Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Harangozó nélkül is zúgnak a harangok

Csongrád megye - A harangszóról a legtöbb embernek eszébe jut a harangozó is, ám Csongrád megye legtöbb városi templomában elektronikus szerkezet mozgatja a harangokat. Csak két helyen húzzák karok a kötelet – de van olyan templom is, amely néma.
A vásárhelyi unitárius templomban kézzel, míg a görögkeleti templomban egyáltalán nem harangoznak, az utóbbiból ugyanis hiányzik a kötél, és villany sincs. A városban lévő 8 templomtoronyban, ahogy a csúcsi imaházban is, villanymotor helyettesíti a kézi erőt. A harangok a misék, istentiszteletek és temetések idején szólalnak meg. A város legrégebbi harangja a református ótemplom tornyában függő Rákóczi-csengettyű, amelyet mostanában nem szólaltattak meg. A felirat nélküli, csupán 60 kilós szerkezetet Rákóczi Ferenc nagyecsedi várából 1725-ben hozták át jelenlegi helyére.

A makói harangok közül a legismertebb a Szent István nevét viselő, amely a Szent István téri, belvárosi római katolikus templomban szól – ennek hangját ugyanis 7 évvel ezelőtt az egész ország hallhatta, amikor a Kossuth rádió egy héten át innen közvetítette a déli harangszót, persze felvételről. Alsó körmérete 395,5, belső magassága pedig 88 centiméter, súlya 932 kilogramm. A városban egyébként összesen 6 harang hangját lehet hallani: az újvárosi és a belvárosi római katolikus templomból, a két említett városrész református templomából, valamint a görög katolikusból és az evangélikusból – ez utóbbi az egyetlen, ahol kézi erővel szólaltatják meg.

A szentesi református nagytemplom harangja a negyedórák múlását is jelzi. Fotó: Tésik Attila
A szentesi református nagytemplom harangja a negyedórák múlását is jelzi.
Fotó: Tésik Attila

A közelmúltban szépen felújított szentesi református nagytemplom arról nevezetes, hogy itt nem csak a szokásos harangszó jelzi az idő múlását: a harangra egy kis kalapács negyedkor 1, félkor 2, háromnegyedkor 3, egészkor pedig 4 ütést mér. A városban egyébként van még egy református templom. Mindkettőben elektromos szerkezet mozgatja a harangot, csakúgy, mint a két római katolikus és az evangélikus templomban. A görög katolikus templomból viszont sosem hallani haragszót – harang sincs benne. Csongrádon három katolikus és egy református templom áll, mindegyikben elektromos a harangszó.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyelőre csak papíron léteznek a milliárdos megyei álmok

Csongrád megye - Évek óta irodai fiókokban lapul néhány olyan látványterv, amit annak idején nagy nyilvánosság előtt mutattak be a megye városaiban. Tovább olvasom