Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Hanna lett a könyvkirály

Szeged - Kacsa-csacsacsáról és mókabálról szólt a nóta, amivel a Grimm-busz színház köszöntötte a Somogyi-könyvtár betűbirodalmát péntek délután a városháza dísztermében.
Mint a tartományok őrzőitől megtudhattuk, az újjáalakuló udvarban – tavalyi főhercegi rangja után – az idei könyvkirály a 11 esztendős Riesing Hanna lett, aki a Tisza-parti Általános Iskolába jár. Palánkainé Sebők Zsuzsanna könyvtárigazgató illesztette fel fejére a koronát. Az udvarmesterek azt is kiszámolták, hogy az ifjú uralkodó egy év alatt 80 könyvet olvasott el, ezek összesen 26 kilót nyomnak, bennük több mint 13 ezer oldalnyi betű van, és ha egymásra tornyozzák a köteteket, 136 centi magasra nyúlik a könyvtorony.

Hanna lett a könyvkirály. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

A tavalyi könyvkirály, Simon Zsófi 67 könyvvel főkönyvhercegi méltóságot szerzett, a király másik oldalán pedig a király húga, Eszter foglalhatott helyet. A távollévő Paczuk Milán nevében a kishúga vette át a jutalmat. Könyvhercegből idén öt állhatott a trón köré: Kredics Levente, Moldován Gergely Zsolt, Berényi Emma, Lippai Dorka és Fülöp Eszter. Számos új tag nyert bebocsátást a könyves birodalomba a temérdek rohamozó közül, aki a falakat ostromolta.

Az újjáalakult udvart zeneszó köszöntötte, majd a méltóságok fogadalmat tettek, hogy gyarapítják a tagok táborát, és maguk sem kalandoznak messzire az olvasnivalóktól. Idén a birodalom leghűségesebb tagjait lovaggá ütötte a könyvkirály, a bronz- és aranylovagokat térdszalagrenddel tüntette ki. A krónikásoknak a könyvkirály első nyilatkozatában elmondta: Frances Hodgson Burnett regényét, A titkos kertet és Leiner Laura Szent Johanna gimi című könyvét ajánlja annak, aki a babérjaira szeretne törni.

Olvasóink írták

  • 2. Roland1000 2013. június 07. 21:12
    „Én is gratulálok, és kívánom, hogy maradjanak meg a könyveknél és ne cseréljék le a tévére. Ügyesek nagyon! :)”
  • 1. Jeti00 2013. június 07. 19:55
    „gratula, tartsák meg ezt a jó szokásulat”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ünnepelték a pedagógusokat

Pedagógusnapi ünnepséget rendeztek a szegedi tankerület tanárai számára pénteken a megyeházán. Az igazgató sikeres és eredményes közösségnek nevezte az állami iskolák oktatóit. Tovább olvasom