Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Hamis volt a Hitler-festmény

Szeged - Nem volt eredeti az a Hitler 1914 szignóval ellátott tájkép, amelyet tavaly nyáron foglaltak le a nyomozók egy gyanús adásvétel során Szegeden. Bűncselekmény mégsem történt, mert a vevő – állítása szerint – tisztában volt azzal, hogy nem eredeti képet vásárol. A festményhamisítás iparággá vált Magyarországon.
A szakértői vélemény alapján hamis volt az a Hitler 1914 szignóval ellátott festmény, amelyet tavaly júniusban foglaltak le a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság (HMRFK) nyomozói egy szegedi magánházban.

Megírtuk: a rendőröknek információjuk volt arról, hogy a budapesti Táltos utcában egy szakértő irodájában akár bűncselekményből származható festmények cserélnek gazdát. A rajtaütés és az adatgyűjtés végül egy szegedi magánházhoz vezette az egyenruhásokat, ahol a Hitler-képet találták. Több embert hallgattak meg tanúként az ügyben, vizsgálták az ellopott műtárgyak adatbázisát, valamint szakértőket kértek fel a mű eredetiségének megállapítására. – Ha eredeti alkotásról van szó – fogalmazott akkor Soltész Bálint százados, a HMRFK sajtószóvivője –, meg kell néznünk, hogy kulturális örökségvédelem alatt áll-e. Hamisítvány esetében pedig vélhetően csalás miatt indulhat majd eljárás – mondta.

Szép kísérlet, de... Fotó: MTI/Tréba Ákos
Szép kísérlet, de... Fotó: MTI/Tréba Ákos

A nyomozást a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság vette át. Megállapították, hogy a Hitler szignójával ellátott tájkép hamis. (Emlékeztetőül: négy éve Nagy-Britanniában 13 eredeti Hitler-festményért átszámítva 32 millió forintot adott egy gyűjtő.) A nyomozást a rendőrség végül bűncselekmény hiányában zárta le, mert a tanúmeghallgatások során a Hitler-kép potenciális vevője úgy nyilatkozott, tisztában volt azzal, hogy nem eredeti Hitlert vásárol. Csalást ugyanis csak az követ el, aki hamis képet eredetiként ad el – egy reprodukció értékesítése nem bűncselekmény.

Nátyi Róbert művészettörténész elmondta: a festményhamisítás Magyarországon iparággá vált, itthon főként a XX. századi magyar festők műveit hamisítják. Alapvető oka a piaci szükséglet, még a gazdasági válság ideje alatt sem állt le a hamisítási piac.

– Kézenfekvő lenne azt állítani, hogy művészek csinálják a hamisításokat, és talán néhány kezdő mester erre rá is áll, de az interneten és a piacokon látható festmények nagy többsége gyenge utánzat, amit egy szakértő még egy fotó alapján is kiszúr. Általánosságban úgy készülnek a hamisítások, hogy az eredeti alkotó néhány motívumát használják fel, és alkotnak belőle egy új képet – magyarázta a REÖK művészeti vezetője. Festményhamisítás miatti rendőrségi ügy azonban nagyon kevés lesz.

– Nem biztos, hogy a festmény leutánzója teszi rá a művész szignóját, hanem az, aki megrendelte tőle a hamisítást: a felelősség máris megosztott. A hamisítás bizonyítása rendkívül bonyolult, a pórul járt vevők nem vállalják a hosszú bírósági procedúrát. A magyar festők közül leginkább Rippl-Rónai Józsefet, Aba-Novák Vilmost, Vaszary Jánost, Csók Istvánt és Scheiber Hugót hamisítják. Érdekesség, hogy Aba-Novák képeit már életében hamisították. Egy akkor készült hamisítvány megállapításánál a legnehezebb a szakértő feladata, hiszen azt a művész korának megfelelő vászonra és az akkor használt festékkel készítették. Iványi-Grünwald Béla azt is megengedte tanítványainak, hogy az ő stílusában fessenek, és képeikre nem egy esetben saját maga írta rá szignóját – mesélte Nátyi Róbert.

A művészettörténész azt ajánlja, hogy internetes portálokon senki ne vásároljon festményt, hiszen ezek legtöbbjére nincs garancia. – A nagy aukciósházak felkészült szakértőkkel dolgoznak, ennek ellenére még árverésekre is bekerülhet néhány hamisítvány, de a galériák legalább garantálják a pénzvisszafizetést. A festmények eredetiségének vizsgálatával egy magánvásárlónak független szakértőket lehet megbízni, ám felkészültségük rendkívül eltérő – mondta Nátyi Róbert.

Olvasóink írták

  • 1. qrumpli 2013. szeptember 27. 08:32
    „Igencsak ismerős a téma .:
    A vásári kikiáltó is imigyen árul.
    "Itt van NAPÓLEON kopnyája 26-27- 28 éves korban mindenféle változatban"
    Csupa eredetiség.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lezárult a mórahalmi városfejlesztés

Lezárult az Integrált, komplex városközpont-rehabilitációs projekt Mórahalmon, ennek zárórendezvényét tartották csütörtökön a városházán. Tovább olvasom