Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Hamarabb meghalhat, aki horkol

A jó alvás fél egészség – ez a jelszava az alvás világnapjának, amit ma ünnepelnek. A magyar lakosság több mint fele rosszul alszik, valamilyen alvászavarral küzd.
Az alvás nem passzív, hanem aktív állapot az ébrenlétek között, amely során a szervezetünkben létfontosságú folyamatok zajlanak: ilyenkor termelődik számos nélkülözhetetlen hormon – például a növekedésért vagy a sejtek regenerálódásáért felelős –, aktivizálódik az immunrendszer, és az agyunk feldolgozza, szelektálja, rögzíti a nap eseményeit. Ha az alvás valamilyen oknál fogva – stressz, életmód, betegségek – folyamatosan zavart szenved, alvászavar alakul ki.

– Akkor beszélünk alvászavarról, amikor az alvás szerkezete megváltozik: időtartama lerövidül, a mélyalvás mennyisége csökken, folyamata megszakad, széttöredezik. Ilyenkor éjszaka gyakran felriadunk, vagy el sem tudunk aludni, reggel túl korán és fáradtan ébredünk, napközben álmosak, levertek, figyelemzavarosak, ingerlékenyek vagyunk, amit koncentrációs és döntési nehézségek, a problémamegoldó képesség csökkenése, a szexuális érdeklődés elveszítése követ – mondja az alvásszakértő neurológus szakorvos

A leggyakoribb alvászavar

Az egyik leggyakoribb alvászavar a hangos horkolással kísért alvásfüggő légzéskimaradás, más néven alvási apnoé. A légvételek közti hosszabb szünetben a vér oxigénszintje gyorsan csökken, ami ellen úgy védekezik a szervezet, hogy felébreszti az alvót: ha kell, egy éjszaka alatt több százszor is. A betegek alvása így felületes és rossz minőségű, szervezetük sem pihenni, sem regenerálódni nem képes. Ennek következményeként a betegek jelentős részénél alakul ki magas vérnyomás, szívritmuszavar és egyéb szív- és érrendszeri betegség. A kezeletlen, súlyos apnoé sok esetben vezet éjszakai infarktushoz vagy stroke-hoz.

Nyolcszor nagyobb az esélye az infarktusnak

– Semmiképpen se nyugodjunk bele házastársunk vagy hálótársunk hangos horkolásába, hosszabb-rövidebb légzéskimaradásába, mert az nem csak az életminőségét rontja, de élettartamát is jelentősen – akár felére – csökkentheti. Hiszen annak a valószínűsége, hogy a súlyos légzéskimaradással küzdő ember éjjel stroke-ot vagy infarktust kap, nyolcszor nagyobb, mint hogyha egyenletesen lélegezne – hangsúlyozza az alvásszakértő neurológus szakorvos. Azt javasolja, hogy akinek ilyen problémája van, mielőbb keressen fel egy alvásközpontot, ahol alvásszakértő orvosok nyújtanak megfelelő terápiás segítséget.

Népbetegséggé vált

Az alvásdiagnosztikai vizsgálatok kellemetlenséggel nem járó, rendszerint egy éjszakát igénybe vevő műszeres vizsgálatok, melyek során az alvó emberre helyezett elektródák segítségével - többek között a légzés, a szívfrekvencia és az agyi tevékenység egyidejű vizsgálatával - elkülönítik az alvásbetegségeket, az eredmények ismeretében pedig meghatározzák a megfelelő terápiát.

Hazánkban jelenleg nyolc, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által finanszírozott alvásközpont működik. A korszerű, digitális műszerekkel felszerelt alvásdiagnosztikai központokban –mint például Szegeden –, valamennyi alvásvizsgálat a betegek rendelkezésére áll, amelyekkel a létező 120 féle alvászavar okát fel tudják tárni, majd személyre szabott terápiával és a legújabb fejlesztésű gyógyászati segédeszközökkel hatékonyan tudják kezelni.

– Az alvászavar az elmúlt évtizedekben népbetegséggé vált, s élete bizonyos szakaszában – életmódja, betegségei vagy a többműszakos munkavégzés okán – szinte minden ember találkozik vele – magyarázza Várszegi Mária, a SomnoCenter Szeged vezető orvosa, a Dél-Alföldi Regionális Alvásdiagnosztikai Központ főorvosa. – Ha valaki folyamatosan fáradtnak, ingerlékenynek érzi magát, netán a hálótársa figyelmezteti a hangos, fuldokló horkolásra, feltétlenül forduljon szakorvoshoz, hogy a gyógyító terápiával elkerülhesse a súlyos következményeket és a jó alvás újra az egészségét szolgálja – hangsúlyozza a főorvos asszony.

Olvasóink írták

 • 8. süntojás 2013. március 16. 19:48
  „Nem vagyok orvos, de a 40mp légzéskimaradás már súlyos! Ilyenkor a vér oxigénszintje csökken le ami nem megfelelő oxigénellátást eredményez. Ezután jön a sztrók és az infarktus.
  Nagyon morbid amit írtál! Sajnálom!”
 • 7. _csutak_ 2013. március 16. 14:55
  „Ez mind szép és jó.
  Barátnőm elég rendesen horkol és emiatt felvettem a hangját.
  volt 64 másodperces apnoéja és több 40 másodperc feletti, amire legyintett az orvosa!
  Most akkor hagy kérdezzem meg:
  Mi a lópikuláért kap egy orvos fizetést, ha olyan ostoba, hogy egy korrekt bizonyítékra legyint és elhajtja a betegét, hogy képzelődik?
  Én nem harcolhatom meg más harcát, de jó tudni, hogy ha netán záros határidőn belül elhalálozik a barátnőm, akkor a kezemben lévő bizonyítékokkal feljelentem a doki nénit, szándékos emberölésért!”
 • 6. queenmargareth1 2013. március 15. 17:16
  „5. süntojás 2013.03.15. 14:53 jókat hallottam róla!”
 • 5. süntojás 2013. március 15. 14:53
  „100 emberből 60 horkol és ebből a 60-ból 10 légzéskimaradásokkal!
  Sajnos nekem is ez a betegségem. Egy évvel ezelőtt kértem az alvásambulanciára beutalót a háziorvosomtól, mert párom kizavart a szobából annyira hangosan kapkodtam levegő után. Dr Várszegi Mária irányításával egy nagyon aranyos, kedves és segítőkész csapatot ismerhettem meg. Kedvesen fogadtak már az első bent alváskor. Felragasztottak egy maréknyi elektródát a fejemre, mindenféle ketyerét a mellkasomra és úgy aludtam. Kellemetlen dologra számítottam, de nem volt nagyon zavaró.
  Másnap a Főorvos asszony kiértékelte az alvásomat és diagramokon bemutatta hogy amikor aludnom kellett volna egy óra alatt kb 80x ébredtem fel mert nem kaptam levegőt a garatom elzáródott, izmok elernyedtek, saját magamat megfojtva. Ezek kis mikroébredések voltak, nem emlékeztem rájuk viszont a 3. alvási fázisba sem jutottam el. 2 levegővétel után 30-50mp! légzéskimaradás majd egy nagy felhorkanás! Ledöbbentem, mert ezt nem éreztem, nem emlékeztem semmire. Fáradt voltam és napközben álmos.
  Beállították egy hónap elteltével a terápiát. Sajnos kaptam egy CPAP légzésterápiás készüléket amely egy maszk és egy levegőt fúvó készülék. A kettőt egy hajlékony cső köti össze. Ezt kell viselnem alvás közben! Nagyon kellemetlen volt, de már az első alkalommal nagyon jót aludtam. A készülék érzékeli a légzést és annak megfelelő erösséggel fújja fel a légutat ami ezáltal nem záródik el. Hangtalan, fájdalommentes készülék. 2 hét elteltével már megszoktam, nagyon jókat aludtam. A magas vérnyomásom elmúlt, jól érzem magamat. Fél évente kontroll.
  Két választásom volt mivel ez műtétileg nem gyógyítható: pár év és megfulladok vagy még 30-40 év.
  Féltem ettől a terápiától, de amilyen szörnyűnek néz ki olyan kellemes és gyorsan megszokható! Kis táskába viszem magammal a gépet, megértőek az emberek és sehol nem kaptam negatív visszajelzést. Este úgyis alszik az ember. Újra a feleségem mellett alszom és Ő is kipihenten ébred mert nem zavarom. Tényleg hangtalan a készülék!
  Aki hasonló tünetekkel rendelkezik, javaslom mielőbb felkeresni az alváscentrumot! Egy vizsgálatot megér!
  Kellemes alvást!”
 • 4. xenopus 2013. március 15. 14:18
  „Ti teljesen hülyék vagytok!”
 • 3. x 2013. március 15. 13:10
  „Minél hamarabb elpatkolok, annál tovább lehetek halott. Látni kell az előnyöket is, minden rosszban van valami jó.”
 • 2. történész 2013. március 15. 11:31
  „mese az én anyósom 90 éves és úgy horkol mint egy huszár őrmester...”
 • 1. bánki 2013. március 15. 10:11
  „Szerintem a feleségem horkol, szerinte meg én !

  Azt azért megfigyeltem, hogy egy jó pofa borozgatás a barátaimmal és a horkolás között van korreláció !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az angolt beszélik a legtöbben de még nem elegen

Magyarország sereghajtó az idegennyelv-ismeretben az Unióban. A lakosság 65 százaléka egyetlen idegen nyelvet sem beszél. Tovább olvasom