Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

Hányszor kell kezet mosni?

Szeged - Kell vagy nem kell papírt szereznie egy boltosnak arról, hogy tudja-e az élelmiszer-higiénia szabályait? Az ügy akár 4–5 ezer embert is érinthet a megyében.
Hétfőn a Kisosz információira hivatkozva megírtuk: fizetős élelmiszer-higiéniai képzésre toboroz ügyfeleket a megyében egy kft. hatósági szankcióra hivatkozva. Ezt követően többen telefonáltak, hogy akkor most el kell-e végezni a tanfolyamot, és büntetnek-e vagy sem. Székely József, a makói Ámor presszó tulajdonosa 5000 forintos regisztrációs díjat már ki is fizetett a 15 ezer forintos tandíjból. Azt mondta, a hatóságra hivatkozott egy fiatal ember, hogy kötelező elvégezni az általa kínált tanfolyamot, és kétévente meg is kell ismételni.

Fő a higiénia. A hatóság csak azt ellenőrzi, az élelmiszerekkel foglalkozó dolgozó kapott-e oktatást. Illusztráció: Frank Yvette
Fő a higiénia. A hatóság csak azt ellenőrzi, az élelmiszerekkel foglalkozó dolgozó kapott-e oktatást. Illusztráció: Frank Yvette

Kértük a megyei kormányhivatal élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi igazgatóságát, írja meg állásfoglalását, de ezt lapzártáig nem kaptuk meg. Úgy tudjuk, nincs előírás arra vonatkozóan, ki oktathat, a vállalkozás saját hatáskörben is képezheti a dolgozót. A hatóság csak a képzések megtörténtét ellenőrzi, illetve azt vizsgálja, hogy az előírás szerint szeletelik-e a disznósajtot.

A rendelet

„Valamennyi élelmiszer-vállalkozónak gondoskodnia kell arról, hogy az élelmiszerekkel foglalkozó dolgozók az élelmiszer-higiéniai kérdésekben (...) rendszeresen megfelelő oktatásban részesüljenek (...) Amennyiben az élelmiszer-ellenőrző hatóság vizsgálatai során úgy ítéli meg, hogy a dolgozók nem rendelkeznek (...) kielégítő ismeretekkel, előírja az újbóli oktatás szükségességét, amelyet egy hónapon belül teljesíteni kell." (68/2007. FVM-EüM-SZMM együttes rendelet.)

Martonosi István, a Kisosz megyei titkára úgy tudja: minden élelmiszerüzletet vagy vendéglátóhelyet üzemeltető vállalkozónak szakképesítéssel kell rendelkeznie, így ők élelmiszer-higiéniai ismeretekkel is felvértezik magukat. Alkalmazottjukat pedig betanítják – elmondják, hogy hányszor kell például kezet mosni –, amit dokumentálnak. Ha a hatóság kifogást talál, és érdeklődik, kioktatták-e az alkalmazottat, felmutatják az igazolást.

– Bárki nyugodtan oktathat – mondja a titkár –, de üzletkötőik ne keltsenek olyan látszatot, hogy amennyiben nem jelentkeznek az általuk szervezett drága előadásra, a hatóság megbírságolja őket. Az ellenőrök ugyanis csak akkor rendelik el az újbóli oktatást, ha felkészületlenséget tapasztalnak.

A cikkben nem neveztük meg, melyik cég szervezi az oktatást, mégis jelentkezett a budapesti székhelyű Actual Kft. Papp Éva, a cég képviseletében nyilatkozó élelmiszer-biztonsági szakmérnök írásban a következő választ küldte, és kérte, hogy szó szerint jelenjen meg: „A kft. egy szolgáltatást kínál, amit a vállalkozó igénybe vehet, mivel a dolgozók folyamatos, rendszeres oktatásáról gondoskodni kell (muszáj, kötelező, szükséges, elengedhetetlen, előírt – forrás: szinonimaszotar.hu)."

Olvasóink írták

 • 18. csaktudja 2012. február 25. 10:34
  „9. mackópajtás
  Ismerem ezt a megközelítést is, de megérne egy vitát az is - miért kell a ma született emberek nagy részének már csecsemőkorban kinyírni a természetes immunitását sok gyógyszerrel, túl lihegett higiéniás előírásokkal a szülőszobától elindulva.
  Természetes népek körében magasabb ugyan valamivel az elhalálozási ráta, de ez nem vezethető vissza csak az ottani-tőlünk eltérően alkalmazott vagy meg sem lévő higiéniás környezetre. Hidd el hagyni kell a szervezetnek is valami esélyt, hogy maga fejlessze ki védekező rendszerét esetleg nem leszünk7-8 milliárdnyian akik közül sokakat épp az immunhiány miatt kell sok-sok pénzért kezelni. Ne menjünk bele mert ez már messzire visz!”
 • 17. ossian33 2012. február 24. 22:47
  „15. kiokushyn 2012.02.24. 13:36
  Köszönöm, h osztod a véleményem! De mire megyünk az igazunkkal? Ezt az illetékesek nem látják?”
 • 16. nagypappa 2012. február 24. 16:08
  „A törvény nem tudása nem mentesít az alól!

  De a tudása IGEN!

  Ember (vállalkozó)legyen a talpán aki a rengeteg rendelkezés közt el tud igazodni.”
 • 15. kiokushyn 2012. február 24. 13:36
  „ossian33 11:36
  Maximálisan igazad van!”
 • 14. ossian33 2012. február 24. 11:36
  „Mit papolnak itt élelmiszerbiztonságról????
  És azt nem kifogásolja senki, hogy a kenyér, pékárú szabadtapogatásra vannak kirakva, összefogdossák, nyomkodják, bőrbeteg, szemölcsös, koszos kezekkel, hozzáérnek kabátújjak, táskák, lehajolók haja, netán legyek mászkálják, van olyan hely, ahol cipőmagasságban van az alsó sor. És ezeket a termékeket nem lehet megmosni, nem kerülnek további sütésre-főzésre.
  Ez nem veszélyezteti az egészséget? Mindenesetre gusztustalan! Nem is vásárolok, csak csomagolt pékárut.”
 • 13. Herli 2012. február 24. 11:19
  „Kedveseim, ez nem jogi fórum.
  Szerintem amit hatályon kívül helyeznek, azt nem kell betartani.
  Nekem amúgy teljesen mindegy. A boltos-vendéglős jogismerete nem az én gondom.
  Aki a vállalkozását működteti, az utána jár a dolgoknak. Én azért szóltam, hogy a vigécek által
  kipécézett egy-egy rendeleti végrehajtásból ne legyen lehúzási lehetőség.”
 • 12. Zigeuner 2012. február 24. 10:56
  „Kedves Herli!
  Mielőtt nagyon beleéled magad a dolgokba szeretnék egy kis tájékoztatást adni.
  Először is igazad van a hatályon kívül helyezésről, de..!
  Az általad is említett 62/2011. (VI.30.) VM rendelet 2. pontja szerint:
  (2) A rendelet vonatkozásában az élelmiszerjog általános elveiről és követelményeiről, az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság létrehozásáról és az élelmiszer-biztonságra vonatkozó eljárások megállapításáról szóló 178/2002/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet, az élelmiszer-higiéniáról szóló 852/2004/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet, valamint az élelmiszerek mikrobiológiai kritériumairól szóló 2073/2005/EK bizottsági rendelet fogalommeghatározásait is alkalmazni kell.

  Tehát a hivatkozott 852/2004/EK rendelet szeint:
  5. cikk
  Veszélyelemzés, kritikus szabályozási pontok
  (1) Az élelmiszer-ipari vállalkozók a HACCP alapelvein alapuló folyamatos eljárást vagy eljárásokat vezetnek be, alkalmaznak és tartanak fenn.

  Természetesen nem akartam az teljes 5. cikket bemásolni, akit érdekel olvassa el a rendeletet.
  Ahogy írtad: "El kell olvasni ezt is, mert jó ismerni az újat is." Ezek után olvasd el jobban!”
 • 11. kelemenyke 2012. február 24. 10:45
  „Egy gyerekszáj vicc, ami idevág!!!
  Higiénia az, amikor többször mosunk kezet, mint ahányszor piszkos!! :D”
 • 10. klári57 2012. február 24. 10:43
  „Itt a vonatkozó rész:
  (12) Az élelmiszer-biztonság több tényező eredménye: a jogszabályoknak meg kell állapítaniuk a minimális higiéniai
  követelményeket; hatósági ellenőrzéseket kell bevezetni, hogy ellenőrizzék, az élelmiszer-ipari vállalkozók teljesítik-e a
  követelményeket, továbbá az élelmiszer-ipari vállalkozóknak a HACCP elvein alapuló élelmiszer-biztonsági
  programokat és eljárásokat kell kialakítaniuk és működtetniük.
  (13) A HACCP elvein alapuló eljárások sikeres végrehajtása megköveteli az élelmiszer-ipari alkalmazottak teljes
  együttműködését és elkötelezettségét. Az alkalmazottaknak ezért képzésen kell részt venniük. A HACCP-rendszer olyan
  eszköz, amely segíti az élelmiszer-ipari vállalkozókat az élelmiszer-biztonság magasabb szintjének elérésében. A
  HACCP-rendszert nem lehet az önszabályozás egy módszereként értelmezni, és nem léphet a hatósági ellenőrzések
  helyébe.”
 • 9. mackópajtás 2012. február 24. 10:42
  „7. csaktudja

  Ez igaz, viszont ne felejtsük el azt sem, hogy ott ezekhez hozzászokik az emberi szervezet. Ez olyan mint mondjuk ha elmész turistaként Görögországba, ott is azt mondják ne igyál csapvizet, de a helyiek is azt isszák, mert nekik már hozzászokott a szervezetük.”
 • 8. klári57 2012. február 24. 10:40
  „Herli!
  A jogszabályismeret valóban kell. El kell olvasni az általad említett rendelet azon részét, amely a 852/2004 EK rendelet alkalmazásáról ír, majd az előbb említett rendeletet, mely szerint igenis kell a HACCP. Az a baj, hogy sokan ezt nem teszik meg, és csak koppanás van az ellenőrzésnél.”
 • 7. csaktudja 2012. február 24. 09:24
  „4.Lámpion
  Azért ne ijedj meg ennyire! A világ nagy részén az utcán darabolják a húst, ott készítik nem szuper konyhában és tálalják pálmalevélen. Mégsem halnak milliók meg ételmérgezésben. Üzletileg viszont nem lihegik túl a dolgot, látod miből hogyan készül, aztán vagy megveszed vagy arrébb mész 10 méterrel a következő "vállalkozó"-hoz. Idehaza munkahelyek tömkelegét tartjuk fenn a rendelet alkotástól ellenőrzésen és szankcionáláson át, de azért a legcsicsásabb étteremben is előfordulhat, hogy mire kiér a levesed az asztalodig valaki beleköp.”
 • 6. KamuNeni 2012. február 24. 08:48
  „Igazabol nem sokszor. A sok Antibacterial meg anti virus kezmoso, fertotlenito hatasara egy csomo beteg ember lett. A szervezetuk nem tudja a gyerekeknek kifejleszteni az antibacterialis ellenallast. Ez a hulye mosd a kezed stb amerikabol indult mert az ottani pipere gyarak marketing campaignet inditottak hogy tobb szapant adjanak el es a sok felelotlen ember eztan el is hitte.

  "Ohhh ez logikus" mondtak, csak epp az nem volt logikus hogy a szervezet sajat maga epiti fel az immune rendszert. Tehat az eredmenye egy csmo beteg gyerek lett. Mindenfele asthmaval, borbetegseggel, allergiaval, stb.

  Tehat a legjobb nem tul gyakran hasznalni a kezmosast. Kis kosz nem art.

  A hentes ugyanvval a kessel vag mindent es kesz. A vilag legnagyobb reszeben ugy van es tok jol elvannak. Otthon is egy kessel vagsz mindent. Ne doljetek be ezeknek a marketing trukkoknek. Semmi mas mint hokusz pokusz money maker trukk.”
 • 5. Herli 2012. február 24. 08:18
  „62/2011. (VI.30.) VM rendeletből:
  24. § (1) 2011. július 2-án hatályát veszti a 25. §.
  (2)23 Hatályát veszti:
  a) az étkeztetéssel kapcsolatos közegészségügyi szabályokról szóló 9/1985. (X. 23.) EüM-BkM együttes rendelet;
  b) a vendéglátás és közétkeztetés keretében történő élelmiszer-előállítás és -forgalmazás feltételeiről szóló 80/1999. (XII. 28.) GM-EüM-FVM együttes rendelet;
  c) a vendéglátó termékek előállításának feltételeiről szóló 67/2007. (VII. 10.) GKM-EüM-FVM-SZMM együttes rendelet. El kell olvasni ezt is, mert jó ismerni az újat is.”
 • 4. Lámpion 2012. február 24. 08:10
  „A Zöldfa utcában a hentes a kolbászt, szalonnát, mindig ugyanazzal a késsel vágja el,
  amit a nyers húsokhoz is használ.
  Ilyenkor a hideg futkározik a hátamon, mert láttam arról egy filmet,hogy ez a
  szabálytalanság Angliában több ember halálát okozta.
  (Ott a pástétomokat szeletelték fel egy elmosatlan, nyers húsos késsel)”
 • 3. Herli 2012. február 24. 08:02
  „Klári, le vagy maradva a jogszabályismeretben, íme:
  A 2011.július elejétől hatályos, a vendéglátó-ipari termékek előállításának és forgalomba hozatalának élelmiszer-biztonsági feltételeiről szóló, 62/2011. (VI. 30.) VM rendelet szakma számára legkedvesebb pontja, hogy hatályon kívül helyezte a vendéglátás és közétkeztetés keretében történő élelmiszer-előállítás és -forgalmazás feltételeiről szóló, 80/1999 (XII. 28.) GM-EüM-FVM rendeletet (HACCP).
  Ezzel végleg a múlté a vendéglátásban dolgozók életét megkeserítő, kötelező HACCP korszaka.”
 • 2. klári57 2012. február 24. 06:48
  „Én is, mint élelmiszer higiéniai szakmérnök szoktam oktatni ügyfeleimet, és az ár messze alatta van a budapesti és egyéb cégek árainak. Az élelmiszer-vállalkozóknál egyébként,a HACCP rendszerekbe be lehet építeni az oktatásokról szóló fejezetet is, és így természetesen nincs szükség az ilyen tanfolyamokra. Régebben valóban volt az a bizonyos "minimum vizsga" amit kötelező volt elvégezni, de ezt eltörölték. A ma érvényes szabályozás a rendszerességet kéri, de nem határoz meg idő intervallumot. Más szegedi kollegáimmal együtt arra törekszünk, hogy a HACCP kiépítése, illetve felülvizsgálata során az oktatásokat is lebonyolítsuk, és tényleges, jól használható tudást adjunk át a vállalkozóknak. Ennél a drága oktatásnál csak egy durvább dolgot tapasztaltunk, azt amikor egy 200-300 km-re levő cég szintén nem kevés pénzért kiküldi a HACCP rendszer megfelelőségéről az igazolást anélkül, ,hogy valaha járt volna a cégnél, ,vagy látta volna a HACCP kézikönyvét.”
 • 1. Herli 2012. február 24. 06:40
  „Ha a szakhatóság illetékes embere se ismeri a törvényi rendelkezést, az igazán sajnálatos.
  Mondhatom alkalmatlanok a posztjukra. Biztosan pártkatonák.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rácz Tibor lemondott és visszafizeti a tiszteletdíját

A jobbikos politikus havonta bruttó 27 ezer 950 forint tiszteletdíjat kapott bizottsági tagként. Tovább olvasom