Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Halottak napján menesztik?

Ópusztaszer - November 2-án, azaz halottak napján fog dönteni a kft. taggyűlése az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark igazgatójának sorsáról. Nem sikerült megtudnunk, mi miatt romlott meg a kapcsolat a 2007 februárjában kinevezett Horváth Gábor és Magyar Anna, a többségi tulajdonos megyei önkormányzat elnöke között.
A megyei önkormányzat elnöke, Magyar Anna le akarja váltani az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark Nonprofit Kiemelten Közhasznú Kft. igazgatóját – ám az igazgató joga volt eldönteni, mikorra hívja össze az ügyben határozó taggyűlést. Horváth Gábor pedig november 2-át választotta. Ez a halottak napja, a katolikusoknál a 14. század óta. Nem valószínű, hogy az igazgatónak ez ne jutott volna eszébe.

A most 35 éves direktor a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen teológiát végzett, hat évig a római Gregoriana Egyetemen tanult, egyháztörténeti kutatásokat végzett, és mielőtt 2007 februárjában megválasztották volna az indoklás nélkül leváltott Nagy László helyére, Kiskunfélegyházán tanított történelmet, hittant és olaszt. Kinevezésekor kisebb nézeteltérés támadt Magyar Anna elnök és Zakar Péter alelnök között, utóbbi nem titkolta megdöbbenését, és azt mondta, a park rossz irányban indult el. Az elnök asszony akkor lapunknak adott interjújában azt mondta, az előző igazgató egyik sajtónyilatkozata miatt támadt feszültséget rövidre kellett zárnia, így döntött, és nyugodtan alszik.

Magyar Anna és Horváth Gábor 2007 májusában. Akkor még egymás mellett. Archív fotók: Segesvári Csaba
Magyar Anna és Horváth Gábor 2007 májusában. Akkor még egymás mellett.
Archív fotók: Segesvári Csaba

Miután Horváth Gábor átvette a parkot, a meglévő, zömmel néprajzi témájú rendezvények mellett megújította a hosszú időre feledésbe merült szobori búcsú hagyományát, és a szeri monostorral is voltak, vannak tervei. A parknak tényleg szüksége van új látványosságokra, mert fő attrakciója, a Feszty-körkép már nem képvisel akkora vonzerőt, amilyet az ezredfordulón. Ezt pedzegette az előző igazgató is. A megye tavaly pályázott, idén nyert, és elkezdődött a park történetének egyik legnagyobb beruházása is, 600 millió forintból új kiállítást rendeznek a főépületben, és megjavítják a beázó tetőt.

Az, hogy Horváth kapcsolata megromlott a megyevezetéssel, először idén tavasszal derült ki a nyilvánosság számára. Egy taggyűlésen a többségi tulajdonos megyét képviselő Magyar Anna az igazgató leváltását kezdeményezte. Ez akkor azért nem sikerült, mert a téma nem szerepelt a meghívóban. Ilyen előterjesztést pedig csak akkor szabad napirendre venni, ha minden tag jelen van, a gyűlés pedig nem volt teljes. A megyei közgyűlés legutóbb szeptember 23-án tárgyalt zárt ülésen erről az ügyről. Az ellenzék is tudomásul vette, hogy az elnök és az igazgató nem tud együtt dolgozni. Kozma József szocialista frakcióvezető azt vetette föl, hogy nem helyes egy ekkora beruházás közepette eltávolítani a vezetőt.

A Feszty-körkép már nem képvisel akkora vonzerőt, amilyet az ezredfordulón.
A Feszty-körkép már nem képvisel akkora vonzerőt, amilyet az ezredfordulón.

Az ülés után megkérdeztük Magyar Annát, miért akarja meneszteni Horváth Gábort, az elnök azonban azt mondta, a zárt ülésen született döntést nem akarja kommentálni. Az igazgató sem nyilatkozik. Bár azt tudjuk, nehezen viselte, hogy indoklás nélkül kívánja meneszteni az elnök. Azt, hogy min különböztek össze ennyire, nem sikerült megtudni – a tagok pedig még arról sem kaptak információt, kit szeretne a többségi tulajdonos Horváth helyére. A november 2-án délután 1 órakor kezdődő gyűlésen a megye voksa mellé még egy szavazat kell a döntéshez, de ezt 2007 februárjában is meg tudta szerezni az elnök.

Olvasóink írták

 • 19. kat.kat 2009. november 09. 21:15
  „A pofozkodása után Magyar Annát nem kellett volna leváltani? Vannak itt érdekes dolgok! Gondolkodjatok már! Emberek!”
 • 18. n.andrás 2009. október 31. 22:48
  „Én mást látok, és sokan mások is... nem általánosítanék: nem mondanám, hogy mindenki a te véleményedet osztja! Jártam az Emlékparkban, nem egyszer, nem kétszer! Az utóbbi években sok pozitív kezdeményezés történt, ami meg is valósult; sok újítás, ami emeli az Emlékpark színvonalát! Én nagyon is "élőnek" érzem és nevezném azt, ami ott történik! És ezzel sokan és sokan így vannak...

  Minden jót!”
 • 17. lippe_kriszta 2009. október 31. 20:12
  „n.andrás:
  nem vagyok okos, "csak" itt lakom, látom a dolgokat. sajnos Ópusztaszeren szinte mindenki
  ott dolgozik, mindennapjaink része a Rotunda, a park.
  ez jön át nekünk, itt lakóknak. ettől hangos a kis falu, és az ide betérö vendégek is ezt mondják
  róla.
  és én nem dolgozom ott, de naponta, hetente járok a parkban, ezt látom.

  biztosan én vagyok képzetlen ideológiailag Virág elvtárs.”
 • 16. petic 2009. október 31. 19:51
  „@ Kriszta:
  A "Csíksomlyót utánzatú rendezvények"-ben és a Kunhalomban milyen ideológiai kivetnivalót találsz? Az ideológiai képzésedbe már nem fértek bele az olyan fogalmak, mint nemzeti egység és nemzeti történelem?

  Vagy "Csíksomlyót utánzatú rendezvények"-kel a Szobori búcsúra gondoltál? Ez a fentiektől eltérő dologhoz kapcsolódik: kereszténység, ami szintén a nemzetünk identitásához tartozik. Lehet, hogy nem tetszik neked, de leszólni ezeket...

  Továbbá ezek a rendezvények, jelképek képviselnek valamit. Te mit (és kit) képviselsz? Eddig még csak idehányt hozzászólásokat láttam, ezt képviselnéd?”
 • 15. n.andrás 2009. október 31. 19:29
  „És te ki vagy lippe_kriszta, hogy ilyen okos vagy?”
 • 14. lippe_kriszta 2009. október 31. 19:18
  „elnézést, elnézést!
  tényleg minden az én hibám!
  a Csíksomlyót utánzatú rendezvények (amik ideológiailag no comment),
  a kunhalmok idiotizmusa (ideológiailag megint böszmeségek),
  az eláztatott körkép reklámjai,
  a lejáratott hírnév,
  az elbaltázott jegyárak.

  Ezeket egy tornatanár tényleg jobban vezényelné, mint egy ekkora nagy tudós, egy egyháztörténész!!!!”
 • 13. petic 2009. október 31. 19:03
  „Kedves Kriszta!

  Hogyne venném be, mert nem maszlag, konkrétan tudom. Ezért csodálkozom a fröcsögő kommentelőkön, hogy milyen forrás, milyen háttérinformáció birtokában ennyire okosak. Csak akkor hiszed el, ha megkapod a fénymásolatokat? Horváth Gábor elődje és utódja papírjaira is kíváncsi voltál/vagy, és velük is ilyen alapos leszel? Ha nem, mi alapján választasz? Vagy csak menő dolog tagadni és más tekintélyét rombolni?

  Alaposságod máris kudarcot vallott, ugyanis a "ráismerés" téves. Ha rászánsz egy kis időt, keress utána a becenevemnek. A becsületes keresztnevem egyébként Péter.
  És különben is, nem az a lényeg, hogy ki vagyok, hanem hogy mit írtam.
  A cikk szerint: "A most 35 éves direktor a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen teológiát végzett, hat évig a római Gregoriana Egyetemen tanult, egyháztörténeti kutatásokat végzett", ezzel szemben kevlar megjegyezte, hogy tornatanár. Ez egyszerre vicces és szánalmas, szerinted hogy lehet egy ilyenre reagálni?

  Még egy dolog: egy erényes, jellemes tornatanár is többet ér annál, aki csak mocskolódni képes.”
 • 12. kosoczky 2009. október 31. 19:01
  „Kedves lippe_kriszta!
  A képet nézve éppen eltűnődtem azon, milyen érdekes, hogy a csodaszarvas agancsai éppen az igazgató úr feje felett vannak. Mintha egy rejtett jelkép lenne, a csodaszarvas, a nap és a hold között, aki a helyes utat mutatja. Kölülbelül 2 órára rá, megírtad a kommentedet. Elkeserítő, hogy csak a rossz dolgok jutnak eszébe az embereknek...”
 • 11. n.andrás 2009. október 31. 18:48
  „Elnézést, természetesen a cikk az Emlékparkról szól!”
 • 10. n.andrás 2009. október 31. 18:44
  „lippe_kriszta és barátai!

  Miért mondjátok, hogy tornatanár? Honnan vannak ilyen "pontos" adataitok arról, hogy ki mit végzett? Nyomozók lennétek netán? Mert ha igen, akkor érdemes lenne ott intézkedni és kidobni titeket pontatlan munkátokért!

  Én nemrég olvastam egy országos napilapunk egész oldalas cikkét, ajánlom mindenki figyelmébe!”
 • 9. lippe_kriszta 2009. október 31. 15:56
  „petic Drága!

  Te benyeled még ezt a maszlagot? Abban a világb an ahol a titkárnö is személyi asszisztens???
  Egyháztörténész?? Kész vicc. Azért mert teológiát végzett? Maximum hittan és történelemtanár, de sehol egy tudományos fokozat, egy kisdoktori?

  Na, a Te tényeid is helyesek. És HG, ön is értékes ember lehet. Önre ismerünk álnéven is.. hihi.

  A képet egyébként érdemes nézni, Elnök Asszony mellett ott egy felszarvazott igazgató!!!!!!!!!!!!”
 • 8. petic 2009. október 31. 14:12
  „kevlar:
  Gratulálok, hogy ilyen könnyen átsiklasz a tények fölött (egyháztörténész vs. tornatanár), értékes hozzászólásod mutatja, milyen értékes ember lehetsz.
  Sok boldogságot!”
 • 7. emelte 2009. október 31. 08:44
  „flexsnak!
  kapjon csak munkát! nem kívánhatsz ilyen gonoszat.
  legyen csak cégvezér ott, amit majd úgyis bezárnának.
  ez a ffi képes lesz bezárás elött tönkretenni, csödbe vinni,
  zsibvásárt csinálni belöle :D :D”
 • 6. flexsnake 2009. október 30. 15:17
  „Nagyon helyes, ki vele!
  Ne is kapjon többé munkát!”
 • 5. Nagy11 2009. október 28. 22:13
  „Nyugodtan alvó Anna egymás után készíti ki a munkatársakat, látszik a dölyfösség és beképzeltség az arcán, meg az, hogy úgy látszik mindent megtehet bárkivel, van aki támogatja.”
 • 4. kevlar59 2009. október 28. 19:33
  „végre a megye is rájött, amitöl a falu is hangos!
  a másik fórumon szittya giccsparkot irónak gratulálok,
  méghogy egyháztörténész...
  bajuszkirály tornatanár síppal el innét!!!!!!!!!!!”
 • 3. Bond 2009. október 28. 11:11
  „Ópusztaszeri Nemzeti Lehúzópark. Lassan egy családnak olcsóbb lesz az egyhetes nyaralás mint ide bejutni. Csodálkoznak, hogy csökken a látogatottság?”
 • 2. rodeziai 2009. október 28. 10:32
  „miért pont halottak napján, miért nem karácsonykor?”
 • 1. DMagóg 2009. október 28. 09:30
  „Miért, miért? Csak! Mert "Anna örök", bár lehet, hogy ez csak ökör.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két újabb holttestet emeltek ki a Tiszából

Szerdán a szerbiai fél arról tájékoztatta a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságot, hogy kedden kiemeltek a Tiszából egy tíz év körüli lány holttestét. Tovább olvasom