Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Hamlet New York-ból a Belvárosi moziban

Szeged - Újra élő közvetítés lesz a szegedi Belvárosi moziban a New York-i Metropolitan Operából. Szombaton, 18 órától a Hamlet lesz műsoron.
A genfi színházzal közös produkciót március 16-tól játsszák New Yorkban, érdekessége, hogy ott 1897 óta nem volt színen Ambroise Thomas Hamletje. Az eredeti Ophélia, Natalie Dessay és a címszereplő Simon Keenlyside a 2003-04-es évadban Bertrand de Billy vezényletével már játszotta együtt a darabot a barcelonai Gran Teatre del Liceu-ban.

Műsoridő: 3 óra 43 perc - 1 szünettel. Az eredetileg meghirdetett szereposztás változott, Ophelia szerepében Natalie Dessay helyett Marlis Petersen lép fel.

A Hamlet a rendkívül ritkán játszott alkotások közé tartozik, Thomas munkásságát kortársai úgy jellemezték: édes tejszínhab reggelire, ebédre, uzsonnára. Az utókor ítélete szelídebb: Matthew Boyden brit zenetörténész szerint első osztályú mesterember volt, különleges szakértője az emberi hangnak.

Hamlet.
Hamlet.

Két operáját tartják maradandónak. Egyik a minden romantikus fordulatot felvonultató Mignon, amelynek librettóját Goethe nyomán Michel Carré és Jules Barbier írta. A Hamlet szövegkönyvét ugyanez a páros készítette. A történet a fináléig csaknem pontosan követi Shakespeare drámáját, azonban a dráma végét megváltoztatták, Hamlet nem hal meg, hanem elfoglalja a dán trónt. Bár az operák főhősei általában tenor hangfajra íródtak, a Hamlet címszereplője bariton.

A brit énekes, Simon Keenlyside, noha apja, nagyapja hivatásos hegedűművész, eredetileg zoológiát tanult a cambridge-i egyetemen, és már felnőtt fejjel kezdett énekelni. 1985-ben elnyerte a zenei támogatásairól híres Peter Moore Alapítvány tanulmányi ösztöndíját. Mint egy interjújában elmondta, édesapjával - inkognitóban - járt Budapesten a nyolcvanas években, mert a papa kíváncsi volt az autentikus cigány hegedűjáték titkaira.

Az "új" Ophélia a másodszereposztásból lépett előre. A német Marlis Peterson Stuttgartban tanult énekeli, magyar mesternél, Geszty Szilviánál. Lírai koloratúr szerepekkel indult, ma már keresett oratóriuménekesnő, aki a kortárs zenében is egyre foglalkoztatottabb, február 28-án Aribert Reimann Médeájának bécsi ősbemutatóján formálta meg a címszerepet.

Ophéliát 2006-ban Düsseldorfban már életre keltette. A New York-i Metropolitan Operától újabb felkérést is kapott, május 8-án Alban Berg operája, a Lulu páratlan nehézségű címszerepét fogja énekelni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem a cölibátus okolható a pedofíliáért

Levelében XVI. Benedek elítélte az ír papok által elkövetett zaklatásokat. Közben tíz svájci pedofil esetre derült fény. Tovább olvasom