Délmagyar logó

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 0°C | 8°C Még több cikk.

Hamis villamosjegyek jelentek meg Szegeden

Szeged - Óriási üzlet lehet a hamisítás, ha a város több pontján is kapni lehetett az egyébként 310 forintos vonaljegyet. Olvasónk egy kisboltban, nyugtával együtt jutott a hamis papírdarabhoz, az ellenőrök pedig lefülelték. Az SZKT feljelentést tett az ügyben, a rendőrség nyomoz.
– Milyen megszégyenítő, hogy egy zsúfolt villamoson az ellenőrök azt mondják, hamis jeggyel utaztam – kezdte két nappal ezelőtti kálváriáját olvasónk. A fiatal nő kérte, nevét ne írjuk le, ügye ugyanis még a rendőrségen van, történetét viszont szeretné olvasóinkkal megosztani.

– Ritkán szállok villamosra, ezért egy közeli kisboltban vásároltam jegyet. Alig pár megállót utaztam, amikor az ellenőrök felszálltak. Megállapították, hogy hamis a jegyem, és meg akartak büntetni 10 ezer 500 forintra. Mondtam nekik, hogy most vettem a jegyet, nem lehet hamis. Hogy az ügy végére pontot tegyünk, rendőrt hívtam – folytatta pórul járt olvasónk. – Amíg a járőrre vártunk, megkértem egyik ismerősömet, ugorjon be abba a boltba, ahol a jegyet vettem, és vásároljon egy másikat. A blokkot eltette, rajta van, hogy vonaljegyet vásárolt. Ez is hamis volt – mesélte.

Olvasónkat a rendőrök előállították, a frissen vásárolt és kilyukasztott hamis jegyet is lefoglalták. – Az ellenőrök szerint nem én vagyok az első, aki hamis jeggyel utazik. A rendőrségen magánokirat-hamisítás miatt kihallgattak, több mint 2 órát töltöttem a kapitányságon – mesélte a fiatal nő. Hozzátette: egy nyomozónak elmondta, hol és mikor vásárolta a jegyeket, majd azzal váltak el, hogy olvasónkat később értesítik a fejleményekről.

A felső jegy hamis, az alsó igazi. Vízjel csak azutóbbin látható. Fotó: Segesvári csaba
A felső jegy hamis, az alsó igazi. Vízjel csak azutóbbin látható.
Fotó: Segesvári csaba

– Soha életemben nem jártam a rendőrségen, becsületes szegediként jegyet vettem a villamosra, majd azt érvényesítettem is. Ehhez képest borzasztó megalázó helyzetbe kerültem – panaszkodott olvasónk. – A biztonság kedvéért megőriztem egy hamis jegyet – mondta a fiatal nő. – Ha nem hívok rendőrt, akkor a 10 ezer 500 forintos csekkemmel mehettem volna a dolgomra. De abban az esetben honnan tudja meg a hatóság, hogy csalók keserítik meg a szegediek életét? – folytatta. – A jegyet a kisboltban ugyanúgy tőről tépték le, mint az igaziakat. Van rajta fémcsík, megszólalásig hasonlít az eredetire. Még nyugtát is kaptam róla. Senki sem szokta megnézni, hogy a 310 forintos vonaljegy valódi-e – mondta pórul járt olvasónk.

Próbavásárlást végeztünk több hírbe hozott boltban is, az egyik helyen az mondták, elfogyott a vonaljegy, a többieknél valódit kaptunk.
Érdeklődésünkre Tóth István Tibor, a Szegedi Közlekedési Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, a rendőrségre továbbították a hamis jegyekről szerzett információkat, a nyomozás jelenleg is zajlik. – Elég jelentős számú hamis jegyről tudunk – tette hozzá az igazgató. Kiemelte, a jegyhamisítás bűncselekmény, „olyan, mintha pénzt hamisítanának".

Szeged közösségi közlekedési járművein az utazási jogosultság ellenőrzését a DAKÖRT Kft. végzi. Császár Béla, a cég ügyvezető igazgatója lapunknak azt mondta, hamis jegy esetén mentesítik az utast a pótdíjfizetés alól. – Bevonjuk a hamisnak vélt jegyet, amit a nyomda megvizsgál. A vonaljegyeket biztonsági jelekkel látták el: vízjeles papírra készülnek, fény felé fordítva látható a vízjel. Eddig 8-10 alkalommal találtunk kétséges eredetű jegyet – mondta Császár Béla. Hozzátette: a jegyeket valószínűleg tömbökben, erre specializált csoportok hamisítják és értékesítik. – Az utasok 99 százaléka higgadtan fogadja az ellenőri megállapítást, és segítenek az elárusítóhelyek azonosításában.

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságnál megerősítették, büntetőeljárás indult a hamis villamosjegyek miatt.

Olvasóink írták

57 hozzászólás
 • 57. nemtudom11 2013. szeptember 30. 21:54
  „igazságkereső
  Igen ő az egyik egy 40-es pasival.,és két fiatal a másik páros.Sajnos több olyat láttam és tapasztaltam hogy igenis jogtalanul büntetnek.
  Kihangsúlyozta a fiatal ember hogy neki technikuma van ,g ő tudja mi az emberség,de akkor is felfog írni.Amíg vártunk a rendőrre mert nem voltam hajlandó oda adni az irataimat.Végül is lemondta a rendőr mert tudta hogy nincs igaza.”
 • 56. ifj. Nagy Gábor 2013. szeptember 30. 21:23
  „24. vmagdi
  "hát szó mi szó, ennyire sz@r a közlekedés tán még a háború után se volt"

  Éltél akkoriban vagy csak valami nagyon ütőset akartál írni?”
 • 55. queenmargareth1 2013. szeptember 30. 18:53
  „biztos ami sicher, blokkot megtartani a bérlet hátoldalán.”
 • 54. igazságkereső 2013. szeptember 30. 15:55
  „2010 szeptemberében nyilatkozta Császár Béla ügyvezető Maya Lillának, az MTV szerkesztő riporterének, hogy ellenőreik jutalékot kapnak a bírságok összegéből. Innentől kezdve egynémelyik ellenőre meglehetősen gátlástalanná is vált érvényes, időben megvásárolt utazási bérlet ellenére is ( egy őszhajú .....hölgy többek között...)! Talán egy interpersonális kapcsolatok kialakítására is kellene egy kis tanfolyamot tartani az ellenőrök és természetesen a vezetőjüknek is érdemes lenne egy ilyen kurzust végighallgatnia!”
 • 53. queenmargareth1 2013. szeptember 30. 13:12
  „50. nemtudom11 2013.09.30. 09:00 hát Makkosháza az borzasztó én is írtam, ezért gépből vettem jegyet többször is, de így már nem merek...”
 • 52. Zotya100 2013. szeptember 30. 11:11
  „50. -- Igen jó részesedést kapnak a büntetésekből, így nem csoda, hogy amibe csak lehet, belekötnek.”
 • 51. mediashreck 2013. szeptember 30. 10:26
  „Sokan bosszankodnak a menetjegyek magas araira,
  a keresetekhez kepest talan jogosan is.
  Külföldön sem eleg olcso, de megis jobban megeri mint autoval utazni.
  Peldaul Frankfurt am Main-ban:

  A vezetönel a varosi közlekedesben nem lehet jegyet venni.
  (kivetel a tavolsagi buszok-mas tarifa miatt)
  Minden megalloban van jegyarusito automata.
  A menetjegy ervenyes mindenre, azaz buszra, gyorsvasutra (S-Bahn), villamosra es metrora (U-Bahn) is.
  Az arak:
  -egyszeri menetjegy = 2,60 Euro
  -napijegy = 6,40 Euro
  -havi berlet = 81,00 Euro, tanuloknak = 63,20 Euro, nyugdijasoknak = 64,80 Euro
  Aki a Frankfurti Repülöterre akar utazni, az dragabb, masik tarifa!
  Oda egy jegy pl. a belvarosbol az allomastol (Hauptbahnhof) = 4,25 Euro

  Jegynelküli utazas eseten a birsag = 40,00 Euro.
  A jegyellenör soha nem egyedül ellenöriz, hanem mindig 3-an vagy 4-en vannak...!
  (engem egyszer 6 (!)-an ellenöriztek, de rendben volt minden)”
 • 50. nemtudom11 2013. szeptember 30. 09:00
  „Nyomtatott jegyet nem ajánlom senkinek.Sajnos a makkosházi végállomáson rendszeresen nincs jegypénztár.Így nyomtatni kell a jegyet.10 nyomtatott jegyből 4 szer felírtak az ellenőrök /ugyan az a páros/-szerintük a jegy már használt volt.Hol kék foltot hol szürke foltot látott rajta.
  Ha véletlen jegykezelés után a kezelt részhez hozzá ér az ember,elmosódik a bélyegzés.Ha pénztárcába berakja az ember foltos lesz és azt ők már használtnak látják.
  Egyébként a DAKÖR egy ... cég.Csak és kizárólag arra utaznak hogy minél több büntetést adjanak ki.Mindenbe hibát keresnek és találnak .Volt hogy nagyítóval nézte meg a jegyemet és piros tintát vélt felfedezni ezért felírtak.Következőre biztosan megvárom a rendőrt,nem hagyom magam felírni.Ezt a céget megkel szüntetni,csak pénzt szednek be ,de semmit nem tesznek le az asztalra.”
 • 49. palika9 2013. szeptember 29. 21:33
  „36. nyomdasz63 2013.09.29. 14:42
  tessék elolvasni: valószínűleg nyomdahibás jegyekről van szó”
 • 48. booo 2013. szeptember 29. 21:20
  „Na akkor én azt vártam volna a DM-től hogy leközlik hogy miből lehet felismerni a hamis jegyet!
  Lehet hogy ezután visszaesik a jegyforgalom vagy épp a vezetőnél vásárolt forgalma növekszik?
  Minden csoda 3 napig tart!”
 • 47. szegedifiú 2013. szeptember 29. 20:43
  „Legegyszerűbb úgy kivédeni a hamisítást, ha megszüntetik a csőd szélén álló SZKT-t! Akkor senki sem hamisítana - nem lenne mit. A másik: ha már vásárol jegyet valaki, akkor az AUTOMATÁBÓL vegye (Aradi tér, Anna kút). Az szinte biztosan nem hamis!”
 • 46. Zotya100 2013. szeptember 29. 20:22
  „8. -- Ha a vezetőtől veszel jegyet, az 91 Ft-tal többe kerül. Ez is szempont.
  17. -- Számtalanszor láttam már úgy kikötve a fülkeajtót, hogy nem volt meleg, sőt!”
 • 45. lukrecia 2013. szeptember 29. 19:01
  „Kedves Szegediek, orommel olvasom hogy uj termelo uzem indult be a varosban, szines nyomda formajaban. Sok alkalmazottat foglalkoztat az uj ceg?? Innen mar csak egy ugras a penznyomtatas.??”
 • 44. C6H12O6 2013. szeptember 29. 18:29
  „Tegyenek rá szájkosarat, ha hamis. Egyébként Pesten is rengeteg bérlethamisítás volt /van?/, de én mindig kérek ÁFÁ-s számlát róla. Egyszer ezért úsztam meg a bírságot, mivel rám akarták kenni, hogy hamis, mert elmosódott rajta a bélyegzőlenyomat. Aztán kiderült, hogy hígított s..r tintát használtak a bélyegzéshez.”
 • 43. queenmargareth1 2013. szeptember 29. 18:27
  „én még azt nem értem, hogy a Makkosházi végállomáson miért nem lehet, kapni hó végén utolsó napon bérletet a következő hóra?Mindig elküldik az embereket a központba (központ figyelj hecsedli).Vagy felajánlja, hogy lehet a jegykiadó gépben van, de nem biztos, viszont pénzt nem ad vissza, ha nincs...most bedobsz 10000-et se bérlet, se pénz.se bizonylat...
  az ottani tömbjegy is másképp néz ki, ha arra mondják, hogy hamisítvány, mivel igazolom?ugyanis annak nincs elő és hátlapja, csak kidob tíz jegyet...mindig vinni kell az ellenőrnek a blokkot is?”
 • 42. vmagdi 2013. szeptember 29. 18:02
  „innentol majd sehol se lehet kapni, mert a kisbolt tulajok nem tudjak megallapitani melyik a hamis”
 • 41. varadipal 2013. szeptember 29. 15:52
  „Amennyiben az utas a hamisított jegyet igazolhatóan nyílt árusítású üzletben vásárolta, úgy ellene nem lehet eljárni semmilyen jogcímen.A rendőrség is csak tanuként hallgathatja meg. Ha az üzlet alkalmazottja/i/ nem maga hamisított, akkor orgazda, a forgalombahozatallal bűnsegéd, azonos elbírálás alá esik a hamisítóval. Felmwerülhet még a BTK 318 § csalás tényállása is, értéktől függő minősítéssel, halmazatként.”
 • 40. vmagdi 2013. szeptember 29. 15:37
  „ha nekem kéne megvennem a bérletem, már én se járnék trolival, baromira drága”
 • 39. gogol 2013. szeptember 29. 15:16
  „Nincs is villamosjegy!Az ellenőrök honnan tudják melyik a hamis,még sosem láttam Náluk UV-fényű vizsgálót.Ha fény felé fordítva sem látszik,hogyan szűrhető ki?Jegyautomata?Tarján víztoronytéren üzembe helyezése óta kb 2 év talán 4 hónapot,ha működött.Ez főleg hétvégén okoz problémát,mikor nincs pénztár.Köszönjük,project.”
 • 38. queenmargareth1 2013. szeptember 29. 15:03
  „30. atomboy 2013.09.29. 12:24 ezt talán tudom. az olcsóbb, tömbjegyből való, a drágább, ha egyenként veszed, még drágább, 90 ft-al, ha a vezetőtől kéred”
57 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tényleg itt tartunk? Kinek kellett négy Honda-alufelni?

Gellénék szombat reggel arra ébredtek, kopognak a szomszédok, mert elvitték az autójuk mind a négy kerekét. Nem akartak hinni a szemüknek... Tovább olvasom