Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 12°C | 17°C Még több cikk.

Hallgatnak az orvosok a kismama állapotáról

Szeged - Semmilyen információt nem adnak a klinikusok annak a kismamának az állapotáról, aki szerda óta fekszik a szegedi körintenzíven a H1N1-fertőzés szövődményei miatt. A média találgatásokra kényszerül a közvéleményt foglalkoztató esetről.
Továbbra is hallgatnak a szegedi klinikusok annak a kismamának az állapotáról, akit múlt szerda óta kezelnek a I. belgyógyászati klinika intenzív osztályán az új influenza miatt kialakult légzési elégtelenséggel. Még Pál Attila, a klinikai központ elnöke sem adott tájékoztatást a betegről – a család kifejezett kérésére, illetve az orvosi titoktartásra hivatkozva. A terhes asszony az első olyan, egyébként egészséges, várandós nő Magyarországon, aki a H1N1-fertőzés szövődményei miatt intenzív ellátásra szorul.

Mint tegnapi lapunkban megírtuk, a 40 éves – úgy tudjuk, szegedi –, 22 hetes terhes asszonyról csütörtökön derült ki, hogy a H1N1 vírustól fertőződött meg, miután pozitív lett a tőle a körintenzíven vett és az ÁNTSZ laborjában bevizsgált minta.

Információnk szerint a nő családjában, feltehetően saját gyermekétől kapta el a vírust. Úgy tudjuk, amint kiderült, hogy az új influenza fertőzte meg, azonnal vírusellenes gyógyszert – Tamiflut – kapott. Állapotáról Falus Ferenc országos tiszti főorvos szombaton azt mondta: kritikus.

Mivel a média nem kap hiteles tájékoztatást a közvéleményt a járvány „előestéjén" élénken foglalkoztató esetről, elkezdődtek a találgatások. Egyesek szerint a nőt beoltották H1N1 ellen, mi azonban úgy tudjuk, ez nem igaz. Más médiumok azt állítják, a nő egyáltalán nem kap semmilyen gyógyszert, hanem borogatással igyekeznek megszüntetni a lázát. Olyat is hallani, hogy kétoldali tüdőgyulladása van, mesterséges lélegeztetést kap. Sajnos egyetlen állítás valóságtartalmát sem tudtuk ellenőrizni, mivel a család kérésére hivatkozó orvosok semmilyen információt nem adnak róla.

Nagyobb veszélyben a terhesek

A terhes nőknél nagyobb a H1N1-fertőzés szövődményeinek kockázata, mint az átlagpopulációban – állítja egy amerikai tanulmány. A terhesség – írják a szerzők – megterheli a szívet, a tüdőt és az immunrendszert, így könnyebben kapják el a vírust, és nagyobb az esélyük a szövődményként kialakuló tüdőgyulladásra, vetélésre, koraszülésre. Egy vizsgálatban 34 új influenzás terhes nő esetét követték a kutatók. A 34-ből 11 nő került kórházba, és több mint fele belehalt a szövődményekbe.

Olvasóink írták

69 hozzászólás
 • 69. katcsi72 2009. november 12. 14:52
  „szivemből szóltál!!”
 • 68. web 2009. november 11. 21:54
  „"Hallgatnak az orvosok a kismama állapotáról

  MERT, VAJON MÉGIS MIT KELLENE TENNIÜK? VEGYE MÁR ÉSZRE VÉGRE AZ ÚJSÁGÍRÓ, HOGY EZ ÉS MINDEN MÁS BETEGSÉG
  M A G Á N Ü G Y ! AMENNYIBEN A BETEG HOZZÁJÁRULÁSÁT ADJA AZ ÖN CIKKÉHEZ MAJD AKKOR ÍRJON RÓLA! VANNAK JOGAI ÉPPÚGY MINT ÖNNEK. TESSÉK FELÉBREDNI, NEM ILLIK MÁS ÜGYEIBEN, BAJAIBAN VÁJKÁLNI.”
 • 67. CID 2009. november 11. 21:50
  „65. Na, végigolvastam. Az emberke, nem százas. de leginkább kezelésre szorulna.”
 • 66. varadipal 2009. november 11. 11:40
  „61. Füvesember. Minden szavaddal egyetértek. Olvasd el lsz. a 39-et is.”
 • 65. diverfrog 2009. november 11. 08:22
  „Az egészségügyben dolgozva átnyálaztam az összes elérhető leírást magáról a vírusról és a vakcináról. Senkit nem szeretnék rá- illetve lebeszélni, de kis hazánk lakosságának igen jót tenne, ha valaki kiállna és eldúdolná a tényeket.
  Tény az, hogy őszi-téli időszakban jelennek meg az influenzás tünetek, megbetegedések; amikor kevesebb napfény ér bennünket - ergo D vitamin szintünk csökken. Ezzel szemben a tudatunkba az van sulykolva, mázsaszám zabáld a C vitamint, mert az szupi. Szeretettel ajánlom mindenki figyelmébe a média által gerjesztett hisztériát ici-picit kikerülve a következő honlapot.
  http://www.nibiru.hu/egeszseg/090910h1n1.htm
  Jó olvasást és jó egészséget kívánva mindenkinek!”
 • 64. korsholm 2009. november 10. 21:53
  „Gerjessz mégnagyobb pánikot,káoszt,zürzavart.Nekem csak erről szól a cikk.Új információt nem közöl.Szánalmasan csámcsog ezen sajnálatos eseten.Nagyon remélem, hogy a kismama meg fog birkózni a betegséggel.Az orvosok tényleg nem fognak semmiféle információt közölni a firkászokkal.”
 • 63. SP 2009. november 10. 21:27
  „54. hozzászólás Lutetia 2009.11.10. 14:30

  """32. Mire hajtasz a preventív célzatú Panadollal? A veseelégtelenségre? Kérdezz csak meg róla egy urológust.""""

  Minden gyógyszer használatának vannak feltételei, esetleges mellékhatása. Ez nem új dolog.

  Panadol filmtabletta
  Mielőtt elkezdené gyógyszerét alkalmazni, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót!
  ? Ez a gyógyszer orvosi vény nélkül kapható. Az optimális hatás érdekében azonban elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő és szakszerű alkalmazása.
  ? További kérdéseivel forduljon gyógyszerészéhez.
  ? Sürgősen keresse fel orvosát, ha tünetei 3 napon belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.
  Milyen hatóanyagot és segédanyagokat tartalmaz a készítmény?
  A készítmény hatóanyaga a paracetamol- amely fájdalom- és lázcsillapító hatással rendelkezik.
  Minden egyes Panadol filmtabletta 500 mg paracetamolt tartalmaz.
  További összetevők: Tabletta mag: kálium-szorbát, sztearinsav, povidon, talkum, kukoricakeményítő, hidegen duzzadó keményítő.
  Bevonat: glicerin-triacetát, hipromellóz.
  Milyen betegségek esetén használható a Panadol filmtabletta?
  A Panadol filmtabletta gyorsan és hatékonyan enyhíti a fejfájást, migrént, hátfájdalmakat, fogfájást, reumatikus- és izomfájdalmakat, valamint a menstruációs görccsel járó fájdalmat. Hatékonyan csök­kenti a megfázással, influenzával és torokfájással együtt járó kellemetlen érzést és csökkenti a fellépő lázat.

  Mikor nem használható a gyógyszer?
  A Panadol filmtabletta nem alkalmazható:
  ? paracetamollal vagy a készítmény egyéb segédanyagaival szembeni túlérzékenység esetén,
  ? súlyos vese- illetve májfunkciós zavarban,
  ? bizonyos enzimrendellenességben (az ún. glukóz-6-foszfát-dehidrogenáz enzim hiánya esetén),
  ? túlzott, illetve krónikus alkoholfogyasztás esetén,
  ? más paracetamol tartalmú készítménnyel egyidejűleg.
  Mire figyeljen az alkalmazás során?
  A készítmény szedése előtt konzultáljon orvosával amennyiben metoklopramidot, domperidont (ezek a szerek hányinger/hányás ellen használatosak), vagy magas koleszterinszint kezelésére szolgáló ko­lesztiramint szed.
  Ha véralvadásgátlókat szed és hosszú időn keresztül naponta van szüksége fájdalomcsillapítóra, paracetamolt csak alkalmanként vehet be.
  Terhesség esetén a Panadol használata előtt kérje ki orvosa tanácsát.”
 • 62. katcsi72 2009. november 10. 21:08
  „szivemböl szólt a füvesember”
 • 61. Füvesember 2009. november 10. 20:56
  „Tisztelt Tombácz Róbert!

  "....mivel a család kérésére hivatkozó orvosok semmilyen információt nem adnak róla."
  A "hivatkozási alap" abszolút méltánylandó és azoknak a fránya orvosoknak ez a KÖTELESSÉGE. Jó volna már, ha egyszer ezt is tudomásul vennék! A közvélemény tájékoztatáshoz való jogának harsogása mögé bújó (rendszerint jó közepes v. annál gyengébb képességű) firkászok akkor szoktak ilyen szellemiségben írni, amikor nyilatkozat helyett elküldik őket a fenébe-többnyire jogosan... Ép eszű orvos biztos nem fog Önnek információt adni.
  Kíváncsi lennék, ha Ön jutna (isten ments!) ilyen sorsra, mit szólna, ha vezércikkben vesézné ki az állapotát a Lap?!
  További sok sikert a munkájához!”
 • 60. Lehiggadt 2009. november 10. 17:00
  „Nem értem, hogy mit kellene még részletezni a kismama állapotáróll? Az nem elég, hogy az intenzív osztályon van és válságos az állapota a légzésnehézségek miatt? Ki és mit akarna még tudni? Ez is sok(K)...”
 • 59. 19701230 2009. november 10. 16:50
  „azért hallgatnak , mert kötelezi öket az orvosi titoktartás”
 • 58. comet 2009. november 10. 16:07
  „csernobilhoz annyiban hasonlit a jelenlegi helyzet, hogy a sumákolásokkal akkor is a lakosság egésszégét veszélyeztették.
  Csernobil már több mint 20éve történt, de a jelenlegi politikai garnítura annak az örököse, és módszereikben inkább a visszafejlődés jelei tapasztalhatók. Felháborító, hogy még mindig képtelenek a korrekt tájékoztatásra.
  Hogy az állítólagos 6 milliós készlet ellenére nem voltak képesek ellátni az orvosi rendelőket és gyógyszertárakat a vártnál jelentősen kisebb igény mellett sem, önmagáért beszél. Ezt nem lehet a kevés számítógépre fogni.
  És azt sem lehet megmagyarázni, hogy a minisztérium kommunikációja és a napvilágra került háttérinformációk nem csak a laikusokat osztották meg, hanem az orvosokat is.”
 • 57. hb 2009. november 10. 14:54
  „egyszerűen nem értem hogy mi a szart kell ilyenkor titkolózni??? legalább kiderülne hogy szart se ér az oltás!”
 • 56. comet 2009. november 10. 14:52
  „6-140- nem tudom hogy jönnek ide az eretnekek meg a boszorkányok, de az biztos hogy szívesen látnám rács mögött azokat, akik kifosztották és a jelenlegi állapotába juttatták az országot.
  A barátaid meg szerintem a másik oldalon vannak.”
 • 55. szvoboda 2009. november 10. 14:38
  „T.Lehiggadt!
  Csak gratulálni akartam a remekül megfogamazott mondatodhoz, a Csernobilt nem én hoztam fel.
  Én tényleg úgy érzem, hogy csak sodródunk a sok igazság között - és mindenki szakértő lett - , és közben olyan szülőkkel találkozok, akik kétségbe vannak esve, mert rajtuk a felelősség, mert persze, hogy a legjobbat akarják a gyereküknek, de mi a legjobb? És igen, Czeizel Endre hiteles - de ő számomra abban a korban van - és itt most nem szeretnék tiszteletlennek tűnni, elismerem mint szaktekintélyt - , akire már azt mondjuk hogy valószínűleg amúgyis védekezne a szervezete, mert valamikor valami hasonlóval találkozott. Az ő véleménye hiteles számomra a kismamákat nézve, - mérlegeljünk minek van nagyobb kockázata, a láznak vagy a védőoltásnak, és hát persze hogy a láznak. De általánosságban az ő beoltása nem győzött meg. Saját magam én se féltem, bármilyen döntést hozok is, az én döntésem, akár ilyen, akár olyan én szívok. De itt a gyerekemről döntök. És ha az orvostársadalomban nincs összehangolt álláspont és felelősség, akkor én picit megértem az aggódókat is.”
 • 54. Lutetia 2009. november 10. 14:30
  „32. Mire hajtasz a preventív célzatú Panadollal? A veseelégtelenségre? Kérdezz csak meg róla egy urológust.”
 • 53. igazságkereső 2009. november 10. 13:35
  „Most a fő kérdés az, hogy az OEP miért nem támogatja a biztosítottak beoltását. Lehet, hogy Ők már régen tudják, hogy az ampullákban csak desztillált víz van, ami tulajdonképp ártalmatlan.Egészen biztos az, hogy 6 millió ampullát el kell adniuk, ez azonban nem is rossz üzlet. Hol van itt az állam felelőssége a polgáraiért? Ennyire "kicsavarodott " már minden ebben az országban??!!”
 • 52. Csillagvirág01 2009. november 10. 13:07
  „A többi, külföldi cég által gyártott vaccina EMEA-engedéllyel rendelkezik, vagyis az Európai "OGYI" engedélyezte, ezért Mo-on mint úniós tagállamban ezt is fel lehet iratni és ki lehet váltani. A 3ból kettő a vírus egy kis részét tartalmazza, a harmadik ugyanúgy teljes, elölt vírust, mint a Fluval P, és valamennyi a A/California/7/2009 törzsből készül. Hátrányuk viszont, hogy kettő darab oltás szükséges a védettséghez, háromhetes intervallummal.
  Vagyis van választási lehetőség, bár gondolom ez az infó is átfordítható, és ráhúzható a "büdös gyógyszergyári lobbi" cimke, a változatosság kedvéért, hogy ne csak mindig párthoz kötött lehessen az ellentábor. :)”
 • 51. Lehiggadt 2009. november 10. 12:59
  „T. Szvoboda!
  Tudod, ez a demokrácia hátulütője, amikor a tudatlan többség akarata, véleménye érvényesül a szakétőkével szemben!
  Nem kellene a mai helyzetet a Csernobillal kapcsolatos történtekkel összemérni! Azóta több mint 20 év telt el! És volt egy "gengszeterváltás" IS, és - különösen - az internet térhódítása óta már semmit sem lehet titokban tartani!
  Sokan követelték az Omninvesttel kötött szerződés nyilvánosságrahozatalát!?! Erről csak az jut eszembe, hogy amikor Oszkó Péter még vitte a bivalybőr táskájában a költségvetés beterjesztendő változatát, már akkor többen állították, hogy megbukott, mert a többezer oldalt ezek a kíváló röntgenszeműek pillanatokon belül átlátták... Ugyanígy jártunk, járunk ezzel a szerződéssel is...”
 • 50. utazó81 2009. november 10. 12:54
  „Az új influenza semmivel sem veszélyesebb a szezonális influenzánál. Sem lefolyását sem pedig szövődményeit tekintve.A súlyos zsövődményekhez,a legyengűlt immunrendszer vezethet,vagy a túl erős védekezés okoz problémát-nyilatkozta az Infó rádiónak Berencsi Győrgy virológus.”
69 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mammográfiai vizsgálat - kellemetlenségek nélkül

Különleges diagnosztikai központ nyílik Kisteleken, ahol négyféle szűrést végeznek. Tovább olvasom