Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 18°C Még több cikk.

Hamarosan nyugdíjba mehetne a megyei háziorvosok harmada

Hamarosan nyugdíjba mehetne a Csongrád megyei háziorvosok harmada – elérik a korhatárt. Ha megtennék, az alapszintű betegellátás bajba kerülne. Pár éven belül ez könnyen bekövetkezhet, ha nem teszik sürgősen vonzóbbá a szakmát.
Egy közelmúltban végzett felmérés szerint az év végéig az ország háziorvosainak 25-27 százaléka eléri a nyugdíjkorhatárt, de a szakma átlagéletkora is igen magas: 55-57 év.

Csongrád megyében is elöregedőben van a háziorvosi szakma: ha minden nyugdíjaskorú családorvos visszavonulna a munkából, a praxisok nagyjából harmadára kellene új szakembert találni – tudtuk meg Szilárd Andrástól, a Csongrád Megyei Háziorvosok Egyesületének elnökétől. A Tápén praktizáló elnök szerint Szegeden sok nyugdíjas kollégája dolgozik – akár hetven-nyoolcvanévesen is. Az elöregedést hosszú évek óta érzékelik, ami ellen már legalább öt évvel ezelőtt valamiféle intézkedési tervet kellett volna kidolgoznia a döntéshozóknak. Mivel ez nem történt meg, az elnök úgy véli, pár éven belül tömegével lesznek betöltetlen háziorvosi állások. Már most is van néhány a megyében.

Munka, amíg bírja

– Érzékeljük ugyan a háziorvosi szakma elöregedését, a gyatra nyugdíjlehetőségek miatt azonban szinte mindenki addig dolgozik, amíg csak bírja – mondja Hajnal Ferenc, az SZTE családorvosi intézetének vezetője. A professzor szerint az orvosi képzést nyújtó egyetemi városok közelében nem annyira az elöregedés, mint inkább a külföldi munka miatti elvándorlás okozhatja majd a legnagyobb problémát az ellátásban.

Egyelőre csak a kistelepüléseken fordul elő, hogy évekig üres marad egy-egy státus, de idővel ez a folyamat akár a városokba is begyűrűzhet. Ha pedig nem lesz elég háziorvos, az ellátási területeket összevonhatják, ami a várakozási idő növekedésével jár. Ezért – a kórházi várólisták hatásához hasonlóan – sokan dönthetnek úgy: inkább olyan orvost keresnek fel, ahol nem kell várni, még akkor is, ha fizetni kell az ellátásért.

Az elnök szerint az elöregedésért és az utánpótlás hiányáért főként az okolható, hogy a hazai egészségügyben dolgozni – akár háziorvosként, akár szakorvosként – jelenleg nem vonzó az orvostanhallgatók számára. Egy felmérés szerint kilencven százalékuk legfeljebb a szakvizsgáig hajlandó itthon maradni, aztán a jobb feltételek miatt nyugatabbra vándorol. Ennek megakadályozásához jóval magasabb szintű anyagi megbecsültségre és egy életpályamodell kidolgozására lenne szükség. Ez utóbbi tervezhetőséget biztosítana a fiatal orvosok számára – a jelenlegi bizonytalansággal, perspektívátlansággal szemben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Digitális R-tanú a szabálysértők ellen

Szeged - A szegedi kapitányságon egyelőre még csak tesztelik azt a rendőrautóba szerelhető kamerát,… Tovább olvasom