Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 17°C Még több cikk.

Halfesztivál: a szegedi boszorkánytól a kínai halászléig

Szeged - Ma a szegedi boszorkánnyal, óriásbográccssal, főzőversennyel folytatódott a XVII. Nemzetközi Tiszai Halfesztivál.
- A fülemen is halászlé folyik – mondta szombat délután egy férfi az újszegedi Partfürdőn, amikor arról kérdeztük, hányadik tányér ételét eszi.

Ma ezen a területen folytatódott a XVII. Nemzetközi Tiszai Halfesztivál, miközben a túloldalon az órisábogrács alá is bedurrantottak. Frank Sándor főszervező, a fesztivál mindenese 9 órakor köszöntötte a főzőket a Partfürdőn, megkezdődött a verseny. 11 órakor hozta meg a szegedi boszorkány a paprikát a Huszár Mátyás rakpartra. Valójában egy ejtőernyős férfi öltözött banyának, miután földet ért, az első dolga az volt, hogy csípős paprikát tegyen az óriásbográcsba, és megkeverje a vérvörös halászlevet.

Halfesztivál: a szegedi boszorkánytól a kínai halászléig. Fotó: Horváth Attila (galéria)

Délre a legtöbb csapat elkészítette a főzetét, a cégek, vállalkozások, baráti társaságok nekiláttak az evéshez. Sokan féltek tőle, hogy az összegyetemi gólyatábor megzavarhatja a rendezvényt. Ezt a szervezők úgy oldották meg, hogy az egyetemisták és a halevők közé kordonokat tettek.

A szegedi boszorkány is megjelent a XVII. Nemzetközi Tiszai Halfesztivál szombati napján. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

A legkülönlegesebb levet a szegedi Konfuciusz Intézetnél kóstoltuk. Szentmártoni Lívia, az intézet igazgatója elmondta, hagyományos, szegedi alaplével készül az étel, de tengeri halszeletek tesznek bele, káposztát és kínai fűszereket. A főzésnél egy kínai gyorsétterem szakácsa sietett segítségükre.

A legjobb hangulatot a Senior Centernél tapasztaltuk. Zenével, karaokéval és finom falatokkal ünnepelt a nyugdíjas közösség.

Halfesztivál: a szegedi boszorkánytól a kínai halászléig. Fotó: Horváth Attila (galéria)

Még nincs vége, ma este és még holnap is folytatódik a halfesztivál, csak a fülére vigyázzon mindenki, hogy ne legyen paprikás.

Olvasóink írták

53 hozzászólás
 • 53. x 2013. szeptember 12. 15:13
  „Új párt alakult. Már a neve is mesteri húzás: Elégedetlenek Pártja. Valódi néppárt. ...
  http://index.hu/belfold/2013/09/12/mi_is_vagyunk_annyian_mint_a_liberalisok/”
 • 52. x 2013. szeptember 12. 11:16
  „51. queenmargareth1, az lehet, hogy Kádárt elnyomták erősen idősebb korára, de anélkül sem élt volna örökké.
  Vol még azon kívül jónéhány körülmény, ami a változásokat előidézte.
  "... Kádár Jani bácsi meghalt, a mankó kiesett a romák hóna alól. Innen minden reggel énekelve mentek az emberek dolgozni, én voltam a brigádvezető. Már nyáron megvették a tüzelőt télre, most az erdőben gyűjtenek gallyat. Eszükbe se jut a fürdőszoba. ..."
  http://www.delmagyar.hu/mako_hirek/derult_egbol_csatorna_a_ciganysorra/2349223/”
 • 51. queenmargareth1 2013. szeptember 12. 08:21
  „x, mint ahogy a fidesz nem akadályozta meg a deviza hiteles dolgot.Tehát ugyanarról beszélünk, ugyanolyan hibákról...nincs tökéletes rendszer, hiába állítod.Amíg ember lesz a Földön nem lesz tökéletes rendszer!
  Amíg ember lesz, mert jön az Usa és talál majd még okokat miért háborúzzon.Persze, mindezt a mi érdekünkben.Nem imádom Kádárt!de őt már elnyomták erősen idősebb korára, amikor már nagyon beteg is volt!Beteg miniszterelnök jött utána meghalt és őt istenítették.Normális dolog?nem.”
 • 50. x 2013. szeptember 11. 00:55
  „48. queenmargareth1, még csak annyit, Ferenc pápa is puritán ember, de attól a katolikus egyház lényegében ugyanolyan marad, mint előtte volt, például nőket az Isten szerelmére sem szentelnek pappá ("kutyából nem lesz szalonna"). Arról nem is beszélve, hogy bármelyik vallás bármely vezéralakja kívánja a szegények felemelkedését, eddig még a szegények és a gazdagok közötti különbséget nem szüntették meg a történelem folyamán sehol sem.

  Az általad nagyrabecsült kommunista vezető sem szüntette meg a különbségeket, hanem nyugati hitelek igénybevételével igyekezett emelni az általános életszínvonalat, ugyanakkor, jól figyelj:
  "A hetvenes évektől fogva Magyarországról 242 milliárd dollárt vittek ki offshore területekre egy 2010-es adat szerint. Figyelembe véve, hogy az IMF adatai alapján 2009-ben hazánk bruttó külső adóssága nem érte el a százmilliárd dollárt, Magyarország nemhogy nem eladósodott ország, hanem finanszírozó - derült ki egy tanulmányból. ..."
  http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/dobbenetes_mennyisegu_penz_hagyta_el_magyarorszagot.554501.html
  Én is úgy tudom, hogy Kádár abban nem vett részt. Viszont meg sem akadályozta azt, amikor tehette volna.”
 • 49. x 2013. szeptember 11. 00:19
  „48. queenmargareth1, értem a hangulatodat és a véleményedet, de nem értek egyet a nézeteiddel, mert szerintem az egyik szemeddel akarsz csak látni, a másikat állandóan eltakarod. Nem kell ide összeesküvés-elmélet:

  "... Sztálin halála a nevével jelzett rémuralom végét is jelentette; egy olyan rezsimét, aminek több tízmillió áldozata volt. A szovjet vezető így a történelem leginkább véreskezű diktátorai között vonult be a történelembe. E diktátorok listáján az áldozatok száma szerint a talán legismertebb diktátor, Adolf Hitler csak a harmadik lehetett: Mao Ce-tung és Sztálin uralma külön-külön is több tízmillió ember halálához járult hozzá.

  A lista tartogat néhány meglepetést: például azt, hogy az Afrikában tomboló szocializmus legalább annyi áldozatot követelt, mint a második világháborús japán agresszió, és sokaknak az is újdonságként hathat, hogy II. Lipót belga király még Kim Ir Szennél is nagyobb söpredék volt. Fontos megemlíteni, hogy az áldozatok számára többnyire becsült adatok vannak: a történészek sok esetben még ma is vitatkoznak a pontos számokról.
  ...
  http://index.hu/tudomany/tortenelem/2013/03/05/tiz_diktator_tobb_mint_szazmillio_halott/”
 • 48. queenmargareth1 2013. szeptember 10. 19:17
  „45. x 2013.09.10. 11:57 nem értesz...nem érted amit próbálok mondani.Kádár, ha nem lett volna idős vitte volna tovább, de addigra annyira felgyorsult a világ 80-as évek!!!iszonyat rohammal fejlődött, nem bírt vele.Nem álltak mellé, hanem azonnal ellene, mert behozták a változás szelét.na, ki lengette meg a változás szelét?hát a nagyhatalmak és az Unió.Ámítás az egész és átverés!nem érdekelnek a milliomosok már, de tudom, ha olyan ember kerül akkor Mo élére ekkora szociális, anyagi, erkölcsi szakadék, olló nem lett volna!de a bűvös pénz és ezáltal a hatalom.Nézheted Bushékat "őseik" akik annak idején Hitlert támogatták, nézd a Vatikánt :Hitlert pénzelte. A két Bush két háborút indított. a Kennedyk szintén maffia vagyonból nyertek ez szerinted helyes?nem.és sok amerikai is úgy gondolja:nem helyes!csak baj van, mert új rendszert nem találtak még ki (hivatalosan). Higgy az összeesküvés-elméleteknek...alapja van!”
 • 47. takzsu85 2013. szeptember 10. 15:59
  „jozkó: KÖSZÖNÖM A POZITÍV HOZZÁSZÓLÁST!

  paparazzy: csak annyit, hogy mielőtt butaságokat írsz le ilyen hangnemben, elmondok valamit (a halfesztivál egyik szervezőjeként). A halfesztivál tűzijátékának semmi, azaz semmi (0 Ft-nyi) köze van az augusztus 20-án elmaradthoz. Ha egy kicsit utánajárnál, mielőtt ilyeneket leírsz, tudnád, hogy egy ilyen tűzijáték megszervezése és engedélyeztetése több mint egy hónapot vesz igénybe, amit mi mint szervezők már júliusban elkezdtünk! Tehát ha az augusztus 20.-ait pótolni szerették volna, az a halfesztivál idejére esélytelen lett volna, mire minden engedély megérkezik ehhez, ezért is nem pótoltál valószínűleg...Elég sajnálatos, és számunkra is bosszantó volt, hogy néhány helyen, médiában úgy lett reklámozva ez a dolog, mert ezt mi saját erőből és saját finanszírozással szerveztük!!!”
 • 46. seheresezade 2013. szeptember 10. 12:39
  „Abba kellene mar hagyni a KOTYVALEKOKROL szolo mset,ezek nem ETELEK,eloregyartott zavaros SEMMIK.
  Nem veszik mar eszre vegre 50 Literesnel nagyobb Bogracsban nem ENGEDNEK Fozni es csak szigoruan a menet kozben is ellenorizni a MINOSEGET. HOL a NAV ILYENKOR csak nem a Piacon ULDOZI a menekulo KINAIAKAT HIABA???”
 • 45. x 2013. szeptember 10. 11:57
  „43. queenmargareth1, mintha nem vennéd figyelembe, hogy a Szovjetunió összes volt szatelit-államában hasonló átalakulások voltak, "élen" Bulgáriával, amelynek a lakosságát rekord-gyorsasággal fosztotta ki a "felső tízezer". Forintmilliárdos Gyurcsány Ferenc és társai vígasztalásul itt-ott elénekelték hozzá az Internacionálét néha.”
 • 44. x 2013. szeptember 10. 11:36
  „42. Mil "... Azon is el lehetne gondolkodni, vajon miért álltak félre önként az elvtársak? ..."
  Hogy nyugodtan figyelhessék a fejleményeket (Szovjetunió stb.) és utána valamelyik másik zászló alatt menetelve mindenesetre a tábortüzek és húsosfazekak közelében maradhassonak. Némelyik nagykanállal merített magának. Sokaknak csak a kiskanál (gyógyszer) maradt. És ez a kialakult helyzet éppoly kevéssé "kapitalizmus", mint az úgynevezett "szocializmus" sem az volt, amit az elnevezése sugallt volna. Helyi kiskirályságok, évszázadok óta.”
 • 43. queenmargareth1 2013. szeptember 10. 11:29
  „42 Kádár már öreg volt, hogy lépjen.Rosszabb emberek kaptak vezetési lehetőséget.és el is szaladt velük a ló, jócskán.És ebben a rohadt gyors meggazdagodási forgatagból még most is kiveszik az akkori vezetők a vámot keményen. Na, ezt nem kellett volna megengedni.Nem megengedni, hogy egy sértett <moderálva> kerüljön vezetésre, akinek echte fogalma nem volt a vezetésről, a gazdaságról!és utána rohadtul nem kellett volna a heves érzelmű fiatalokat szintén hatalomra segíteni, aztán összeomlott minden.bocs, nem ide illett.”
 • 42. Mil 2013. szeptember 10. 08:48
  „Még1 dolog: sokan tévesen a kádári 70-es 80as éveket azonosítják a "szocializmussal", pedig az nem az volt, hanem-főleg a 80as évek-már egy átmenet a kapitalista rendszerbe, ahol is nyugati hitelekből és a magángazdálkodás, vállalkozások engedélyezésével("fusi", GMK-k) próbálták tartani az életszínvonalat, és finanszírozni a versenyképtelen, rosszul, drágán műküdő szocialista ipart. Ezt tudták húzni a 80as évek végéig, majd önként félreálltak. Azon is el lehetne gondolkodni, vajon miért álltak félre önként az elvtársak ? MErt tudták, hogy nincs tovább: vagy drasztikus korlátozásokat, megszorításokat kell bevezetni hiánygazdasággal(hogy törleszteni tudjanak nyugatra) és jön a forradalom, vagy hagyják a francba az egészet, és békésen távoznak..”
 • 41. x 2013. szeptember 09. 22:56
  „40. queenmargareth1, ilyenek már csak azok a tősgyökeres diktátorok, Hitler ellenezte a vasúthálózat villamosítását, mert a felsővezetékek a vonatokra szerelt légvédelmi ágyúknak az útjában lettek volna. Vegetáriánus volt, hogy aztán halat evett-e, nem tudom, de ezzel a semmitmondással visszafordultam a Délmagyar-cikk témája irányába.”
 • 40. queenmargareth1 2013. szeptember 09. 21:31
  „de, ha Sztálin kezébe kerül az atombomba lehetősége, tuti nem hagyja ki”
 • 39. queenmargareth1 2013. szeptember 09. 21:29
  „értem, sok ilyen lehet még ellenérvként is.no, de hát mi a szocializmusról beszélünk, nem a sztálini kommunizmusról:)pl fogadni mernék, hogy kémügyekben nem volt lemaradva és nahát még most is "használatos":)és, azért ne felejtsük Teller Edét is és a jó amerikaiakat...ugye a kapitalizmust..., ugye, hogy mindenben van hiba?de, ha te feltaláltad a tökéletes rendszert az emberek számára:tárd ki két kezed és nyújtsd az igét.”
 • 38. x 2013. szeptember 09. 21:08
  „37. queenmargareth1, ´Sztalin elvtárs három tudományágat személyesen deklarált imperialista áltudománnyá és elrendelte azt, hogy művelésük illetlen cselekedet. A kibernetika, a félvezetőtechnika és a biotechnológia volt a három áldozat. Lehet mondani, hogy Sztalin nem sokkal élte túl a II. VH utáni időszakot de gondolj bele: Shockley 1947-ben találta fel a tranzisztort és micsoda fejlődést inditott el ezzel. Az ostoba hozzáállás miatt elvesztettük ennek a fejlődési időszaknak 10-20%-át ami informatikában és elektronikában végzetesnek és behozhatatlannak bizonyult. Meg merném kockáztatni, hogy önmagában ennek kiemelt szerepe volt abban, hogy a "működő szocializmus" alulmaradt a versenyben. ...´
  - Ha már az afrikai-törpeharcsa-szelet drága a zsebünknek, olvassunk vissza, mi miért történt és miért nem.”
 • 37. queenmargareth1 2013. szeptember 09. 20:04
  „á, nem a net a civilázió és tudomány folyamata.Sajnos nekem is van netem, mobilnetnek hívják:3500 ft. havonta és korlátolt.én sem ismerem őt, csak olvastam...

  Koreában is van net.A net már az, ami kell ahhoz az élethez, hogy munkát találj, kövesd a jogszabályokat stb.

  halfesztiválra visszatérve a Partfürdőiről én is csak jót hallottam.Mindegy, volt fesztivál, ingyen koncert azon voltam is, csak a "buliért", mert nem ismertem.és sokan voltunk ott "csak nézelődők".Ez van.Ha ez sem lenne...na, majd télen unatkozunk:(”
 • 36. szabójóska 2013. szeptember 09. 19:02
  „28. jozko
  Nagy örömmel olvastam hozzászólását a partfürdői halfőzőkről. Valamikor én is oda mentem mindig le, már csak azért is ,hogy ismerősökkel találkozzak. Persze egy kis halat is szívesen fogyasztottunk.Baráti hangulat volt akkoriban is,ezt kellene megőrizni. Egy alkalommal akkor is volt valami felvonulás(nem politikai!),azt már nem odaillőnek tartottam.”
 • 35. Mil 2013. szeptember 09. 18:52
  „31. queenmargareth1 2013.09.09. 16:02

  Én nem ismerem őt, de nagyjából általánosságban beszéltem. Az ún. "szegények" nagy része maga tehet sorsáról, és cigire, KVra mindig van pénz. Mindazonáltal Nobody is netezik valamiből, valamin, ami bizony a cúnya kapitaliznus találmánya(ahogy a szgép is, a szocializmusban kezdetben tiltott(!) tudományág volt a kibernetika).
  Női buszsofőrök pl most is vannak, nem is egyről tudok csak itt szegeden. NEmrég pedig egy repülő pilóta lányt mutatott be a DM..”
 • 34. queenmargareth1 2013. szeptember 09. 18:33
  „x, igen ezért is sok htb volt.egyik forma sem jó, de én a kapitalizmust gyűlölöm.ennyi.”
53 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sikert arattak a szegedi alkotók

A Szegedi Amatőr Alkotók Köre idén is nagy sikerrel szerepelt a Kardoskúti Nyugdíjas Vers- és Prózaíró Versenyen. Tovább olvasom