Délmagyar logó

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 26°C Még több cikk.

Hanyatlóban a magyar egészségügy

Három év alatt nyolc ország előzte meg hazánkat egészségügyi rendszerének mutatóival – Európában szinte már csak a Balkánon rosszabb a helyzet, mint nálunk. A szolgáltatások színvonalának zuhanása már Brüsszelt is aggasztja.
Hanyatlóban van a magyar egészségügy: a 2008-ban mért 14. helyről egy évvel később a 20., 2012-re pedig a 28. helyre esett vissza hazánk az európai országok egészségügyi rendszerét összehasonlító listán. Az Európai Egészségügyi Fogyasztási Indexet a svéd székhelyű Health Consumer Powerhouse kutatóintézet készíti 2005 óta.

Illusztráció: Karnok Csaba
Illusztráció: Karnok Csaba


Összességében javul az egészségügy a kontinensen

Az EHCI-index összességében az európai egészségügy folyamatos javulását tükrözi, felhívja azonban a figyelmet három különböző területre, amelyek krízisre utalhatnak. A hosszú műtéti várólisták mellett problémát jelent, hogy nő a nem támogatott kezelések körének aránya, valamint hogy az újfajta gyógyszerekhez való hozzáférés romlik. A jelentésből kiderül továbbá, hogy a gazdaság állapotától függetlenül Európa még mindig kórházi fertőzési terület: a 34 mért ország közül minden második esetében vörös fokozatú a fertőzések kockázata.

Az idei lista 34 európai ország nemzeti egészségügyi rendszerét rangsorolja 42 olyan mutató szerint, amelyek az egészségügyi fogyasztók szempontjából kulcsfontosságú, öt különböző területet fednek le: betegjogok és -tájékoztatás, várólisták hossza, eredményesség, megelőzés/szolgáltatások köre és elérhetősége, valamint a gyógyszerellátás. Az index állami statisztikákból, a betegek véleményéből és az alapító kutatóintézet független kutatásából tevődik össze.

Magyarország csupán Szerbiát, Bulgáriát, Romániát, Lettországot, Macedóniát és Albániát előzi meg a rangsorban. A visszasorolással hazánk az egyik legnagyobb vesztessé vált, az egészségügyi szolgáltatások színvonalának visszaesése pedig aggasztja Brüsszelt, hiszen az EU az egészségügyi szakadékok csökkentésére törekszik.

– A betegjogok érvényesülésének biztosítása csupán egy volt a 42 indikátor közül. Magyarországon e téren nem romlott a helyzet – mondta el Nagy Ferenc, a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal fővárosi betegjogi képviselője, betegjogi szakértő. Hozzátette: ez többek között annak köszönhető, hogy pályázati pénzből fejlesztették a betegjogi képviselői hálózatot. A leggyakoribb problémák egyébként továbbra is ugyanazok: a tájékoztatáshoz, ellátáshoz és az emberi méltósághoz való jog sérülése esetében járnak el legtöbb esetben a betegjogi képviselők.
A felmérés arra is rámutatott, hogy a gazdasági válság által jobban sújtott országokban nőnek a drága műtétek várólistái. A Szegedi Tudományegyetem klinikáira ez egyébként nem jellemző: évek óta nagyjából ugyanannyit kell a betegeknek várniuk a beavatkozásokra. Ez legrosszabb esetben 7–8 hónap.

– Amíg nem nő az ágyszám és korlátozzák az elvégezhető beavatkozások számát, nem is várható, hogy ez a lista rövidüljön – fogalmazott Bodosi Mihály, az intézményi várólista-bizottság elnöke. A legterheltebb szakterületek sem változnak jó ideje: szürkehályog-műtétre, valamint szívkoszorúér-vizsgálatra is nagyjából 800-an várakoznak. 

Olvasóink írták

28 hozzászólás
12
 • 28. polo 2012. május 26. 06:03
  „sok a felesleges műtőgetés nem gazdasági végzettségűek irányítják a klinikákat és hülye a magyar ember”
 • 27. hahaha62 2012. május 24. 09:47
  „25.dokmed 2012.05.23. 21:28

  értem-de értelmetlen-a lelkek olyan szinten sérültek-megaláztak viktátóriában-hogy önmaguk kivételével senki senki mást nem tisztel...lásd a közlekedés-utcán szemetelés stb---persze balkán az balkán.”
 • 26. Besenyő_Pistabácsi 2012. május 24. 07:47
  „Nem túl enyhe ez a "hanyatlóban" kifejezés? Nem kell sok és Albániába járunk gyógykezeltetésre ha minőséget akarunk, ja és addigra ott lesznek az orvosaink is mert ott jobban fizetik őket.”
 • 25. Kisg 2012. május 24. 06:40
  „Dokmed, írtam választ neked tegnap. Hosszút. Nem volt benne csúnya szó, káromkodás, csak sok igazság. Nem moderálták, be sem rakták. Én ugyan le nem írom még egyszer.”
 • 24. dokmed 2012. május 23. 21:28
  „Nem keresek én már semmit sem.
  Csak próbálom okítani az egyszerű lelkeket....
  Akinek hívásra kell jöjjön a transzplantációs team is, lakásra- mer" ő fizeti a TB-t".
  Meg a nemfizető szintén "csicskáztatókat"”
 • 23. PipiczGabor 2012. május 23. 20:27
  „Egyesek inkabb istenitsek a mostani szepremenyu, balkani stilusban szipojozo orban kiralyt es rezsimjet.”
 • 22. hahaha62 2012. május 23. 20:11
  „18.dokmed 2012.05.23. 17:33

  19.Kisg 2012.05.23. 17:51

  Drollkormányotok lenullázza a népet...de mert most is ő nyerné a választásokat----mondják a hozzáértők---TI MINT NÉP EZEK SZERINT MAZOCHISTÁK VAGYTOK---EGÉSZSÉGETEKRE!!!

  DOKMED.....MIT KERESEL MÉG OTT???????????? VIKTÁTORIÁBAN???”
 • 21. Emberségetavilágnak 2012. május 23. 18:39
  „Hanyatlóban?
  Pont most?
  Tééényleg?
  Nem mondod!?
  Megy itt minden, mint a karikacsapás!
  Forgatókönyv szerint, amit NEM TEGNAP ÍRTAK!”
 • 20. dokmed 2012. május 23. 18:21
  „19. Kisg 2012.05.23. 17:51
  1) Hippokratészi eskü:
  "hólyagkövet nem operálok"
  "nőnek magzatelhajtó szert nem adok"
  na most, akkor a kérdésem: a nőgyógyászok meg az urológusok csukják be a boltot?
  2) A fogászok egy külön sztori.
  De a magyar egészségügy egyáltalán nem drága.
  Nemcsak fogturisták jönnek Magyarországra, hanem a módosabb románok/ szerbek/ ukránok is nálunk kezeltetik magukat (belgyógyászat, sebészet, stb)
  A munkanélküliségről biztos nem az orvosok tehetnek.
  Másrészt ügyeletben- gy.k. 16- 08 óra, hétvégéken, ünnepnapokon (tudod, amikor a munka nagyobb és nehezebb része folyik- és amikor a nem egészségügyi dolgozók alszanak, heverésznek, családdal kirándulnak, stb)- a csöves, bodzás, munkanélkül, stb akárki mennyi pénzt ad? Semennyit.
  Néha meg csak leköp cserébe.
  Egyébként meg a hálapénzből nem lesz eszköz, gyógyszer, se több nővér, se több ágy se jobb munkakörülmények. Aki ad, az magára vessen...”
 • 19. ossian33 2012. május 23. 18:21
  „Na, most hogy mondják... Nem is gondoltam volna...”
 • 18. Kisg 2012. május 23. 17:51
  „Kedves Dokmed!

  Valahol igazad van... De arról ki tehet, hogy ebben az országban annyi a munkanélküli? Hogy nincs munkahely? Azokkal, akik nem tudnak fizetni, a hozzád hasonlóan gondolkodók mit csinálnának? Nem kell válaszolnod, jól tudom. De azt hiszem, valahol minden ember megérdemli a szenvedésmentes életet. Én sem tehetek arról, hogy ilyen fiatalon ilyen beteg vagyok, de ettől még engem sem látnak el, ha nem tudom a megadott tarifát kifizetni valahol. Pl. fogorvos. Várj fájó foggal egy hetet az ingyenes körzeti orvosnál, mert hamarabb nem tud ellátni. A maszeknál jó, ha 12 ezerből megúszom (honnan vegyem????). A fogklinikán már nem látnak el. Az ügyeletre mehetek, de ki kell fizetnek a "beavatkozás díját" plusz 1000 Ft ügyeleti díjat (valószínűleg több, mintha simán privátban elmennék, vagy ingyen kihúzzák. 40 éves vagyok, és két fogam hiányzik, az egyik fogorvosi hiba, a másik gócos lett. Amíg telt rá, félévente jártam privát fogorvosi rendelésre, nem az én bűnöm, hogy már amalgámot senki nem csinál, az "esztétikus" tömésnek 12-20 ezer darabja... Mindennek van határa. Szerintem kicsit elszaladt veletek a ló, és már semmi nem elég, a Hippokratészi eskü meg le van sz...-va...”
 • 17. dokmed 2012. május 23. 17:33
  „Persze már megint a "hálapénzes orvosmaffia" a hibás...
  Kedveskék:
  TB NEM EGYENLŐ egészségügyi járulék- az csak 9,5% (volt).
  Amúgy nagyon sajnálom, de az igazság, hogy nagyon kevesen fizetnek- és azok is nagyon keveset.
  A XXI. századi orvostudomány csillagháborús áron van.
  Egy szívkoszorúér- katéterezés+ stentelés: 1,2 millió Ft (afrikai orvosbérek mellett)
  Ha még meg is fizetnék az orvosokat kb a duplája lenne. Minden.
  Arról nem az orvosok tehetnek, hogy a 10 millióból csak 3,5 millió dolgozik- annak is a fele kamu- minimálbér után fizet...
  És közben mindenkinek járjon minden... Ja, papíron.”
 • 16. Kisg 2012. május 23. 17:14
  „Busch, volt egy hozzászólásom ezzel kapcsolatban, nem tették be... Szerintem ezt sem fogják. Most keresek megoldást, hogy fájó fogamat húzás helyett ellássák. 12 ezer alatt, rendesen. A segítségkérő beírásomat nem tették be :-(((”
 • 15. smalltown 2012. május 23. 17:04
  „SZocska nagy reformja abban merul ki, hogy tiltjak a dohanyzast es az abortusztablettat. Gratulalok, ezert erdemes volt hatalomra kerulni!”
 • 14. busch 2012. május 23. 16:51
  „Ez lesz a Magyar Tragédia!

  Lesújtó 10 emberböl 50 fölött 8-nak nagyon rosszak a fogai+a minijövedelem olcsó ételekre kényszeríti az embereket gyerekeknél fejlödészavar az idöseknél pedig komoly betegségek okozója. A hálapénz pedig az emberi aljasság legalsó foka. Sajnos az emberek hosszú évtizedek alatt elprostituálták önmagukat.”
 • 13. hahaha62 2012. május 23. 16:40
  „jó arány egy drollocska....szokásos hangnemben...és a töbi tisztábban látó......remélem majd 14-ben szavazáskor is ez lesz az. arány

  orvosok-medikusok....utána nézni...egy év nyelvtanulás és goooooooooooooooo 10 ezer orvost vár a nyugat.”
 • 12. Linka11 2012. május 23. 16:21
  „Csak gratulálni lehet az utóbbi 15-20 év kormányainak,így kell tönkre vágni egy országot egy népet !! Ebben az
  egészség ügy csak egy szelet.- Egyszerűen nem tudom a gátlástalanság vagy az ostobaság művelte ezt velünk ?
  -Persze tudományos alapon minden politikával kapcsolatos dolgot meglehet magyarázni,amit meg is tesznek.
  -Nagy kár ,hogy hülyébbnek nézik az embereket mint amilyenek, úgy különbem is.-Én magam közelről ismertem olyanokat akiket konkrétan az egészség ügy ölt meg, persze pusztán jó indulattól vezérelve.
  -Szóval ,Béke porainkra !”
 • 11. spiler 2012. május 23. 15:14
  „Nephrológusom mondja,hogy már nem jár a korszerű inzulin......aztán kiderük,hogy a megemelt patika szerek árából fizetik a dokimnak a béremelést.... legutobb ottjártam boriték nem volt,megrökönyödött arc igen...ja doktor ÚR a paraszolvencia benne van a gyógyszerek árában......!!!?? és szépem elköszöntem...TÖBBET SOHA SENKINEK!!!!!”
 • 10. medikus 2012. május 23. 15:07
  „A CÍM ROSSZ! A MAGYAR EGÉSZSÉGÜGY MÁR RÉGES-RÉG CSAK AGONIZÁL!!!!”
 • 9. devilina 2012. május 23. 13:30
  „Mi köze mindehhez a polgármesternek??? Semmi!! Kádár rendszer végén kezdtem dolgozni, nem sok évig volt a vezetés, de már akkor megtanultam, és mai is ehhez tartom maga, hogy ebben az országban a szocialista szó jelentette nekem a jót...ez már csak így van, és marad is!! Tőlem minden párt csak elvett, mint eü dolgozótól, és sajnos mára már nem csak a bérem, de az életem is veszélyben van, lásd: fidesz bejelentések nyomán deviza emelkedés stb...nekem ne mondjátok, hogy a polgármestereken múlik, a francot! Ja és az első hozzászólásban baki van:))) a nagyvezérelől és végről hiányzik a " jel...de a hozzászólás tökéletes!!!”
28 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Templomot szeretnének a pusztaszeriek

Kiválasztották a lehetséges helyszínt, és a tervezővel is egyeztettek a pusztaszeriek – amennyiben az egyház anyagilag segíti a települést, templom épülhet a faluban. Tovább olvasom