Délmagyar logó

2017. 04. 30. vasárnap - Katalin, Kitti 5°C | 15°C Még több cikk.

Hamburgert teszteltünk

Szeged - Buli utáni pirkadatkor van a legnagyobb sor a belváros két hamburgeres pavilonja előtt. Az ismert amerikai szendvicsből nagy a választék, mi a sajtosat kóstoltuk. Az egyik helyen kicsi volt a burger, a másikon kissé szikkadt a buci. De olyat is találtunk, ahová visszamennénk.
Nem a diétás étrend jegyében, hanem egyszerű kíváncsiságból kezdtünk bele a hamburgerek tesztelésébe. A szegedi belváros legnépszerűbb helyeit vettük célba, éhesen. Mindenhol sajtos hamburgert kértünk.

A sétálóutcai gyorsétteremben hamar megkaptuk a sajtburgerünket 230 forintért. A marhahúspogácsa pont akkora méretű, mint a zsömle – még a boltban is nagyobb péksüteményeket kapni. A hús közepén egy kis szelet uborka, rajta ketchup, és citromsárgás színű mustár, hagymadarab és egy szelet sajt. Egyik összetevőre sem mondtuk volna, hogy friss. A szendvics íze kicsit műanyag volt – gyorsan megettük, és elfelejtettük.

A belvárosi tér pavilonjánál mindig sor van hajnalban, a bulik után. Délután egyedül álltunk a pultnál. A buciban husi (így volt kiírva!), saláta, uborkaszeletek, paradicsomkarikák, ketchup és mustár. A sajtért felárat fizettünk: 100 forintot, így összesen 550-et hagytunk ott. Ennek ellenére keveselltük a sajtot, a zsömle kicsit szikkadtnak tűnt, és mire a buci feléhez értünk, a sertéshús elfogyott.

Horóczi Eszter és Flóra szívesen eszik hamburgert. olykor Ketten is jóllaknak egy nagy sajtos szendviccsel. Fotó: Schmidt Andrea
Horóczi Eszter és Flóra szívesen eszik hamburgert. olykor Ketten is jóllaknak egy nagy sajtos szendviccsel. Fotó: Schmidt Andrea

Hasonló népszerűségnek örvend a piactéri pavilon is: a hajnalban buszra váró, kissé elmaszatolódott sminket viselő lányok és gyűrött inges srácok nyújtják meg pár perccel az estét a pultnál. A sajtos hamburger 520 forint, az összetétele hasonló, mint az előzőnek, de ebben van paprika és hagyma is. Az első falatoknál csak az üres zsömlét ettük, egy kis salátalevéllel. A reszelt sajt a melegtől összeolvadt, és hamar eltűnt a szendvicsből – mégis finomabb volt, mint az előző.

Hamburgi szendvics

A hamburger szó a német Hamburg város nevéből ered, és azt jelenti: hamburgi. Az USA-ban a darált húsból készített pogácsákat hamburger
steaknek nevezték, ennek két szelet kenyér közé vagy egy félbevágott zsömlébe helyezett változatát hívták hamburger szendvicsnek. A 20. század közepére az elnevezés hamburgerre vagy egyszerűen burgerre rövidült.

Az Oskola utcai hamburgeresnél a diákok a törzsvendégek. A szezámmagos buciba salátát, baromfihús-pogácsát, uborkaszeleteket, paradicsomkarikákat, retket, hagymát, sajtot tettek, rajta ketchup és mustár – mindez 490 forintért. Mindegyik összetevő frissnek tűnt, és a lányok mindből bőségesen tettek a zsömlébe, ezért az első harapástól az utolsóig volt íze a szendvicsnek – nálunk ez lett az első.

Simától a kagylósig

Első helyszínünkön, a sétálóutcai gyorsétteremben kilencféle hamburgerből választhat az éhes szegedi. A másodikként meglátogatott pavilonban csak sima hamburger van, és 50 vagy 100 forintért lehet pluszfeltétet választani a szendvicsbe. A piactéren 14-féle szendvicset számoltunk össze: például a mexikóiba csilit, a velenceibe kagylót tesznek. Az Oskola utcában 32-féle hamburger állt az étlapon, többek között ananásszal és kókusszal ízesített Pálma vagy a mazsolás Seherezádé, de volt, amelyikben szójafasírt vagy szardínia és citromos vaj került.

Olvasóink írták

50 hozzászólás
  • 50. flexsnake 2009. június 30. 16:17
    „42. van pár oldalam. Nem túlzás inkább lefelé kerekítettem.”
  • 49. Balu30 2009. június 30. 15:51
    „Szerintem a Kálvária téri a legfinomabb, a legegészségesebb és leglaktatóbb az összes közül. Bár én csak éjszaka járok oda és a fiúkkal találkozom, de a nehéz éjszakai műszak ellenére is minden udvariasságot megkapok. Ez a hely hibátlan.”
  • 48. Nikita 2009. június 30. 13:29
    „Nálam is az Oskola utcai és a Mars térnél a PIROS bódés hamburgeres a nyerő. A Mars téri kéknél már kaptam ételmérgezést, mert valami romlott volt... :-S”
  • 47. bata88 2009. június 30. 12:43
    „Ez sosem az egészségről szólt... a Mekis kaja meg nem szar csak keveset adnak... dupla sajtos McRoyal...”
  • 46. tárhejj 2009. június 30. 11:08
    „Nálunk hál ´Istennek nem spórolnak ki semmit és elfogadható az ára is.”
  • 45. kutyuka 2009. június 30. 11:04
    „A Kalvaria teri a legjobb!!!A Mekis egy fos.

    Az Oskola utcaiban dolgoztam, a kutyanak sem kellene,sok diak jar oda,mert kedvezmenyt kapnak,a tulaj meg kidolgoztatja a beluket is az ott dolgozo lanyoknak!”
  • 44. fawcet 2009. június 30. 10:08
    „És olyan hamburgert hol csinálnak aminek a zsemléje feketésbarna és édes. Akkor ettem ilyet mikor éppen divatban jött Magyarországon. És akkoriban 50Ft volt egy darab.”
  • 43. corebonts 2009. június 30. 09:34
    „Úúúgy birom mekkora divat a mekifikázás. Van egy ismerősöm aki kaja téren eléggé szereti a házit, mégis azt mondja, hogy a mekis sajtburger a legjobb, akármennyit megtudna belőle enni.
    Én nem azt mondom hogy a legjobb, de tényleg nagyon finom, csak mostmár az is kezd majd kiszáradni meg sótlanodni, mert az úgy egészségesebb... pff.. a csárdáknak is mondják meg hogy olivaolajat használjanak a pacalpörkölthöz meg ne rakjanak bele sót..
    Na mindegy csak egy végszó az eredeti témához: szerintem 10 mekifikázóból egynek nem izlik valóban”
  • 42. andrisne 2009. június 30. 09:02
    „Regényt írsz Flexi?Vagy csak megint túlzol...”
  • 41. papsajt 2009. június 30. 08:22
    „"petymeg 2009.06.30. 06:18 A Kálvária téri nonstop Hambissal mi van? Kimaradt?"
    - oda éjjel csak a kezdők mennek! Éjszaka a srácok dolgoznak, és mindent kispórolnak a buciból. Ízetlen üres szikkadt bucit adnak csak éjjel. Állítólag így tudnak sajátzsebre dolgozni.”
  • 40. flexsnake 2009. június 30. 07:15
    „37. .....
    Ha napi 10-20ezer karaktert nyomsz majd te is elütöd :p”
  • 39. joy 2009. június 30. 06:38
    „Na, ja.
    Aki ráér otthun vacakolni, az inkább maga dagaszt-süt-tölt.
    Főként, ha egyáltalán teafőzésnél többet is tud tenni a konyhában.

    Az biztos, a hambizók- pizzasütők nem belólem fognak meggazdagodni.
    Lacikonyhákban viszon szívesen hagynék pénzt 1-1 Lacipecsenyéért.
    :o)”
  • 38. petymeg 2009. június 30. 06:18
    „A Kálvária téri nonstop Hambissal mi van? Kimaradt?”
  • 37. andrisne 2009. június 30. 05:11
    „Szia Flexi!
    Megnéztem a pizzádat,hát.....elég szarul néz ki!!!!!!!
    Mi a csudát pakoltál rá??????

    Egyébként én is gyorsan írok és el is ütöm néha,de ellenőrzésről hallottál már????????”
  • 36. tzrtz 2009. június 30. 02:11
    „Bármit mond az újság, a mekis egyedül az ehető. Nem véletlenül lettek világvég. Az oskolai utcai, kálváris téri, stb.-féle nagy zsömlés, kis húsos, zöldséggel telepaszírozott szarnak nincs köze a hamburgerhez. A hús nem is érződik bennük, tiszta nyúleledel az egész. Tény, hogy árban jobban megérik és sokkal jobban laksz tőlük, mint a Mekiben, de az ottaninak akkor is arányosabban vannak elosztva az összetevői. Nagyobb hús, kisebb zsömle, rohadt drágán. Ezért is nem eszek soha hamburgert, egyikben sem.”
  • 35. floridaimagyar 2009. június 30. 00:27
    „En szeretem a hamburgert, de nem amit a gyorsetteremben adnak - hanem amit magam kigrillezek. Csak nyaron kimenni a kertbe, elokesziteni a beef patty-t, kukorica is grillzezheto mellete, hot dog, kolbasz, hurka is, minden szomszedom azt rak hozza amit akar mindig rakok ki uborkat, uborkasalatat, frissen szedett paradicsomot, stb. - van otthon kenyercsinalo kis gepem is az megcsinalja frissre a zsemleket par oraval elotte - ugy kell azt enni.”
  • 34. vito 2009. június 30. 00:16
    „Én az Oskola utcai hamburgert még nem kóstoltam...gáz vagy se. De, Szegeden még nem ettem finom hamburgert az már egyszer biztos. Vagy belevágták a sonka kissé már barnás fincsi végét, vagy olyan volt, hogy majd megfulladtam tőle...briket típusú, a mekis-es meg alapból kaka. Jobban megéri pizzát csinálni, vagy rendelni, úgyhogy pizza tesztet légyszi! :D”
  • 33. vimvirepellere 2009. június 29. 23:57
    „Nahát flex, ...<moderálva>... te még főzni is tudsz??? :)

    Hát mit mondjak, meg vagyok döbbenve. Megnéztem a pizzád..., hát öcsém, abba télleg lehet, hogy belerókáztál :) Vagy ez inkább a lángos és a borsóleves egyvelege á la flex:) :)

    .................

    Soxor üdvözöllek:

    VVR”
  • 32. flexsnake 2009. június 29. 23:46
    „31. lángos:
    liszt,víz,só, tejföl,élesztő összegyúrod, pihenteted, forró olajban kisütöd, a tészta egy hétig eláll a hűtőben .”
  • 31. SP 2009. június 29. 23:01
    „Én lángos párti vagyok,
    gyíkhúsos és kóbor macskás salátalevél helyett 1 forró lángos az igazi.
    A sör is csúszik rá. Olcsóbban jobb ízűt falok.”
50 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új menetrend

Szeged - Július 1-jétől néhány helyközi autóbuszvonalon menetrendet módosít a Tisza Volán Zrt. Tovább olvasom