Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Hamis tanúzásra bírás miatt állt bíróság elé a volt vadászpilóta

Szeged, Pusztaszer - T. János volt vadászpilóta szerint rosszul értelmezték szavait, amit két éve a vitorlázójával okozott súlyos baleset után mondott a szemtanúknak Pusztaszeren. B. Melinda szerint a férfi egyértelműen hamis tanúzásra kérte őket.
– Ebből börtön lesz. Egy esetben nem, ha a kislány befutott a pályára. Csak ennyit mondtam, és meg se fordult a fejemben, hogy ezzel a mondatommal valakit hamis tanúzásra bírjak – mondta tegnap a Szegedi Járásbíróságon T. János.

Az egykori vadászpilóta – ahogy írtuk (2014. július 3.: Profi vadászpilóta sodorta el gépével a diákot) – vezette azt a motoros vitorlázót, amellyel 2014. július 2-án délelőtt okozott súlyos balesetet a tulajdonában levő pusztaszeri repülőtéren. Manőverezés közben elveszítette az uralmát a gép felett, és elsodort egy ott lévő 18 éves kecskeméti lányt. A kisgép jobb kereke fejen találta G. Évát, akit mentőhelikopter szállított a szegedi traumatológiai klinikára. A tanyáján vendégeskedő, néptánc táborba érkező diákok közül az egyik lánynak születésnapja volt, a többiek őt fizették be egy repülőútra. Társai közben a földről készítettek fotót a manőverekről és integettek az ünnepeltnek. A pilóta a rendőrség gyanúja szerint szándékosan okozott veszélyhelyzetet. Július 4-én a tanúk befolyásolásának veszélye miatt előzetes letartóztatásba helyezték, majd július végén szabadlábra került.
Archiv fotó: Karnok Csaba
Archiv fotó: Karnok Csaba

A tragédia után a néptánctábort vezető két felnőtt azt vallotta, hogy T. János megpróbálta rávenni őket arra, mondják azt, hogy G. Éva engedély nélkül szaladt be a repülőtér területére. – Soha senkinek nem mondtam, hogy Éva miatt történt a baleset. A repülés előtt Cs. Sándor nevelőnek világosan megmondtam, hogy a gyerekek legfeljebb a szélzsák vonalában helyezkedhetnek el. Mikor felszálltunk, láttam, hogy a táncosok a pályán vannak. A repülőgépben az utasom hirtelen rosszul lett, a vészhelyzetben az azonnali landolás mellett döntöttem. Az utolsó fordulónál láttam, hogy a gyerekek szaladnak le a pályáról. Úgy éreztem, hogy mire visszafordulok a landoláshoz, már senki nem lesz a pályán. Sajnos nem így történt és bekövetkezett a baleset – mondta megtörten T. János. Kiemelte, hogy a börtönbüntetés kapcsán Cs. Sándorra gondolt, hiszen elgondolása szerint a férfi hibája az, hogy a gyerekek beszaladtak a pályára. Cs. Sándor a tegnapi tárgyaláson nem tudott megjelenni, csak B. Melinda táncoktatót hallgatták meg.

– János engedélyével mentünk ki a reptér gyepére, és azt is látta, hogy Éva nem szaladt ki elé. A baleset után félrehívott. Azt mondta, emiatt börtönbe csukják majd, kivéve, ha mindannyian azt mondjuk, hogy Évi szaladt ki elé – mondta B. Melinda. A bíróság most csak a hamis tanúzásra való felhívást vizsgálta. A maradandó fogyatékosságot okozó légi közlekedés veszélyeztetését májusban tárgyalják. Ekkorra napolták el a hamis tanúzás ügyét is.

(Borítókép: T. János a tárgyaláson. Fotó: Kuklis István)

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Piri Kati: Közben összeomlik Európa

Piri Kati: Közben összeomlik Európa
Most úgy lehet eljutni Szegedről Lisszabonba kocsival, hogy senki sem állít meg a határokon. Ez Schengen. Ez omolhat össze. Tovább olvasom