Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Handó Tünde: Nincs nálam a bölcsek köve

Szeged - A nyugdíjba vonuló és az újonnan kinevezett bírókról, valamint a Velencei Bizottságnak a nyugdíjazást kifogásoló észrevételeiről is beszélt lapunknak Handó Tünde, az Országos Bírói Hivatal elnöke.
– Az előrehozott bírói kinevezések segíthetnek fennakadásmentesen pótolni a nyugdíjba vonuló, vagy a felsőbb bíróságra rendelt kollégák munkáját – mondta Handó Tünde, az Országos Bírói Hivatal (OBH) elnöke szegedi előadásán. Április 1-jétől 149 új bíró kezdi meg munkáját Magyarországon, miután a kormánykoalíció 2011-ben, az új alaptörvény vitája során úgy döntött: a bírák csak az általános nyugdíjkorhatárig – jelenleg 62 éves korig – maradhatnak hivatalban. Aki már betöltötte a korhatárt, annak június 30-án szűnik meg a jogviszonya, annak pedig, aki évközben éri el azt, december 31-én. Az országban 274 bíró érintett. Eddig azonban csak 149 új bírót sikerült találni a helyükre. – Azért nem kerülhet sor újabb pályázatok kiírására, mert a bírók sokszor olyan munkát is ellátnak, amit a bírósági titkárok vagy a segítő személyzet is intézhetne. Az egész országban át kell tekinteni, hogy az ügyforgalom hol mennyi bírót kíván meg, és mennyi segéderővel váltható ki egy bíró. Csak ezután lehet szó az új pályázatok kiírásáról az év végén – mondta az elnök.

Handó Tünde az Országos Bírósági Hivatal elnöke
Handó Tünde. Fotó: Schmidt Andrea

A bírók nyugdíjkorhatára ügyében a kormány az Európa Tanács alkotmányjogi konzultatív testületével, a Velencei Bizottsággal is vitában állt. Utóbbi nyomására végül hajlandók az eddig tabunak számító bírósági reform módosítására. – Olyan intézményeket kifogásol a Velencei Bizottság, amelyek évtizedek óta léteznek a magyar jogrendszerben, valamint olyan megoldási módokat nehezményez, amelyek más európai országokban is léteznek. Nagy tekintélyű testületről van szó, de véleményükben megjelenik: némely jogszabályt nem a maguk környezetében tekintettek meg.

Szegedi felújítás: elnapolva

A Szegedi Törvényszék épülete nagyon rossz állapotban van. Handó Tünde a palota felújításával kapcsolatban elmondta: a renoválást idénre tervezték, de mivel zároltak költségvetésükből néhány milliárdot, erre 2012-ben nem kerül sor. A felújításhoz az elnök reményei szerint jövőre foghatnak hozzá.

 
Kifogásolták, hogy az OBH elnökének jogszabály-módosításra vonatkozóan javaslattételi joga van. Azt viszont nem vették figyelembe, hogy ez nem egyenlő egy parlamenti képviselő vagy egy köztársasági elnök törvénykezdeményezési jogával. Minden panaszt vagy kritikát segítségnek kell tekinteni, meg kell nézni, mi benne az igazság, miért láthatja valaki a rendszer ismerete nélkül másként a munkafolyamatokat. Ha valami hibás, azt ki kell javítani, ami félreértett, azt el kell magyarázni – vélekedett Handó Tünde. A Velencei Bizottság többek között kifogásolta: az OBH elnökének nincs beszámolási kötelezettsége, és senki nem ellenőrzi a tevékenységét.

– Ha alaposabban megismerhették volna a munkamódszeremet, tudhatták volna: nem hiszem azt, hogy nálam van a bölcsek köve, és nagy jelentőségű döntések meghozatala előtt kikérem a kompetens személyek véleményét – mondta.

Olvasóink írták

 • 10. gondolom 2012. április 01. 11:23
  „Az nincs csak az Orbánné baráti segitsége és Orbáné.”
 • 9. Lakos 2012. április 01. 08:48
  „Az egypártrendszeren alapuló autokrácia kiépítése ezennel befejeződött. A rendszer forog, az alkotó pihen.
  Már csak egyedül Simor nem csinálja azt amit a Kedves Vezető parancsol.
  Szájerné Fidesz Tünde már azzal bizonyította alkalmatlanságát a szakmára hogy elfogadta a jelölését egy ilyen posztra. Ennek a bűnös rezsimnek aktív kiszolgálójává vált, így megszerezte a belépőjegyét a vádlottak padjára, ha majd ismét demokratikus jogállam lesz.”
 • 8. Mignon 2012. március 31. 17:56
  „Ezzel a "Velencei Bizottsag"-gal ugy vagyok, mint egy szüz lannyal.
  Nem tudom hol fogjak neki, mit gondoljak rola.

  A Velencei Bizottsag ugye az Europa Tanacs egy intezmenye. Fö feladata a kelet-europai orszagok segitese
  alkotmanyuk demokratikus letrehozasaban.
  Az EU 27 tagallama mellett meg 30 mas orszag is tagja, összesen 57 orszag.
  A "30 mas orszag" között, amelyek jogi tanaccsal jatjak el Kelet-Europat alkotmanyaikat illetöen,
  ezek az orszagok is talalhatok:
  Peru, Marokko, Algeria, Argentina, Kirgizia, Uruguay, Vatikan es Kazahsztan is.
  A demokracia fellegvarai...

  Es ök is adnak Kelet-Europanak tanacsot...
  Nem egeszen ertem en ezt.”
 • 7. papika56 2012. március 31. 17:15
  „orbán család baráti--osztálytási körébe tartozik. Milyen véletlen pont ezt a szájernét nevezték ki !???
  Ha a bíroknak elkell menni nyugdíjba --65 évesen --MERT A TÖRVÉNY mindenkire vonatkozik ?!! ugye ?, akkor pl. a Réthelyi --70 éves ??? v. plágium --palibááá is 69 .
  ŐRÁJUK MIÉRT NEM ??????”
 • 6. Commander-V2 2012. március 31. 16:32
  „Szájerné, ki hiszi el ezeket a magyarázkodásokat?”
 • 5. Hammada_Fleet 2012. március 31. 15:14
  „"A Velencei Bizottság többek között kifogásolta: az OBH elnökének nincs beszámolási kötelezettsége, és senki nem ellenőrzi a tevékenységét.

  - Ha alaposabban megismerhették volna a munkamódszeremet, tudhatták volna: nem hiszem azt, hogy nálam van a bölcsek köve, és nagy jelentőségű döntések meghozatala előtt kikérem a kompetens személyek véleményét - mondta. "

  Ennél diszkrétebben nem is hozhatta volna tudomásunkra, hogy a törvényt eleve rá szabták.
  Kár, hogy a Velencei Bizottság ezt nem tudta.”
 • 4. gondolom 2012. március 31. 14:31
  „s még csodálkozunk,hogy Magyarországot a mutyik országának nevezik ,evvel a ki nevezéssel.”
 • 3. harcsabajusz 2012. március 31. 13:39
  „Szájerné azért lett főbíró, mert Orbánné puszipajtása. Most, hogy kirúgta a bírói kar krémjét, fel lehet tölteni a megüresedett helyeket osztálytársakkal, unokafivérekkel, pártbeli csókosokkal. Egy közép amerikai banánköztársaság puccsista ezredese is elismerően nyalná meg a szája szélét: ügyes.

  A Rokonok című kötelező olvasmány aktuálisabb mint valaha. Magyarországon az utóbbi száz évben nem változott semmi. Most is haverok-rokonok kerülnek a zsírosbödön közelébe, száz éve is így volt. Szájerné meg a korrupt rendszernek adja meg a bírói hátteret, és csodálkozik, hogy az EU-ban ezt a maszlagot nem veszik be.”
 • 2. TELSTAR 2012. március 31. 13:36
  „Bizony hogy nincs !!”
 • 1. Hammada_Fleet 2012. március 31. 12:20
  „"Olyan intézményeket kifogásol a Velencei Bizottság, amelyek évtizedek óta léteznek a magyar jogrendszerben, valamint olyan megoldási módokat nehezményez, amelyek más európai országokban is léteznek. "

  Szájer Józsefné csak azt hallgatja el, hogy a Velencei Bizottságnak az "intézmények" és a "megoldási módok" magyarosan unortodox párosításával vannak problémái.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Igazgatóválasztás: új pályázat kell

Eredménytelennek nyilvánította a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium a vezetői feladatokra kiírt pályázatot több megye középiskoláiban. Tovább olvasom