Délmagyar logó

2016. 12. 09. péntek - Natália -4°C | 7°C

Hamarosan lift visz fel a dómba

Szeged - Szeged legmagasabb pontja a rókusi telefontorony, de ide a szelfizők nem tehetik be a lábukat. A város második legmagasabb tornyába azonban hamarosan lift röpíti fel a látogatókat: végre megnyílik a dóm. A harmadik szegedi ,,felhőkarcoló" a Pick Szabadkai úti szárítótornya.
Szeged legmagasabb épülete a rókusi telefontorony, amely az acél árbócszerkezettel együtt 158 méterre emelkedik ki a házak közül. A köznyelv még mindig Matáv-toronynak hívja, holott az 1992-ben átadott építmény tulajdonosa lassan húsz éve a jogutód Magyar Telekom.
Ikertornyok

Szeged negyedik legmagasabb építménye az 54 méter magas Szent István téri víztorony. Az „öreg hölgy" kilátószintjére, 42 méteres magasságba április 1-jétől október 31-éig minden hónap első szombatján 10 és 16 óra között lehet felmászni, a felnőttbelépőjegy ára 310 forint. Az üzemeltető Szegedi Vízmű minden évben rendez nyílt napokat, amikor a tornyot ingyen lehet megnézni. Szinte hajszálra ugyanilyen magas a 17 emeletes újszegedi toronyház. Innen állítólag Makóig is ellátni. Sokan lennének kíváncsiak a panorámára, de még a lakókat sem engedik fel: a tetőn ugyanis trafóállomás, katasztrófavédelmi berendezések, antennák vannak.

A betonszerkezet tetején lévő adó-vevő berendezéseket, antennákat tartalmazó szint „mindössze" 119 méter magasan helyezkedik el, ide azonban csak különleges engedéllyel lehet feljutni. A szegedi legendárium szerint annak idején panorámapresszót álmodtak a „gallérba". A Matáv azonban – a mostani szelfizők legnagyobb bánatára – a lift beépítése miatt költségesnek találta az ötletet. Úgy tudjuk, gondok lettek volna a vízellátással is.
 
 A legmagasabbak. A telefontorony és a Pick szárítótornya nem látogatható, a dóm bal oldali tornyába viszont hamarosan lifttel mehetnek fel a vendégek. Fotók: Karnok Csaba
A legmagasabbak. A telefontorony és a Pick szárítótornya nem látogatható, a dóm bal oldali tornyába viszont hamarosan lifttel mehetnek fel a vendégek. Fotók: Karnok Csaba

Hamarosan, várhatóan már január végén megnyílik viszont a dóm, a második legmagasabb szegedi építmény bal oldali, belváros felőli tornya, amelyből majd lehet panorámaképeket készíteni. A Szeged–Csanádi Egyházmegye sajtóosztályától megtudtuk, hogy a felújított fogadalmi templom tornyába lifttel lehet majd feljutni: hétfő kivételével mindennap 9 és 17 óra között. A dóm 81 méter magasnak számít, mivel a kereszt legfelső pontja ebben a magasságban helyezkedik el. A belépőjegy árát még nem tudják, az ígéretek szerint ez is napokon belül kiderül. Mindeddig csak a „sátoros" ünnepeken – Szeged napja, Dóm-búcsú, árvízi évforduló, Múzeumok éjszakája – lehetett fotókat készíteni a toronyból.

A város harmadik legmagasabb épülete a Pick 1976-ban épült Szabadkai úti szárítótornya. Ez működő üzem, csak illusztris vendégeknek mutatják meg olykor – e sorok írója minisztersége idején Torgyán Józseffel együtt szállhatott be a csaknem 63 méteres magasságba felrepítő liftbe.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ezért ne menjen a jégre: tűzoltók mentettek tűzoltókat - galéria

Ezért ne menjen a jégre: tűzoltók mentettek tűzoltókat - galéria
A tűzoltók a jégből mentést gyakorolták a Maty-éren, és elmondták: pár perc alatt belehalhatunk a felelőtlenségbe. Tovább olvasom