Délmagyar logó

2018. 04. 27. péntek - Zita 13°C | 21°C Még több cikk.

Hallgatói megmozdulás a fővárosban: eltemették a felsőoktatást

Budapest - Két és fél órás demonstráció tartottak egyetemisták és főiskolások Budapesten, a Szalay utcában a szakminisztérium előtt. Ott voltunk a tömegben.
19:24 A diákok megkoszorúzták az alkalmi ravatalra felhelyezett koporsót. Meghallgatták a Szózatot. Véget ért a tüntetés.

19:06 Időnként kis filmeket is lehetett látni a kivetítőkön. A legutóbbin, a miskolci egyetem animációs filmjén kaszával estek a diákok a rózsáknak. A koporsót vivők és az őket kísérők már felsorakoztak. A koporsó az alábbi felirat olvasható: Magyar Felsőoktatás Élt 1367–2011.

Nagy Dávid a HÖOK elnöke beszélt. Azt mondta hálával tartoznak azoknak, akik már korábban is kiálltak a hallgatói jogokért, mert nekik köszönhetik a mostaniak, hogy egyetemre járhatnak: „A jövő mi vagyunk! Éljen a mozgalom!"

Hallgatói tüntetés a fővárosban. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

A diákok most végső búcsút vesznek a felsőoktatástól amely Budapesten, a Szalay utcában gyilkosság áldozata lett. „Egy tövis szúrása is végzetes lehet", mondta a szónok.

18:55 A Hallgatói Önkormányzatok Európai Szövetségének képviselője beszélt az imént. Azt mondta, a felsőoktatási törvény tervezete morálisan és gazdaságilag is elszegényít egy generációt. „Harcoljatok, hiszen ha ti nem harcoltok, más sem fog!"

18:38 A Corvinus egyetem hallgatóinak képviselője azt mondta, valóban felül kell bírálni, hogy szükség van-e minden karra és szakra, de ilyen döntéseket nem politikai, vagy gazdasági, hanem szakmai szempontok alapján kell hozni.

Hallgatói tüntetés a fővárosban. Fotó: Segesvári Csana (galéria)

18:22 Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke is beszélt, aki hangsúlyozta, „mi vagyunk Magyarország elkövetkező évtizedének értelmisége. Felelősséggel tartozunk hazánknak, de leginkább a saját jövőnknek. Olyan Magyarországot szeretnénk, ahol értéke van a megszerzett tudásnak."

A koporsót kísérő fáklyások már készenlétben állnak.

18:05 A hallgatói önkormányzatok képviselői szólalnak fel régiónként. Szegedet Ament Balázs képviselte. Elmondta, hogy nem passzív szenvedői kívánnak lenni a felsőoktatás megváltoztatásának. Sokan kérdezik, miért tünetnek, miért nem tanulnak inkább. – Azért tüntetünk, mert tanulni szeretnénk – jelentette ki Ament. Saját és társaik jövője érdekében vannak itt, tette hozzá a szegedi EHÖK alelnöke. Ament megemlítette a szegedi éhségsztrájkot is, amit nagyon megtapsoltak a részvevők. A körülöttünk álló egyetemista lányok, hős szegedi hallgatókról beszéltek.

Hallgatói tüntetés a fővárosban. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Szinte minden HÖK-ös felszólaló jelmondattal fejezte be beszédét. Amenté: „A mozgalom veled van, a mozgalom te vagy!" Gáspár Marcell, miskolci hökös jelmondata: „Vivát Miskolc! Vivát hallgatói mozgalom!" Keresztes Gábor, az északnyugat-magyarországi régió hallgatóinak képviselője ezzel zárta a beszédét: „Ne hallgass, hallgató!"

Csak úgy záporoznak a szlogenek! A szónokok azt mondták, nem hallgatói szerződésekre, hanem munkahelyekre van szükség és akkor nemhogy az országot, a régiót sem hagyják el.

Elmarad a szegedi előadás

A Szegedi Társadalomtudományi Szakkollégium, az SZTE Móra Ferenc Kollégium és a Szegedi Politológus Hallgatók Egyesületének közös szervezésében Dux László, felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár "A magyar felsőoktatás jövőjéről" tartott volna ma előadást 19 órától a Móra Ferenc Kollégium nagytermében, ám beszélgetés elmarad.

17:42 Meghallgattuk a Himnuszt. Előtte pedig képösszeállítást lehetett megnézni a legutóbbi tandíj elleni tüntetésről, hallgatói megmozdulásokról. A színpadról elhangzott, több egyetem rektora is ott van a demonstráción, például Fábián István, a Debreceni Egyetem rektora, Tulassay Tivadar, a Semmelweis Egyetem első embere, és Péceli Gábor, a Műegyetem rektora.

Hallgatói tüntetés a fővárosban. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

17:21
A szervezők szerint szerte az országból több, mint tízezer egyetemista van jelen a tüntetésen. Beszédek még egyelőre nem hangozottak el a hangulat „keltődik". „Én már forradalmi lázban égek" – mondta mellettünk egy srác. A színpadot egyelőre a rock uralja, az alább beágyazott Kaukázus-, Magna Cum Laude- és 30Y-számokkal melegítik a diákokat.

Kaukázus - Szalai Éva

Szegedről kettő, Vásárhelyről egy autóbusszal érkeztek Budapestre a Szegedi Tudományegyetem előre regisztrált hallgatói. A nem regisztráltak vonattal jöttek. Ament Balázs, a szegedi HÖK elnökhelyettese szerint 6-700 szegedi van jelen. A szervezőktől megtudtuk, egy valódi koporsóban, jelképesen eltemetik a felsőoktatási törvényt, amelyet fáklyás felvonulók kísérnek majd. A diákok folyamatosan érkeznek a helyszínre. Rengeteg a transzparens a tömegben. A környékbeliek is készültek, az egyik kávézóban a Tüntetünk, tüntetünk, a kávézó meg üres? felirat olvasható.

Hallgatói tüntetés a fővárosban. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Beszéltünk egy az ELTE TTK-ra járó sráccal, aki elmondta, azért jött el, mert szerintük átgondolatlan a törvényjavaslat, amelyből az oktatókat és a hallgatókat is kihagyták. Arra a kérdésre, hogy nem elég biztosíték-e neki a szerdai Navracsics–HÖOK egyeztetés, arra azt felelte, hogy nem tudja a bal kéz, mit csinál a jobb, szerinte Hoffmann Rózsa és Navracsics Tibor között az oktatás tekintetében ellentét van, így nem lehet tudni, hogy a farok csóválja-e a kutyát, vagy fordítva, „üzemszerűen" megy ez a dolog. Egy másik egyetemista úgy nyilatkozott, el kellett jönni „nehogy azt higgyék, elég, ha csak ígérgetnek."

Magna Cum Laude - SZINezd újra!

30Y - Bogozd ki!

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. Bejjjus 2011. október 28. 18:37
  „18. JABBA teljesen egyetértek..mivel én is egyetemista vagyok a két szememmel látom mennyi nem oda való ember van ott, akik csak azért jöttek ide hogy végigbulizzák a heteket meg benézzenek aludni pár órára..igaz hogy drasztikus de valahogy fel kell lépni az ilyenek ellen, hogy ne szerezhessen már minden jött ment diplomát...és ahogy mondtad is, aki már középiskolában céltudatosan arra készül hogy ő egyetemista lesz megszerzi a diplomát, az simán be fog jutni és egy forintot nem kell majd fizetnie...”
 • 22. Apátfalvi** 2011. október 28. 16:56
  „A nyilvánvalóan fideszes Jabbának annyit mondanék, hogy nem tiltással meg röghöz kötéssel, hanem normális, emberi fizetésekkel kell itt tartani az egyetemistákat. Például nem azért menne el külföldre egy rezidens, mert neki jobban tetszik pl. a londoni Tower, mint a Lánchíd, hanem azért, mert itt rongyos 90 ezerrel szúrják ki a szemét. <moderálva>”
 • 21. csergemerge 2011. október 28. 16:29
  „Meghallgatták a Szózatot....

  1. A Szózatot nem meghallgatni szokás, hanem elénekelni.

  2. De nem jó a választás, hiszen a "röghöz kötött" "jobbágysorba taszított" diákság hogy értelmezi az "itt élned, halnod kell!" mondatot? A Szózat csak a pompa és nem a hazafiság miatt kell? Miért kell ide a Szózat? Sokkal stilszerűbb lett volna, ha gyurcsány elvtársat kérik meg egy táncprodukció előadására.... (www.youtube.com/watch?v=rLsihMji9t4) Ő nem mond ilyeneket.”
 • 20. macs 2011. október 28. 14:14
  „Olvasva a kommenteket az jutott eszembe, hogy két magyar egyetlen egy dologban ért egyet, utálja a harmadikat.”
 • 19. medikuss 2011. október 28. 11:52
  „mondjuk abba is bele lehet gondolni ám, hogy lehet hogy kimegy vki 5-10 évre, de ha aztán visszajön, és még itt dolgozik 20 évet, akkor is visszadta az államnak azt amit akar.
  Nem kell félreérteni, nem mondom azt hogy ne dolgozza le itthon, csak végül is lehet mobilisan is kezelni a dolgot. Mivel az ember többsége addig akar kimenni míg fiatal és nincs családja.”
 • 18. JABBA 2011. október 28. 09:28
  „17. alfoldi 2011.10.28. 09:20

  Teljesen egyet értek veled. Nem tudják felfogni a mazsola agyukkal, hogy az ő oktatásuk az államnak nem kevés pénbe kerül. Meg kellene becsülni, hogy az állam támogatja a tanulásukat. És az állam által kifizetett tandíjat meg illik "visszafizetni". Ha ez a visszafizetés meg azzal jár, hogy X évig Magyarországon kell dolgoznia, akkor ebbe nyugodjon bele. De ha ezt nem akarja, akkor már az érettségi után ki lehet menni egy külföldi egyetemre és lehet ott fizetni a vagyonokat.”
 • 17. JABBA 2011. október 28. 09:24
  „Milyen megmozdulás az, amin koncert van? A fiatalok többsége szerintem a buli miatt ment el. No meg az is igaz, hogy rájuk a leendő változtatás nem fog vonatkozni.

  Azt meg kell érteni, hogy ingyen semmi sincs. Én igenis támogatom, hogy aki egyetemre szeretne járni, annak legyen meg hozzá az esze is. Ha okos és tud tanulni, akkor ő símán végigviszi az egyetemet ingyenesen. Aki meg ellébecolja, az fizessen, vagy nem menjen egyetemre. Aki meg már úgy kezdi az egyetemet, hogy külföldön fog majd dolgozni, az meg fizesse ki a tandíjat és akkor nem kötelezhetnék, hogy Magyarországon maradjon X évig.

  Sajnos a mai fiatalok csak azt látják, hogy egyetemre menni menő, mert állandóan buli van és előbb-utóbb mindenki megszerzi a diplomát.”
 • 16. alfoldi 2011. október 28. 09:20
  „Sajnos van mit temetni, mert amit a legutóbbi időkig felsőoktatásnak neveztek, az annak megcsúfolása volt.

  A szervezők Klebelsberg ellen is tüntettek volna!

  Miért is fizesse a magyar adófizető a nyugatnak az orvosképzést?

  Akinek pedig ez nem tetszik, ne vegye igénybe a magyar pénzt!”
 • 15. Nagy11 2011. október 28. 07:44
  „Néztem a késő esti híradót a TV2-es adón, mert szerettem volna többet tudni a tüntetésről. Még csak meg sem említették, hogy volt egyáltalán. Ennyit a mostani médiáról és a sajtószabadságról.
  Ne mindig az előző rendszerre utaljanak, a mostaniban sokkal rosszabb, mint volt, nem javítottak semmit, hanem folyamatosan romlik minden és ennek még nincs vége, egyre rosszabb mindenkinek, kivétel néhány odaadó emberük.”
 • 14. ascendum 2011. október 27. 22:37
  „7. Lillencs 2011.10.27. 19:39
  Hogy visszaadja az esemény hangulatát.”
 • 13. Király75 2011. október 27. 22:22
  „9349779
  Nincs igazad. ez a nép már annyiszor felkelt. 1848, 1956, 2006
  Most mi ellen forrongjunk? Hogy vegyünk fel még több hitelt a nyugdíjakra, meg az autópályákra, életszínvonal emelésre? a felvett dollármilliárdokat vissza kell fizetni egyszer valakinek. De szerintem ezt nem te fogod.”
 • 12. Király75 2011. október 27. 22:19
  „Valóban hiányzik egy gróf Klebelsberg Kunónk ebben egyetértek. De 50 év elrontott szoci év után nem teremnek csak úgy a semmiből ezek az emberek.”
 • 11. Krampampuli 2011. október 27. 21:54
  „...és miért kellenek egy demonstrációhoz koncertek? Félek, hogy a többség csak azért ment el, mert hogyismondják: "buli van!"”
 • 10. booo 2011. október 27. 21:42
  „Hosszú, kígyózó sorokban álltak az egyetemisták a választásokon a szavazófülkék előtt. Most rájöttek hogy rosszra szavaztak? Sajnálom.”
 • 9. tol 2011. október 27. 20:56
  „a múlt század válságos pillanatában volt egy gróf Klebelsberg Kunónk, aki elképesztő tetterővel segítette a magyar népet előre. Most, hasonlóan válságos pillanatban nincs sajnos egy határozott irányvonalú vezető, de legalább a felelősen gondolkodó fiatalok rádöbbentek, hogy tenni kell az ország érdekében valamit. A Jó Isten segítse őket a céljuk elérésében! Hajrá magyarok!”
 • 8. Kulik 2011. október 27. 20:24
  „Szép volt jó volt, lehet hazamenni teljesárú jeggyel...”
 • 7. Lillencs 2011. október 27. 19:39
  „A cikk írója kifejtené, hogy miért tette be ezeket a zenéket a tudósítás végére?”
 • 6. kalkutta 2011. október 27. 19:33
  „1. manstein 2011.10.27. 17:24

  Ez az egész pályás letámadás lényege. Szinte mindenhol az ő embereik ülnek és azt adják tovább amit "szabad".
  A minapi legalább 50 ezres tüntetés (ami nagynak számít kis országunkban) hány országos tv-ben szerepelt?
  Dux viselkedése is sokatmondó.”
 • 5. Power 2011. október 27. 19:27
  „Sajnos a mai fiatalok most kezdenek szembesülni az elmúlt 21 év mulasztásaival. Vannak országok, ahol nincs felvételi vizsga, de kíméletlenül kiszórják a nem oda valókat. A nálunk fejlettebb országokban vállalják a fiatalok a magas tandíjak diákhitelből történő fedezését. A diákhitel egy bizonyos kereseti szint feletti törlesztésében azonban érdemes megegyezésre jutni. A legjobb befektetés a tudás, a tudás megszerzése. Ma már mindent elvehetnek az emberektől, egyedül a tudást nem. Ez a befektetés óriási hasznot hoz a fiataloknak és a magyar nemzetnek, így mindkét fél érdekelt a megoldásban.”
 • 4. pirosmedence 2011. október 27. 18:30
  „Nagyon helyes, tüntessenek csak, ha egyetemista lennék, én is ezt tenném!!!! De mi ez az ironikus "tüntetünk, tüntetgetünk"cím?????”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dékány Imre a SZAB régi-új elnöke

Tisztújítást tartott csütörtökön a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Szegedi Területi Bizottsága. Tovább olvasom