Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

Halottnévsor a neten

Internetes adatbázisban is kereshető lesz jövő héttől a Belvárosi temetőben nyugvó halottak pontos sírhelye. Az Európában is egyedülálló rendszer három év alatt, több millió forintból készült el.
Három éve tart az az adatgyűjtési, feldolgozási és beviteli folyamat, amelynek eredményeként jövő héttől már az interneten keresztül is megtalálhatják a hozzátartozók elhunyt szeretteik sírhelyét a Belvárosi temetőben.

Mint Hódi Lajos, a Szegedi Testamentum Temetkezési Kft. ügyvezetője elmondta, a többmilliós beruházásban elkészült rendszerben először mintegy negyvenezer elhunyt pontos nyughelyét lehet majd megtalálni – majd heteken belül mind a száztizenhétezerét, aki a Belvárosi temetőben fekszik. A kft. honlapján lévő keresőbe beírt név kapcsán a rendszer kiadja a megfelelő táblát és sírhelyet, egy újabb kattintással pedig piros pont jelöli meg a digitális térképen, hogyan juthatunk el a sírhoz. A gyakran előforduló neveknél a keresés szűkíthető lesz az anya neve és az illető születési és halálozási dátuma szerint is – így biztosan annak a sírjának a fekvését tudja meg az érdeklődő, akiét keresi.

Az adatbázis készítői az adatvédelmi elvek betartására is törekedtek: azt csak a kft. belső munkatársai tudják megnézni, kik fekszenek még az adott sírban. Az ügyvezető az Európában is egyedülálló szolgáltatás ötletét Kanadából „importortálta". Hódi elmondta: a jövőben arra is lesz lehetőség, hogy – kérésre – digitális fénykép készüljön az adott sírról, kriptáról vagy urnahelyről. Az adatbázis nemcsak a hozzátartozók helyzetét, de azoknak a kutatóknak a munkáját is megkönnyítheti, akiknek ezentúl nem kell majd végiglapozni a temető tizenöt vastag könyvben tárolt halottnyilvántartását.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több tízmillió a szegedi Stefániára

A Szegedi Környezetgazdálkodási Kht. munkatársai felmérték az árvíz okozta károkat a Stefánián. A… Tovább olvasom