Délmagyar logó

2017. 01. 17. kedd - Antal, Antónia -4°C | 1°C

Hansági bál a magyar gasztronómiáért

Szeged - Közhely, milyen fontos az országnak a turizmus, s ebben a termálkincsen és sok egyében túl a gasztronómiának is nagy a szerepe. Tudják ezt a hanságisok is, és szombati báljukon megmutatták, hogyan képzelik.

A Hansági Ferenc Oktatási Alapítvány és az általa fenntartott Hansági Ferenc Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakiskola és Szakközépiskola idén ünnepli fennállásának 20 éves évfordulóját. A jubileumi programsorozat első, kiemelkedő eseményeként életre hívtak egy a 90-es évekig oly’ népszerű eseményt, a „pincérbált". A rendezvény színvonalával, a felszolgált ételek különlegességével tisztelegtek a letűnt korok méltán híres báljai előtt.

Az I. Szegedi Gasztrobált a Hotel Tisza koncert- és tükörtermében rendezték március 19-én, szombaton este, s nem csupán az ételek és italok voltak minőségiek, a műsorban fellépők is kitettek magukért. Szilágyi Annamária és Vajda Júlia, a Szegedi Nemzeti Színház művészei magabiztos, az est hangulatához illő produkciókkal szórakoztatták a báli közönséget, de Tóth Mária két „egyszemélyes darabja" is nagy sikert aratott.

A nyitótánc angolkeringő volt.
A nyitótánc angolkeringő volt.
Fotók: DM/DV

A Kontraszt Táncstúdió fiataljait csupán a rendelkezésükre álló parkett „szűkőssége" korlátozta, s elismerésre méltó volt az iskola négy diákpárjának nyitótánca, az angolkeringő is. A zenéről az est folyamán a Stand Up együttes gondoskodott, s ahogy az a ruhatáros hölgy távozásunkkor megjegyezte, nagyon színvonalasan. Tény, amikor táncra kellett penderíteni a nagyérdeműt, akkor sikerrel tette, de hagyott beszélgetős hangerejű számokat is, jól harmonizálva a közönség igényével.

Gyuricza Zsolt tanár végig magabiztosan vezette az estet, melynek értékét nem csupán az alapító lányának, Hansági Irénnek jelenléte emelte, hanem az Országgyűlés alelnökének, Jakab Istvánnak frappáns, politikától mentes beszéde is. Aki jobban figyelt, az illusztris vendégek között felfedezhette Szervánszky Lászlót, az egykor Szegeden a Virágot is működtető soltvadkerti cukrászt, de a város és a megye számos ismert vendéglátósa is fontosnak tartotta megjelenni a bálon.

Az elnöki asztal.
Az elnöki asztal.

És most térjünk a lényegre, az ételekre és az italokra. A konyha üdvözlete:  „tormás marhanyelvkrémmel töltött fűszeres piskóta, vadhúskrémes tésztahasé és juhtúrós pirog triójával". Az előételt megelőzően a Magyar Pálinka dicsérete volt soron, meggy, szilva, kajszi és körte pálinka közül választhatott a nagyérdemű. Ezt követte a tányéron felszolgált előétel: libamáj tortácska és füstölt libamell carpacció balzsamecetes salátákkal, hozzá mandulás croissant.

Akiknek a finomságokat köszönhették a bálozók.
Akiknek a finomságokat köszönhették a bálozók (részlet).

A Szegeden ritkán látható minőségű és választékú svédasztalról hely hiányában ezúttal csak ízelítővel szolgálhat a báli tudósító:
– Borókás őzraguleves gesztenyés gombóckákkal (nagyon rendben volt)
– Félangolos hátszín kéksajt mártással és füstölt sajttal csőben sütött almával körítve (különleges ízkavalkád egy tányéron)
– Őzcomb egészben sütve, hozzá a vele sült zöldségekből készült pikáns mártással (végtelenül puha, omlós őzhússal)
– Kacsafilé húsával-májával töltve, csokoládéval ízesített spanyolmártással (magyar ízvilághoz képest bátor újdonság)

Éjfél után...
Éjfél után...
A báli tudósító gyakorlatilag eddig bírta, de az asztaltársaság dicsérte a borjúpaprikást éppen úgy, mint a kemencés csülköt. A gyümölcs és a desszertválaszték – ez utóbbi természetesen a Hansági cukrásztanulói készítették - is méltó volt a bálhoz és a rendező intézményhez.

Az italokat szakember válogatta, a több szálon is szegedi kötődésű Vylyan Pincészet négy féle bora közül a végtelenül könnyű és friss 2010-es Kakas Rosé valamit a 2007-es Kadarka esett komolyabb vizsgálat alá, s minden rendben találtatott. Az előbbi színe a pirkadatot idézi, az utóbbi pedig annak bizonyítéka, hogy az évtizedekkel ezelőtt „kocsis borok" kategóriájába csúszó szőlőből is lehet minőségi, helyét megtaláló magyar vörösbort készíteni. A Frittmann Pincészet két fehéret, egy-egy rosét és vöröset kínált az itallapon, s a szervezők figyelmességét jelzi, hogy az Ujvári Pincészet 2007-es Szegedi Cuvée-je is szerepelt a kínálatban.

Pörkölt szakirány

Asztaltársaságunk részét képezte a Birgés házaspár, ahol a foglalkozását tekintve pénzügyi szakember – egykor amatőr focista – családfő felesége hanságis kötődése, valamint nagyfia nagy étvágya miatt időközben amatőr szakáccsá képezte magát, elsősorban pörkölt, valamint paprikás krumpli szakirányon. Ennek nyoma mára mind táncparketti erőnlétén, mind pocakméretén látható. Nevezett úr az asztalnál helyet foglaló fél tucat egykori pécsi közgazdász – köztük az órákat nem csak adó, hanem vevő Oláh Jánossal – közül leginkább aggódott a mennyiség miatt, de ez felesleges volt, jutott mindenből bőven a bálozóknak.

Éjfél előtt: a pécsi közgázosok (részlet).
Éjfél előtt: a pécsi közgázosok (részlet).

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi gárdista ellen is indult eljárás a március 15-i ünnepség után

Két napig volt fogdában a szegedi K. Szabó Sándort, aki március 15-én, a Magyar Nemzeti Gárda fővárosi ünnepségén a Himnuszt énekelte és "alakzatban állt". Tovább olvasom