Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 17°C Még több cikk.

Halott volt a polgármester, amikor lefestették

Szeged - Egy halottról készült a szegedi városháza tanácskozó termében látható polgármesteri portrék közül az egyik. Nem valami brutális alkotói módszernek köszönhetően, hanem kényszerből.

Réh János, aki 1867-től 1871-ig volt a város első embere, állítólag soha nem engedte magát sem fényképezni, sem festeni. A festményt készítő Tóth-Molnár Ferenc ezért kénytelen volt a halott polgármestert – pontosabban a halála után róla készült fényképet – modellként használni. A festményen mindez nem látható, Réh János olyan, mintha élne.

Réh János nem engedte hogy fotózzák, lefessék. Fotó: DM/DV
Réh János nem engedte hogy fotózzák, lefessék. Fotó: DM/DV

A Móra Ferenc Múzeum Fekete Ház gyűjteményéből származó nyolc festményen a legkorábbi megörökített városvezető Kiss József, aki 1813 és 1825 között volt polgármester Szegeden. A legtovább regnáló (1872-1904) városvezető Pálfy Ferenc volt, övé a legértékesebb és legnagyobb – 160×200 centis – portré, ezt Burger Lajos festőművész készítette.

A megörökített vezetők közül Lengyel Pál látta el legkevesebb ideig a polgármesteri feladatokat, ő csupán három évig, 1845-48 között állt a város élén.

A nyolcból ötöt festett

A szatymazi parasztcsaládból származó Tóth-Molnár Ferenc egyébként a nyolc portréból ötöt készített. 1891-ben a tanács megbízásából összesen tizenegy portrét másolt illetve festett meg az 1825-72 között hivatalban lévő polgármesterekből és helyi közéleti férfiakról.
 

A múzeumtól tartós letétként kerültek át a városházára a festmények 2009-ben, melyeket nemrég Eleni Tsakopoulos Kounalakis amerikai nagykövet asszony is szemügyre vett.

A nagyközönség a kulturális örökség napján járhatja be a városházát, illetve előzetes bejelenetkezéssel csoportokat is fogadnak.  

Ugyanitt láthatók a Lippai Pált, Szalay Istvánt, Bartha Lászlót ábrázoló festmények is. Botka László polgármesterről nincs kép a tanácskozó teremben.

Olvasóink írták

 • 6. Mathiasking 2010. november 24. 12:51
  „Előre vetül számomra egy rémkép! Utcákat neveztek el az egykori polgármesterekről Szegeden. Látom lelki szemeimmel, hogy azon vitázik a közgyűlés, hogy melyik belvárosi utcát nevezzék el Dr.Botkáról. Lenne tippem, hogy hol nevezzenek el róla utca nevet. :-)))”
 • 5. kukta99 2010. november 23. 21:24
  „Legalább nem mozgot!
  kiskakas csarda!!”
 • 4. AzthisziSzentFerencHogyFranzvon 2010. november 23. 19:25
  „Lényeg az, hogy nem szabad megvárni a csontváz állapotot!”
 • 3. Logaritmus 2010. november 23. 15:58
  „mazsolaszolo: biztosan ő volt a Hegylakó....”
 • 2. zoltanszabo 2010. november 23. 14:46
  „Botka a magáról készült képet otthon tartja ,majd pár száz év múlva beteszik a galériába a többi közé.”
 • 1. mazsolaszolo 2010. november 23. 09:36
  „(1272-1904)? Szeretnék én eddig regnálni, de símán csak élni is jó volna ... :)

  Mostanában nagyon sok ilyen durva elírást találni. Na nem holmi gyorsan készült fórumos bejegyzésben - az nekem is sajna néha teli van elütéssel -, hanem annál komolyabb volumenű oldalakon, pl. az egyik honlapon (ami az én kezdőlapom is), a festő ez eredeti ötvenvalavány helyett százötvenvalahány évig élt...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Égetni csak írásbeli engedéllyel

Csongrád megye - Túl van az életveszélyen az a 16 éves magyarcsanádi fiatal, akit vasárnap… Tovább olvasom