját forrásból kigazdálkodni az elvárt béremelést, hogy az alkalmazottak nettó jövedelme ne csökkenjen a tavalyihoz képest. Ezért az eddig 8 órás beosztottat visszaminősítették 6 órásnak, vagy minimum 1–2 embert elküldtek.

Az egykulcsos adónak is az az egyenes következménye – fogalmazott egy szókimondó kereskedő –, hogy haldokolnak a kisboltok. Az 1–5 millió forintos havi jövedelemmel rendelkező gazdagoknál hiába marad több pénz, csak egy gyomruk van, nem vásárolnak dupla annyi élelmiszert. A kisboltoknak az lenne a jó, ha a sok kis keresetű ember jövedelme emelkedne.

Vitték, mint a cukrot
Olykor úgy tűnik, nő a kisboltok forgalma, ez azonban nem biztos, hogy bevételnövekedést is jelent – mutatnak rá a szakemberek. Jó példa erre az a tavalyi eset, amikor a cukor ára a duplájára nőtt, és a vevők kilószámra vették még az áremelés előtt, vagy amikor a baromfiboltosok nagy mennyiségben adtak el húst, de nyomott áron: erre kényszerítette rá őket a piaci helyzet. Hiába nőtt mindkét esetben a volumen, az árbevételben és a nyereségben ennek nyoma sem volt.

Olvasóink írták

72 hozzászólás
 • 72. buhamama 2012. július 04. 07:45
  „Azért haldoklik mert nagy ár réssel dolgoznak,1kg kenyér a péknél 250 ft, náluk 350 ft.vagy a tej duplályába kerül de bármi .Ha olcsóbb lenne az áru menne a vevő.”
 • 71. ivivan 2012. július 03. 18:22
  „65. lukrecia
  A vitapartner minősítgetésével lehet a leghamarbb elérni, hogy a másik rossz véleménnyel legyen rólad. Csak szólok, mert előszeretettel teszed ezt...

  "Lásd gyurcsány bohóc ténykedése, még most is az ő ténykedése miatt kinlódunk"

  Nem, már nem. Már Orbán hibái miatt kínlódunk - főleg, hogy egyszerűen képtelen beismerni, hogy tévedett. Hiba volt az egy kulcsos adó és még annál is nagyobb hiba az IMF elküldése. Mindkettő kb 500 milliárdba került az elmúlt két évben az országnak... Nyilván megengedhetjük magunknak, mert olyan gazdagok vagyunk - ha meg mégsem, akkor majd bepótoljuk még 3 új adóval. Hetente.

  "Be zárna barátom az összes belvárosi bolt"

  Már most zárnak be - de nem az Árkád miatt, hanem mert csak hétköznap munkaidőben tartanak nyitva. Mégis hogy menjen az ember bevásárolni, ha csak akkor vannak nyitva, amikor a dolgozó ember épp a munkahelyén van? Az egyetemistákból valóban nehéz megélni...

  "Az önkormányzatnak még ennyi bevétele sem lenne"

  Az az IKV bevétele - és ha jól tévedek, akkor az IKV nem veszteséges mostanság, tehát nem kell városi pénzt beleönteni mostanában. (sőt, ha jól emlékszem, akkor még nyereséget is termelt az IKV, csak a Fidesz leszavazta, hogy az a pénz átkerüljön a városhoz)

  Ha kihalnak a mostani, rosszul működő belvárosi boltok, akkor talán nyílhatnak a helyükön értelmes módon működő, normális boltok, amiknek esetleg forgalma is lenne. Talán. Vagy épül a belvárosban is egy pláza a sok kis bolt helyett. Ki tudja... Ezt nevezik a piac önszabályozásának: az a bolt marad nyitva, ahova mennek a vásárlók...”
 • 70. azmegszeged 2012. július 03. 17:54
  „69. lamatic 2012.07.03. 15:19

  Nem tudom milyen konkrétumokat vársz, mikor te csak általánosításokat és legendákat sorakoztattál fel. De tessék, itt vannak tények a német turizmusról (is): http://mkt.unwto.org/sites/all/files/docpdf/unwtohighlights12enlr_1.pdf

  Az a protekcionizmus amit te hiányolsz, az nagyon is létezik itthon egy bizonyos körben. Csak azt nem veszed észre, hogy a nagy szavak, a nemzeti máz mögött csak egy nagy hazugság van, arra vannak hogy te a hatásukra bemenjél és nem kicsit drágán ott vásárolj. Csak aztán kilóg a lóláb mennyire is fontos a nemzeti máz, mikor a dél-szlovákiai CBA-ban nincs egy árva magyar felirat, mikor a hungarikum pultba szemét módon odacsempészik a Fütyülőst meg a pancsolt borokat, mikor a pisztácián virít a Hazai Termék matrica meg a pirosfehérzöld, apró betűvel meg rajta: "Származási hely: India".”
 • 69. lamatic 2012. július 03. 15:19
  „67. azmegszeged 2012.07.03. 14:28 Kínai: első kézből, szem előtt történt. Régen is és ma is. Mikor rákérdeztünk a válasz annyi volt, kínai.
  Német: egyik évben (a válság elején) Merkel kérte fel a német lakosságot hogy ha lehet akkor otthon menjenek nyaralni, pihenni. S nagy részük úgy is tett.
  Zsidókról nincs mit beszélni. Legjobb rendszerük van ami a pénzt illeti.

  "Ezt a sok sületlenséget! Én állítom, hogy egy kínait, zsidót és németet sem ismersz személyesen. De ha személyesen nem is ismered ezeket a népeket, azért azt tudhatnád, hogy a németek nyaralnak Európában a legtöbbet külföldön, illetve ismerhetnéd jobban az ottani társadalmi viszonyokat mielőtt ilyeneket írsz..."

  Amit leírtál híven tükrözi a mai magyar helyzetet. Pont mintha a parlamentben lennél. Nem mondasz semmi és mégis beszélsz, tény egy sincs, példa még annyi sem. Természetesen amikor nem alszanak a parlamentben.”
 • 68. macs 2012. július 03. 14:41
  „63. Zka,
  felsorolnál néhány pozitívumot, ami az utóbbi időben történt. Kérlek!:-)
  lamatic, ivivan,
  az egykulcsos adó akkor jó, ha a gazdaság pörög, ha nő a GDP. Ez volt a szlovákoknál is. Akkor lépett életbe ez fajta adózás, amikor nagy autóipari beruházások termelni kezdtek. A felületes szemlélő azt hihette a gazdasági növekedés és az adó között szoros korreláció van. Sajna, rosszul látta. :-(
  Akkor lemondani az adó bevételek jelentős részéről, amikor a gazdaság bajban van, hát minden csak nem Nobel díjas döntés.
  61. rattacha,
  jó lenne, ha bővebben tudnál infot szerezni, mert ezek, a már lassan városi legendává váló híresztelések, nem tesznek jót a közhangulatnak.
  54. lukrecia,
  örülök, hogy tetszett. :-) Bár nekem nem sikerült ezekből a cikkekből kihámozni, hogy Szegeden is jártak volna. Ez a mondat igen csak érdekes: "A tárgyalások angolul folytak, s csak egy közös vacsora során derült fény arra, honnan jöhettek, ugyanis feltűnt, hogy németes akcentussal beszélik a nyelvet." Már már népmesei. Angolul tárgyaltak, de csak egy közös vacsorán vették észre a német akcentust. Szóval, mi volt előbb, a tárgyalás vagy a vacsora?
  Kérlek ezt is olvasd el!
  "A "legjobb befektetés" nevet adta, ha kissé csikoró angolsággal is, kecskeméti cégének Kövesdi Ferenc. A Best Invest Project Hungaria Kft. ügyvezetője valóban kiszimatolta a kitűnő üzleti lehetőséget, amikor néhány évvel ezelőtt elkezdett opciós szerződéseket kötni a Kecskeméttől délre fekvő szántóföldekre. A mérnök-közgazdász úgy kalkulált, előbb-utóbb a környéken is meg kell jelennie egy nagybefektetőnek, márpedig Kecskemétnek nincs olyan egybefüggő területe, amelyet erre a célra felajánlhatna. Ezért Kövesdi elkezdett házalni azoknál a kárpótoltaknál, akiknek a néhány hektáros parcellája együttesen már kiadta a megfelelő birtokméretet, és megegyezett velük: ha a kialkudott árért sikerül vevőt találnia a földre, készek eladni azt.
  Lázasan keresett vevőjelöltet is, többnyire az önkormányzat háza táján, ám a helyhatóság sokallta a százmilliós árat a területért, és abba sem ment bele, hogy átminősítsék a Kecskemét környékén legzsírosabbnak számító földeket ipari fejlesztési övezetté. Pedig Kövesdi 2006 júniusában személyesen lobbizott a városrendezési és városüzemeltetési bizottságnál a területrendezési terv (trt) módosításáért, és még támogatást is kapott az egyik helyi ellenzéki képviselőtől. A telephelyet kereső Nokia-gyár Komáromhoz pártolása után a szocialista Marczi Albert úgy látta, "azt a luxust nem engedheti meg a város, hogy nem teremti meg azokat a feltételeket, amelyekből munkahelyek adódnának". A közgyűlés azonban végül is a trt tervezőjének, Havas Máriának adott igazat, aki az építési törvényre hivatkozva azt mondta, amíg vannak felhasználatlan területek hasonló funkcióra, nem lehet újat kijelölni. "Ha most egyetlen tollvonással azt mondjuk erre a területre, hogy legyen gazdasági terület, akkor önök nem fogják tudni megakadályozni, hogy holnapután három darab 3 ezer négyzetméteres vállalkozás ott bármit is kezdjen" - érvelt a jegyzőkönyv szerint a szakember.
  Százezer négyzetméteres vállalkozásnak viszont már nem tudott ellenállni a képviselő-testület. Márpedig a Daimler AG olyan telephelyet keresett magának Kelet-Európában, amelyen csupán az üzemcsarnokok 10 hektárt foglalnak el. Gyurcsány Ferenc kormányfő februárban jelezte a németországi Baden-Württemberg tartomány Budapesten tárgyaló miniszterelnökének, Günther Oettingernek, hogy Magyarország is szívesen fogadná az új, kis fogyasztású, kisméretű, ámde nagy tudású, kompakt egyterű Mercedesekre specializálódó gyárat - és persze az azzal együtt érkező 200 milliárd forintnyi tőkét. A Daimler akkor már két hónapja tárgyalt a kiszemelt lengyelországi és romániai helyszínek képviselőivel. Így amikor Miskolc és Zalaegerszeg mellett Kecskemét is felmerült, kezdett beérni a kisgazda színekben képviselőjelöltként többször is kudarcot vallott Kövesdi Ferenc vállalkozása. Áprilisban és májusban tucatjával nyújtotta be az opciós szerződéseket a területre a kecskeméti földhivatalban, de a HVG ezzel kapcsolatos érdeklődését nemzeti érdekekre hivatkozva elhárította. A földvásárlás részleteiről Zombor Gábor polgármester is csak annyit árult el, hogy a kontraktus minden érintettje együttműködő, és az összességében várhatóan 200 és 450 hektár közötti terület egy részére már az önkormányzat birtokában vannak az opciós szerződések. A végső ár azonban még alku tárgya, tette hozzá a polgármester."
  http://hvg.hu/hvgfriss/2008.26/200826_MERCEDESBERuHAZAS_KECSKEMETEN_Hiros_marka?s=hk”
 • 67. azmegszeged 2012. július 03. 14:28
  „58. lamatic 2012.07.03. 08:23

  Ezt a sok sületlenséget! Én állítom, hogy egy kínait, zsidót és németet sem ismersz személyesen. De ha személyesen nem is ismered ezeket a népeket, azért azt tudhatnád, hogy a németek nyaralnak Európában a legtöbbet külföldön, illetve ismerhetnéd jobban az ottani társadalmi viszonyokat mielőtt ilyeneket írsz...”
 • 66. aquarius 2012. július 03. 13:29
  „Azért az nagyon érdekes volt, amikor a napi negyed kiló kenyeremért álltam sorban az alattunk lévő panel-kisboltban (csak ezt veszem itt, viszont így minden nap frisset eszem, és nem kell egy egész kilót megvenni máshol, még ha valamivel olcsóbb is lenne). Az előttem lévő férfi vásárolt egy csomag cigit meg valami decis piát. Fizetett kilencszázegynehány forintot. Utána én fizettem 60 forintot. És biztos vagyok benne, hogy kettőnk közül én vagyok az, aki jobban kijön a keresetéből hó végén...”
 • 65. lukrecia 2012. július 03. 11:33
  „Ivivan.: nagy tudású barátom-- jó kedvezzünk az építőiparnak és játszadozzunk. Építsünk még két Árkád méretű bevásárló centrumot Szegeden. Szerinted mi fog történni rákövetkező egy évben. Egy két elhibázott intézkedés nem azonnal , hanem évek múlva fejti ki rossz hatását. Lásd gyurcsány bohóc ténykedése, még most is az ő ténykedése miatt kinlódunk. Be zárna barátom az összes belvárosi bolt. Ezzel az önkormányzat a saját farkába harapna, hiszen az IKV sem tudná a belvárosi üzleteit kiadni. Az önkormányzatnak még ennyi bevétele sem lenne. Lapátolhatná el a közszolgákat a hivatalokból , vagy tőled is több adót szedne, hogy ezek a nagyon szükséges egyének a torony alatt mind jól megéljenek.”
 • 64. ivivan 2012. július 03. 10:54
  „62. lamatic

  Hát, így hirtelen egy sikeres országot sem tudok most egykulcsos adóval - a szlovákok épp most ismerték be, hogy nem vált be és vezették be újra a kétkulcsos adót. Az egykulcsos adóval jobban kereső felső- és középosztály meg éppen külföldi nyaralásokra, külföldön gyártott műszaki kütyükre és külföldön gyártott autóra költi a plusz forintokat - ettől nyilván nem pörög a gazdaság. Ez nem fogja soha pótolni az alsó rétegek kieső vásárló potenciálját. Úgyhogy igen, a jelenlegi helyzetért - legalább részben - az egykulcsos adó erőltetése a felelős.

  Szerintem speciel a hipermarketek jobban pörgetik a gazdaságot, mint a kisboltok. Vagy te láttál már olyan kisboltot, amelyik milliárdokért építtetett boltot? Márpedig a haldokló építőiparunkra ráfér néhány ilyen giga-beruházás (soha jobbkor nem találhatta ki kedvenc kormányunk a pláza stoppot)”
 • 63. Zka 2012. július 03. 10:07
  „De rohadt fárasztó már ez a sok multizós közgazdasági "zseni". A ratyi helyzetünkért mi vagyunk a felelősek, nem azok, akik nálunk sikeresebbek. Mi hagyjuk, hogy szocialista kormányok váltsák egymást, HORROR adókat vessenek ki, elriasszák a befektetőket, mi hagyjuk, hogy tíz és százezrek vannak nyugdíjban 40 évesen 100+ nettóért, mi hagyjuk, hogy százmilliárdokat sikkasszanak el a kormányaink, stbstb. Ezek miatt tart ott az ország és nem azért, mert pár multi merészelt beruházni itt.”
 • 62. lamatic 2012. július 03. 09:35
  „60. deszkás 2012.07.03. 08:52 Kérlek deszkás, te intelligens ember vagy, ne ferdíts. A Dunán néztem a cseh gazdasági minisztert és pontosan elmondta az igazságot. Nem az a lényeg hány kulcsos az adód. Egyes országokban az egykulcsos is jól működik, még más országokban a több kulcsos működik jó. A LÉNYEG azon van hogy milyen szolgáltatást ad az állam az adóért cserébe! S ezt pont így mondta: szolgáltatást nyújt az állam, az önkormányzat!!! MEG KELL érteni hogy az adódat szolgáltatásért fizeted, pont úgy mint a mobil stb. szolgáltatónál. Még ez nem tudatosul az emberekben addig nem kérnek számon semmit a vezetésen. Ha számon kérsz, mert tudatosul benned hogy meg KELL tenned, attól kezdve lehet jobb irányt venni.

  59. kötekedő 2012.07.03. 08:34 Pontosan tudod hogy szorosan kapcsolódik a kisboltokhoz. Hisz a kisboltos a te szomszédod, minden magyar szomszédja, ő a keresetét, hasznát stb. itt költi el..akár legyen az festés, burkolás, nyaralás, stb. még a multik tulajai, mint már mondtam, nem itt költik el.”
 • 61. rattacha 2012. július 03. 09:15
  „@lukrécia: Bátyám a kecskeméti merci gyárban melózik. Mérnök. A hely keresési feltételek így indultak anno: "Budapesttől 120km-nél nem távolabb." Sajnos az impotens városvezetőink nem voltak képesek kis összefogással közelebb tolni a várost az ország fejéhez. Szégyen rájuk!”
 • 60. deszkás 2012. július 03. 08:52
  „LAMATIC! Az egykúcsos adó megtette hatását. "felpörög a gazdaság"... állította Kitolcsimatolcsi . Nyomhatod a nemzettudatot ha nem tudod megfizetni az árút.”
 • 59. kötekedő 2012. július 03. 08:34
  „58. lamatic 2012.07.03. 08:23

  Egyet ertek azzal, amit mondasz, de ennek meg mindig semmi koze a kisboltokhoz.”
 • 58. lamatic 2012. július 03. 08:23
  „Én főleg az összetartásra akartam rámutatni és annak is a fontosságára. Vegyünk egy pár példát a nemzetek összetartásáról és annak előnyeiről és talán megértjük akkor a kisboltok fontosságát.
  1. Kínaiak: mindent a saját kezükben tartanak és törekednek rá. Amennyiben te mint magyar elmész Budapestre és kínaitól veszel egy kamion árút megkapod x pénzért, ha ugyanazon árút a saját fajtája veszi meg közvetlen utánad és csak fél kamionnal, ő akkor is olcsóbban kapja, mert ő kínai. Vigyáznak egymásra.
  2. Zsidók: Szintén így működnek. Ha egyik a másiknak ad pl. pénzt akkor azt kamatmentesen teszi, biztosítják egymásnak a szintén zsidó ügyvédet (ingyen), mert a céljuk közös, pénzt keresni a saját fajtájuknak más népeket (s talán ezzel így nincs is baj, hisz össze kell tartani). Mi is megtehetnénk.
  3. Németek: ha kell saját termékeiket veszik, nem mennem külföldre nyaralni (ezekről láttunk példát az elmúlt években is) stb.
  és még sok ilyen példa van...meg kell érteni hogy ma már a globális világban a magyarság egy, egyként létezik. Ha hatékony azaz az EGY és jól működő és jól összetartó akkor az életszínvonala is jobb, ha nem akkor pont az ellenkezője van. S mint mindenben itt is vannak ellenfelek, kik ezt az egységet meg akarják torpedózni, tönkre tenni stb. Ez maga a játék, üzlet, cél, harc, győzelem stb. Bocs ha sokat írtam..”
 • 57. hoppárézimi 2012. július 03. 06:37
  „Na, egy történet, miért nem vásárolok kisboltban. A múltkoriban bementem az Olajbányász téri kis Reál üzletbe, ott veszek bizonyos terméket már évek óta. Más is, barátok is mennek, mert nekik is kell, és itt mindig van. Legutóbb miközben vártam, megkívántam a szalámit. Ritka luxus, már csak azért is, mert paprikásat sem ehetek. Mondom, egye fene, veszek pár szeletet, lesz, ami lesz. Mikor a hölgy felvágta (bontatlan volt) derült ki, hogy nem paprikás (ő mondta, előtte már megbeszéltük, hogy érzékeny vagyok az ételekre). Egy életem, egy halálom, mondom, kérek szépen fél kilót szeletelve, majd beteszem a fagyasztóba, és fél évig rájárok. Több mint egy ezresem bánta... Hazamegyek, megvajazom a kenyeret, bontom ki a szalámit... amiben fura, fekete foltok vannak. Nézem, végig az összes szelet olyan. Meg ahogy nézegetem, érzem, büdös is, nyálkás is... Sajnos én nem láttam, miközben szeletelte a hölgy, de ő biztosan, mégis becsomagolta és elfogadta a pénzt. Mivel nem mozgok könnyen és elég messze is volt tőlem, nem mentem vele vissza, de azt megfogadtam, hogy soha többet be nem teszem oda a lábam, még az eredeti termékért sem. Hozzáteszem, ez még nem is a nagy kánikulában volt...”
 • 56. domokosferenc 2012. július 03. 02:36
  „ezt tette a jo ujj kormany!!rosszabbul elunk mint a romanok es meg ennivalora sincs penzunk!!!”
 • 55. bambinaXX 2012. július 02. 22:16
  „kicsit visszakanyarodva: a tescós, lidlis kenyeret össze sem lehet hasonlítani pl. a cserepes sorival..”
 • 54. lukrecia 2012. július 02. 20:28
  „%2 macs: Köszönöm a két linket melyek teljesen igazolják az általam elmondottakat. A két cikkről egyébként nem tudtam. És lám a "ferenc" név is előkerült.
  51 NP . Tájékozatlanságra utal több kérdésed is. Válaszolni tudnék mindre , de szándékosan nem teszem, hiszen 49 . ben sem teregettem ki minden kártyámat. Ajánlom macs linkjeit bővebb értelmezésre.”
 • 53. kötekedő 2012. július 02. 20:18
  „Nem a nap megy le esténként, hanem Lukrécia jön elő.”
72 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Venni lehet, inni tilos Szegeden

270 esetben indult szabálysértési eljárás közterületi alkoholfogyasztás miatt tavaly Szegeden - továbbra sem lehet bárhol inni. Tovább olvasom