Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

Hanna és Bence vezet, de már Gandalf is kopogtat

Szeged - Szaporodnak a különleges, nem szokványos keresztnevek Magyarországon, az MTA Nyelvtudományi Intézete anyakönyvi bejegyzésre alkalmasnak minősítette többek között A Gyűrűk Ura-trilógia főszereplőinek filmbeli neveit is.
„Fehér Gandalf vagyok" – mutatkozhat be így néhány év múlva egy kisfiú a pajtásainak.

Az új keresztneveket a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézete hagyja jóvá, azaz minősíti anyakönyvi bejegyzésre alkalmasnak. A jegyzéket legutóbb tavaly decemberben frissítették, A Gyűrűk Ura-trilógiából Gandalfon kívül Boromir, Frodó és Árven is bekerült a jegyzékbe. A Harry Potterért rajongó szülőknek sem kell kétségbe esniük: lányukat akár Bellatrixnek is elnevezhetik, ám a Hermione érthetetlenül kimaradt a női utónevek listájáról.

Az óvodások jelei ritkábban változnak, mint a neveik. Fotó: Frank Yvette
Az óvodások jelei ritkábban változnak, mint a neveik. Fotó: Frank Yvette

Az anyakönyvezhető nevek közül a felmérések szerint ma a ritkább, különlegesebb nevet választják a szülők, most az a divatos, hogy olyan nevet kapjon a gyerek, amely egyedi, esetleg olyat, amelyet még soha senki nem viselt. Ez esetben hivatalos eljárásban kell kérvényezni a név bejegyzését, ám bizonyos előírásoknak meg kell felelni. A szülők által választott utónevet például a kiejtésének megfelelően a mai magyar helyesírás szabályai szerint kell bejegyezni, így Jessicának bárki elnevezheti a lányát, ám azt Dzsesszikának kell írni. Az utónévválasztásról a magyar helyesírás betartása mellett még két jogszabály rendelkezik: egy személy legfeljebb két keresztnevet viselhet, és hogy fiú csak fiú-, lány pedig csak lánynevet kaphat. Az újonnan anyakönyvezett nevek azonban nem szerepelnek a naptárakban, aminek oka, hogy a névnap az adott nevet viselő védőszent ünnepe, meghatározása egyházi hagyományokon alapszik, a naptárak és a névkönyvek szerkesztői is csak az egyházi gyakorlatot vehetik figyelembe. A Magyar Tudományos Akadémia azt tanácsolja a szülőknek, hogy a forgalomban lévő naptárak kiadóihoz forduljanak, ha gyermekük ritka nevét szeretnék látni a naptárban.

Keresztnevek show - már akkor tudtak valamit Galláék

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tabáni István: A harcaimat a mai napig vívom

Azt mondja, a múlt tapasztalatai és történései erősebbé, illetve magabiztosabbá tették. Tovább olvasom