Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Hamarosan költözniük kell a szimfonikusoknak

Vissza kell adni a felsővárosi plébániának Festő utcai egykori ingatlantulajdonát, azt az épületet, amely jelenleg a Szegedi Szimfonikus Zenekar székháza. Az együttesnek költöznie kellene, de egyelőre kérdéses, hogy hol találhat megfelelő otthonra.
Gyüdi Sándor igazgató-karnagy és Szelezsán István zenekari titkár az egyház által visszakért Festő utcai székházban. Fotó: Schmidt Andrea
Az államosítás idején elvett egykori egyházi ingatlanokat mi-
előbb vissza kell adni jogos tulajdonosuknak. A kormányzat szeretné rendezni a vitás ügyeket, ennek érdekében pénzt vagy állami tulajdonú csereingatlant biztosít az önkormányzatok számára, ha saját intézményeiket kell kiköltöztetniük ahhoz, hogy visszaadható legyen az egyházi tulajdon. A Szegedi Szimfonikus Zenekar Festő utcai székházára – ahol a felkészüléshez elengedhetetlen próbaterem is található – az épület eredeti tulajdonosa, a felsővárosi plébánia tart igényt. – Több mint tíz éve már az elődöm visszaigényelte az ingatlant, amit közösségi célokra szeretnénk használni, például kulturális programokat és katolikus gyűléseket tartanánk ott – mondja Tóth Alajos felsővárosi plébános, aki szeretné, ha mielőbb rendezné a város az ügyet.

Koncerttermek vidéken

Országszerte több példa is akad régi belvárosi mozik koncertteremmé alakítására. Győrben így jöhetett létre a városi rendezvényeknek is otthont adó mutatós Richter Terem, ahol a Medveczky Ádám irányításával működő filharmonikus zenekar játszik. Miskolcon ősszel adják át az egykori Béke moziból kialakított közel hatszáz fős hangversenytermet, amely méltó helyszíne lesz a szimfonikus zenekar koncertjeinek. Pécsett – ahol a Hamar Zsolt vezette Pannon Filharmonikusok a régi Park moziban próbálnak – felmerült hasonló megoldás, de miután elnyerte a város az Európa kulturális fővárosa 2010 címet, európai színvonalú, új hangversenytermet kap az együttes. 

Szegeden egyetlen olyan államkincstári ingatlan van, amely csereként szóba jöhetne a szimfonikusok számára: a volt Korzó mozi. Ezt azonban jelenleg a Szegedi Nemzeti Színház használja próba- és játszóhelyként, ráadásul jelentős, ezért költséges átalakítás nélkül nem is lenne megfelelő zenekari próbateremnek és székháznak. Felvetődött az is: a nem igazán kihasznált Belvárosi mozi átalakítható lenne úgy, hogy a nagyszabású oratóriumkoncertek kivételével a filharmóniai bérleti hangversenyek többségét is megtarthatnák ott. Egyszerre lehetne zenekari székház, koncert- és próbaterem, ugyanakkor más városi rendezvényeket is befogadhatna, népszerű kistermei pedig megmaradhatnának művészmozinak. Az épület logisztikai előnyei nyilvánvalóak, ráadásul szimbolikus üzenete is lenne annak, ha a Vaszy Viktor tér egyik oldalán a színház, másikon a szimfonikusok székháza állna.

Kozma József alpolgármester nem támogatja a Belvárosi mozi átalakítását, szerinte azt meg kell hagyni filmszínháznak. Úgy véli, komoly infrastrukturális fejlesztésekre lesz szükség ahhoz, hogy Szeged Pécs partnereként részt vegyen az Európa kulturális fővárosa 2010 programban. Egy olyan több funkciós, nagy, a 21. századi követelményeknek megfelelő kongresszusi központot kell addigra építenie a városnak, amely hangversenyekre is jól használható, ugyanakkor a zenekar otthona is lehet. – A Festő utcai épületet visszakérő egyházzal mindig sikerült eddig megegyeznünk a város érdekében – állítja az alpolgármester, aki szerint középtávon, a következő ciklusban kormányzati és uniós támogatással van realitása a kongresszusi központ felépítésének.

Gyüdi Sándor, a szimfonikusok igazgató karnagya örülne az új koncertteremnek, ugyanakkor a felmerült kompromisszumos megoldásokat sem vetné el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szegedi közgyűlési frakciók vezetői 2005-ről és 2006-ról

A szegedi közgyűlés kormánypárti képviselői folytatást, az ellenzékiek viszont változást várnak… Tovább olvasom