Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 31°C Még több cikk.

Halmentés - vita a Fehér-tói csatornánál

Algyő - 27 mázsa halat mentett ki a Fehér-tói csatornából a Herman Ottó Horgászegyesület azelőtt, hogy teljesen leengedte volna a vizet a mederből az ATIVIZIG. A halak az egyesület más vizeibe kerültek. Az akció törvényes volt – de nem tetszett mindenkinek.
A HOHE által megbízott halászbrigád 600 kilogramm harcsát, 200 kilogramm csukát, 100 kilogramm süllőt, 300 kiló pontyot és 1500 kiló egyéb fajú halat fogott ki, összesen 27 mázsát. A halak az újszegedi Holt-Marosba, a sándorfalvi tóba és a medencés kikötőbe kerültek.

A Fehér-tói csatornából azért engedik le minden ősszel a vizet, hogy meg lehessen vizsgálni a Tisza gátja alatt működő szivattyút. Az elmúlt évtizedben a csatorna halai ilyenkor a vízzel együtt kijutottak a Tiszába, a torkolatnál lévő halászvarsákba, vagy a hátramaradt pocsolyában pusztultak el. Az egyesület szeptember 17-i, állománymentő akciójának mégsem örült mindenki. Helybeli horgászok nehezményezték, hogy így nem marad fognivaló a csatorna feltöltése után, pedig ők egész évre váltottak ide engedélyt.

Állománymentő halászat. A halak a Holt-Marosba, a medencés kikötőbe és a sándorfalvi tóba kerültek. Fotó: Herman Ottó Horgászegyesület
Állománymentő halászat. A halak a Holt-Marosba, a medencés kikötőbe és a sándorfalvi tóba kerültek.
Fotó: Herman Ottó Horgászegyesület

Nem szép, hogy az egyesület a harcsát, csukát, süllőt is elvitette, pedig csak pontyot telepít ide. Igazságosabbnak gondolták volna, ha inkább a Tiszába jut a hal. Azt is nehezményezik, hogy a lehalászáskor többen, akik segédkeztek, kaptak a zsákmányból.

Az ilyen állománymentő halászatot nem tiltja jogszabály, sem a vízterület halgazdálkodási terve – reagált kérdésünkre Papp András megyei halászati felügyelő, akitől az egyesület korábban állásfoglalást kért az akcióról. Neki nem feladata vizsgálni, hogy az egyesület a területi engedély kiadásakor mit vállal, de megítélése szerint nem történt hiba. A HOHE vezetőségéhez is eljutottak az észrevételek. – Az egyesületnek lehetősége van arra, hogy azoknak, akik társadalmi munkát végeznek, adjon abból a halból, amelyet nem érdemes telepíteni: busákat, néhány nagyobb harcsát – mondta lapunknak Halász László, a kommunikációért felelős tisztségviselő. – Azon a területen az összes hal az egyesülethez tartozik, függetlenül attól, hogy mi telepítettük, a Tiszából jött vagy a halgazdaságból. A lehalászáskor a pontyok nagyobb része a Fehér-tó felé elúszott. Bebizonyosodott: telepítünk vagy sem, a csatorna a teleengedéskor mindig tele lesz hallal, a tógazdaságból vagy a Tiszából. Tehát nem kell attól tartani, hogy zsákmány nélkül maradnának az itteni horgászok. Hétfőn jártam lenn, megint van víz a csatornában – és hal is: 3-4 kiló közötti amurt, 2 kiló körüli pontyot fogtak benne.

Az akcióról az egyesület elnöksége döntött – a legközelebbi közgyűlésen lesz lehetőség arra, hogy a tagok megbeszéljék a tapasztalatokat.

Állománymentő halászat. A halak a Holt-Marosba, a medencés kikötőbe és a sándorfalvi tóba kerültek. Fotó: Herman Ottó Horgászegyesület

Olvasóink írták

 • 3. linca 2012. szeptember 30. 16:11
  „Ha a halállomány a Tiszából és a halgazdaság vizeiből évről évre megújul akkor miért is kell a Hermannak a horgászatért fizetni hisz nem ők telepítik!”
 • 2. Lacimaci 2012. szeptember 30. 10:09
  „MO-on mindig van kiskapu a lopasra, ha nincs akkor csinalnak ra olyan torvenyt, vagy szerzodest, hogy lehessen lopni legalisan aki benne van az uzletben, lasd tobbek kozt a SZIN vasarlokartyan maradt penzek amiket keptelenek voltak visszavaltani a fizeto vendegek... az a csunya IMF meg felteteleket akar szabni nem ad csak ugy, ahogy mi szeretnek mar megint :-)”
 • 1. Vakantanka 2012. szeptember 28. 20:08
  „"Bebizonyosodott: telepítünk vagy sem, a csatorna a teleengedéskor mindig tele lesz hallal, a tógazdaságból vagy a Tiszából."
  Akkor a pontyon kívül a többi halfajtát,(meg a süllő kivételével,mert az nem marad meg)miért nem a Tiszába engedték vissza???”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hat nyertes turisztikai projekt a Dél-Alföldön

A Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség (DARFÜ) információs napot és workshopot rendez ma a szegedi Hunguest Hotel Forrásban. Tovább olvasom