Délmagyar logó

2017. 05. 27. szombat - Hella 14°C | 24°C Még több cikk.

Hány HIV-fertőzött él Csongrád megyében?

Szeged - Sokan keverik a HIV és az AIDS jelentését, és nem volt könnyű arra sem válaszolni, hogy milyenek a túlélési esélyek gyógyszeres kezeléssel és nélküle. Kérdések és válaszok az AIDS elleni világnapon.
– Milyen hosszú a hüvely?

– 8-10 centiméter.

– Én ezt nem hiszem el.

– Hát pedig ez tény.

AIDS világnapja a JATIK-ben. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Az AIDS elleni világnapon, december 1-jén volt többek között ez is téma az SZTE TIK-ben. Csütörtök délután a Magyar Orvostanhallgatók Egyesületének Szegedi Bizottsága teszteket töltetett ki ajándékokért, a megyei Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv (korábbi nevén ÁNTSZ) anonim HIV-szűrővizsgálatot végzett, a Magyar Vöröskeresztnél pedig vért lehetett adni.

– Aki veszélyeztetett csoportba tartozik, valószínűleg magától is elmegy szűrésre, de így, hogy helyben van, többen jönnek – mondta Mézes Mónika orvostanhallgató, főszervező.

– Nem voltam még ilyen teszten, és kíváncsi voltam. Ráadásul az egészségügyben dolgozom, ahol valamennyire az ember ki van téve ezeknek a veszélyeknek – indokolta egy fiatal lány, miért vállalkozott a vérvételre annak ellenére, hogy fél a tűtől. Az eredményt egy hét múlva kapja meg a Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv épületében.

AIDS világnapja a JATIK-ben. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Az orvostanhallgatók egyesületének AIDS tesztjében nehéz kérdésnek bizonyult például, hány fertőzött van Magyarországon. A válaszadók általában túlbecsülik, a helyes válasz 1800 – mondta az egyik hallgató. Szerinte sokan keverik a HIV és az AIDS jelentését, és nem könnyű arra sem válaszolni, hogy milyenek a túlélési esélyek gyógyszeres kezeléssel és nélküle. – Kezelés nélkül 10-12 év, kezeléssel a duplája – mondta. A Csongrád Megyei Kormányhivatal tájékoztatása szerint Csongrád megyében jelenleg 32 fertőzöttet tartanak nyilván, ebből idén 4 főnél állapították meg a HIV-vírus jelenlétét.

Olvasóink írták

 • 7. Elendur 2011. december 03. 02:38
  „A cikkből azt legalább megtudtuk, hogy hivatalossan 8-10 cm hosszú a hüvely.... mást se, ez a cikk mehetne az ez má milyen rovatba...”
 • 6. heró 2011. december 01. 18:20
  „A teljesség kedvéért! a Vöröskereszt csak szervezi a véradást, vért adni az Országos Vérellátó Szolgálatnál lehet!!!”
 • 5. bhlanik 2011. december 01. 17:31
  „HIV (Human Immunodeficiency Virus, magyarul emberi immunhiány-előidéző vírus) embert fertőző vírus, az AIDS nevű betegség kórokozója. A retrovírusok közé tartozik, és az emberi szervezetet a fertőzésektől óvó immunrendszert támadja meg, azt évek alatt elpusztítva, védtelenné téve a szervezetet más betegségekkel szemben.
  A vírus egy bizonyos fajta fehérvérsejtet támad meg, amelynek neve CD4+ T-limfocita sejt. A vírus behatol a sejtbe, beilleszti saját génjeit a gazdasejt DNS-ébe, és így arra használja, hogy újabb vírusokat termeljen, amelyek megfertőzik a többi sejtet. A CD4+ gazdasejtek végül elpusztulnak. Ahogy a szervezet CD4+ sejtszáma csökken, az emberi test egyre kevésbé képes harcolni a betegségekkel szemben. Végül a CD4+ sejtszám eléri azt a kritikus szintet, amelyet szerzett immunhiányos tünet-együttesnek, vagyis AIDS-nek (Acquired Immune Deficiency Syndrome) nevezünk.(http://hu.wikipedia.org/wiki/HIV)”
 • 4. éljenszentes 2011. december 01. 16:53
  „Én nem teljesen értem.
  Minden HIV-fertőzött AIDS-es lesz?
  És minden AIDS-es HIV vírussal fertőzött?”
 • 3. klj_54 2011. december 01. 16:46
  „Én azért inkább egy szőke ciklontól kapnám el mint egy szúnyogtól!
  Bár ez utóbbit cáfolják, tehát igaz lehet:(”
 • 2. jozko 2011. december 01. 16:25
  „Az AIDS szerzett immunhiányos tünetegyüttes /egy betegség/,
  amelyet a HIV vírus / az emberi immunhiányvírusa/ okoz.

  Sajnos nem csak direkt nyálkahártya kontaktussal, de testfolyadékokkal is átadható /fertőz/.

  Ezt sokan pontosan tudják.
  Azok kedvéért írtam le, akiknek hirtelen nem jutna eszébe.”
 • 1. penilili 2011. december 01. 16:08
  „Ez nagyon gyenge cikk, akkor tessék leírni, hogy mi a különbség a kettő között!!!! vagy a cikk írója sincs vele tisztába?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb magazinokkal bővül Délmagyarország és a Délvilág!

A meglévő három mellett még két új magazin, kibővülő hűségprogram és társadalmi felelősségvállalás – így készül a szerkesztőség a 2012-es évre. Tovább olvasom