Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

Hamburgtól Új-Zélandig két keréken: Tobias Heimhalt világjárása

Szeged – 20 ezer kilométerre, Európát és Ázsiát átszelő kerékpáros túrára indult a német Tobias Heimhalt, aki a szegedi Critical Mass-en is tekert. A hamburgi fiatalember az ivóvíz problémák enyhítéséért küzd.
A Dóm téren várakoztunk, amikor hozzám lépett egy fiatalember és csak annyit kérdezett: – Do you speak english? Gondoltam cserediák lehet, és kíváncsi miért gyűlt ennyi bicajos össze. Rövid beszélgetés után kiderült, Tobias egy hatalmas vállalkozás kellős közepén tart, két napra Szegedre érkezett a Hamburgtól Új-Zélandig tartó túráján. Másnap, a Critical Mass végállomásán, a Lechner téren beszélgettünk Tobias terveiről és együttes tervezés után elkísértük a Kübekházát Kiszomborral összekötő útig.

Két keréken Új-Zélandig: Tobias Heimhalt világjárása. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)
Oldalak azoknak, akik úgy érzik, hétfőn reggel nekikezdenek egy világkörüli út tervezéséhez.

http://www.goingslowly.com/
http://www.worldbiking.info/
http://travellingtwo.com/
http://www.cyclingaroundtheworld.nl/
http://www3.utsidan.se/corax-e/
http://www.theargonauts.com/
http://www.bikebrats.com/


– Nehéz ezt így elmagyarázni – válaszolta a delmagyar.hu-nak arra a kérdésére Tobias, miért is vágott bele a nagy kalandba. A német fiatalember Hamburgban egy autós boltban dolgozott, ám egy nap úgy érezte, útra kell kelnie. Ebben kollégái is nagy szerepet játszottak, ugyanis egyikük már megjárta ezt, a hétköznapi bicajosnak elképzelhetetlenül hosszú utat. Tobias elmondta, a hamburgi Viva con Agua csapatát segíti a túrával, minden letekert kilométer után pénzt adnak támogatói az ivóvíztisztítással foglalkozó segélyszervezetnek. A Viva con Agua nem kisebb célt tűzött ki maga elé, minthogy iható vizet biztosítsanak a Dél-Afrikában és Dél-Amerikában élőknek. A tiszta ivóvízért küzdő alapítványt a projekt honlapján keresztül is lehet támogatni. – Szegedig meglehetősen extrém volt az időjárás – mesélte Tobias, – sokszor hideg volt és esett is. Az Elba mentén indultam délnek, egészen Prágáig. A Moldva mellett szerettem volna továbbtekerni, de a rendkívül magas vízállás miatt ezt nem engedték: lezárták a folyó menti kerékpárutakat. Ezért mellékutakon vettem célba Bécset – magyarázta a 21 éves biciklista. – A Dunát követve haladtam tovább, azt terveztem, hogy Horvátországot és Szerbiát is érintem, de útlevél híján ez kivitelezhetetlen.

Két keréken Új-Zélandig: Tobias Heimhalt világjárása. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Tobias elmesélte, hogy személyivel utazik az Európai Unión belül, útlevelét az iráni vízumintézés miatt később veszi fel Bulgáriában, a német nagykövetségen.

– Mivel Szerbiába nem léphetek be útlevél nélkül, ezért módosítottam a terven, Magyarországon, majd Románián keresztül érem el Bulgáriát, a Fekete-tengert. Onnan Törökországon elhagyva, Iránon át tekerek keletnek – mesélt lenyűgöző útvonaláról Tobias. Úgy gondolja, nem veszélyes külföldiként Iránban biciklizni, korábban már mások is teljesítették ezt az útvonalat. Európát elhagyva, a Közel-Keleten át halad Ázsia gyomrába, a posztszovjet államokon át érinti Afganisztán északi részét. Tobias elővett egy apró térképet, amin már bejelölte, merre tekeri le a 20 ezer kilométeres túrát. Türkmenisztán, Tádzsikisztán, Kirgizisztán, Nepál, Kína – elképesztő, milyen útra vállalkozott a 21 éves hamburgi fiatalember. India és Thaiföld után Indonézia következik, majd Ausztráliát is „letekerve" érkezem meg Új-Zélandra – ismertette az útvonalat mosolyogva Tobias.

Az egy éves túrára Tobias külön nem készült, nem edzett. Elmesélte, hogy Hamburgban minden nap teker, így elég erőt érzett magában, hogy nekivágjon egy ilyen, hegyekkel, síkságokkal és sivataggal is tarkított útnak.

Két keréken Új-Zélandig: Tobias Heimhalt világjárása. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)
Világkörüli kerékpártúrához, a következő felszereléseket ajánlják: bicikli, javítószett - kettő pumpa, szerszámok, lánc és kerékjavító szettek, használt fogkefe a fogaskerekek tisztításához, pótcsavarok -, sátor, hideg és meleg ruházat. Kiegészítésnek, elemek, navigáció, fényképezőgép és még rengeteg minden.


A német fiatalembernek más motivációja is volt, amikor a „világ végét" vette célba: egy sérülése miatt nem tudott elmenni egy új-zélandi csereútra. Felgyógyulása után elhatározta, nem hagyja ki Új-Zélandot – repülő helyett kerékpárra pattan és új országokat, embereket megismerve eljut a déli szigetországba. Ahogy végignéztük Tobias biciklijét, egy plüss macira lettünk figyelmesek. A maci igazi világjáró: egy stockholmi biciklis barátja hozta neki Kanadából, aki végigtekerte Amerikát. Az utcán kidobva találta a macit, Vancouver közelében, és ő is felkötötte a bicajára, vele utazott tovább Amerikában. Most Új-Zélandig folytatja a maci az utat. Tobias 3 pár cipővel, sátorral, és nagyon sok ruhával készült az útra: a jéghideg hegyi és sivatagi éjszakákat is el kell valahogy viselnie. Rengeteg szerszámmal, vízzel, pótgumival is felmálházta kerékpárját. A szállást egy internetes közösségi oldal segítségével oldja meg Tobias, a couchsurfing.org-gal. A hálózat lényege, hogy regisztráció után ingyen szállást tudunk találni, úgy, hogy mi magunk is felajánlunk szabad kapacitást a többieknek. Így mindenki az otthonában fogadja az utazókat, ezzel is csökkentve az útiköltséget. A hamburgi fiatalember elmesélte, hogy minden indulás előtt fellép a netre, és kiválasztja a következő helyet, ahol meg tud szállni. Persze az is előfordulhat, hogy nem talál szállást, ezért cipeli magával a sátrat és a hálózsákot.

Nepál, Kathmundu. Pár hónap múlva ér a Himalája lábához Tobias.
Nepál, Kathmundu. Pár hónap múlva ér a Himalája lábához Tobias. Innen.

Tobias átlagosan napi 100 kilométert teker, Szeged után Temesvárt vette célba. Megtudtuk: eredetileg csak egy éjszakára érkezett Szegedre, de a vendéglátója Tatár Attila marasztalására még egy éjszakát itt töltött. Elmondta, hogy nagyon megtetszett neki Szeged, és a szegediek. Az eddigi útján leginkább a szél okozott problémát, a hegyeket – amennyire lehetett – elkerülte. Tobias édesapja először kétkedéssel fogadta fia ötletét – mondta is neki: „Jól van, tervezgess, úgy sem fogsz elindulni".


Nagyobb térképre váltás

Aztán amikor látta, hogy fia komolyan gondolja, elkezdett aggódni. „Azt hiszem most már féltékeny" – nevetett Tobias, hiszen már 1400 kilométert letekert. Édesapja interneten követi fia útját, a magas roamingdíjak miatt Skype-on beszélgetnek, amikor internetkávézóba téved Tobias. „Legjobban a Himaláját várom. Lenyűgöző lesz előtte kerekezni." További terveiről elmesélte, egyetemre menne: édesanyja után, ő is tanár szeretne lenni. Tatár Attilával és másik szegedi kísérőjével Asztalos Bencével arra a következtetésre jutottunk, hogy a 43-as út életveszélyes a kerékpárosoknak, ezért inkább Kübekháza felé kell elérniük Kiszombort, a román határt. Rövid térképelemzés után megszületett a döntés: szerviz utakon érdemes a határ felé haladni. Kocsival kísértük a három biciklist, a Klárafalvát Kübekházával összekötő úton lévő elágazásig. Tatár Attila, a beszélgetésről készült videóját itt lehet megnézni.


Nagyobb térképre váltás

Tobiassal már az időjárás is megbékélt, derült ég és napsütés kísérte a német fiatalembert az Új-Zélandig tartó túráján. Legalábbis Magyarországon.

Olvasóink írták

 • 3. Hellgu 2010. szeptember 17. 20:07
  „Couchsurfing-en talált nálam szállást Tobi, 2 estét töltött nálam Samsunban (Törökország), a barátaimmal vendégül láttuk. Nagyon jó fej, aranyos srác. Örültem, hogy vele is találkozhattam. :) Good luck "GermanGuy"! :) :)”
 • 2. E! 2010. április 25. 21:49
  „Maximális Riszpekt!
  Ez úton is megtiszteltetés, hogy a srác a mi kis közös kerózásunkat választotta a Föld napján :)”
 • 1. atomboy 2010. április 25. 21:47
  „Bar en is csak innen tudtam meg, hogy ki volt velunk, de igy utolag orom volt vele kerekezni. Remelem, eleri a celjat. :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Betörőt fogtak a szegedi rendőrök

Pénteken délután érkezett a bejelentés a rendőrkapitányság ügyeletére, hogy ismeretlen tettes ablakbetörés módszerével behatolt egy szegedi ingatlanba. Tovább olvasom