Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Harc a Lófara körül

Szeged - Az alkotó Amerikában élő leszármazottai nyilatkoztak, hogy az eredeti helyén tartanák meg a huszárszobrot.
A 3. honvéd huszárezred szegedi Tisza Lajos körúti lovas szobra és a Lófaraként ismert környezete a hatályos törvény értelmében kegyeleti emlékhely. Emiatt ellenzi az áthelyezését határozatában a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság, miután a Szegedi Hagyományőrző és Kegyeleti Bizottság megkereste őket.

A Botka László polgármesternek szóló és a civil szervezetnek is eljuttatott levelet az elnök, Szilágyi Árpád sajtótájékoztatón mutatta be. Elmondta, továbbítják a határozatot a regionális államigazgatási hivatalba, amely – beszámoltunk róla – a napokban dönti el mint másodfokú építési hatóság, hogy az önkormányzat emlékmű-áthelyezéssel kapcsolatos eljárásába a civilek hivatalosan beleszólhatnak-e.

Szilágyi Árpád aggódva figyeli a munkálatokat. Fotó: Frank Yvette
Szilágyi Árpád aggódva figyeli a munkálatokat.
Fotó: Frank Yvette

Szilágyi Árpád egy másik levelet is idézett: a lovas szobor alkotója, Gách István Amerikában élő leszármazottai nyilatkoztak, hogy az eredeti helyén tartanák meg a huszárszobrot. Az egyesület szerint ez a fajta jogvédelem 2032-ig megilleti az unokát és dédunokát. E levél alapján a civilek a várost bíróságon kívánják támadni.

Olvasóink írták

74 hozzászólás
 • 74. KolomparBeyonce 2009. július 11. 20:02
  „Csak pina legyen a teren oszt akko mindenki megnyugszik!”
 • 73. meska 2009. július 10. 15:16
  „Flex, de most komolyan: csak egyszer 10 köbméter díszkövet látsz a belvárosban? Mindig jöttök ezzel a "csak egy kevés kerül ide" dologgal. Viszont felelős vagyok a szülővárosomért, és szólok is, ha valamiről leszoktunk...az elmúlt években az élhető környezetről. De csak hogy ne aggódj: a gettó már létrejött, kb 10 fokkal melegebb, teli van díszkővel, cserepes datolyával, meg néhány haldokló facsemetével! Kellemes életvitelt benne! Mivel biciklivel járok mindenhová /mondjuk nem akkora biztonságban, mint Amszterdamban, esetleg Gyulán/, és már 30 éve kiköltöztem a zöldövezetbe /konkrétan a körtöltés mellé, hogy nehogy újgazdagozz itt nekem/, nem érint annyira a többi megjegyzésed. :)”
 • 72. Csirén 2009. július 10. 13:07
  „A lényeg az, hogy a biciklisek minden akadály nélkül tudjanak közelekedni a téren, s ennek mindent alárendelnek.
  Botka tojna az egészre, de már úgy érzi presztizsveszteség lenne engedni. Pedig nem!”
 • 71. flexsnake 2009. július 10. 13:01
  „Most viszont jó, lehet sírni hogy jaj nem lehet majd parkolni, közbe a wcre is kocsival jártok. És csodálkozol hogy szmogriadó lesz idén is újra.... de kell neked 2 fa meg egy korhadt bokor azért hogy jól érezd magad. Hát akkor ültess az erkélyre. Esetleg vessük be a dómteret is mert akkor jobb lesz a levegő. Ledózerolni az egész dómputrit és helyére egy erdőt! Hurrá! Csináljuk! Örüljön a szögedi :D”
 • 70. flexsnake 2009. július 10. 13:01
  „Most viszont jó, lehet sírni hogy jaj nem lehet majd parkolni, közbe a wcre is kocsival jártok. És csodálkozol hogy szmogriadó lesz idén is újra.... de kell neked 2 fa meg egy korhadt bokor azért hogy jól érezd magad. Hát akkor ültess az erkélyre. Esetleg vessük be a dómteret is mert akkor jobb lesz a levegő. Ledózerolni az egész dómputrit és helyére egy erdőt! Hurrá! Csináljuk! Örüljön a szögedi :D”
 • 69. flexsnake 2009. július 10. 12:59
  „59. jelenleg az a zöldterület kb 20 köbméter oxigént termel .... Ki kell költözni tanyára. Azért van meleg mert melegszik a föld, ózonréteg vékonyodik.... ennek 10köbméter díszkőhöz semmi köze. Persze rá lehet fogni. Mindig lesz mondvacsinált indok. Gettót kell kialakítani ahol a változásra képtelen egyedeket őrzik amíg ki nem halnak.”
 • 68. Logaritmus 2009. július 10. 12:15
  „Ez tényleg nagyon méltatlan lenne az emlékhelyhez! Milyen megalázó!!! :D

  http://www.delmagyar.hu/mars_terig_erhet_a__varoskozpont/cikk/209/2080615/2.jpg”
 • 67. Logaritmus 2009. július 10. 12:14
  „Megkerestem a Google Maps-en a Lófara műholdképét. Íme:

  http://tinyurl.com/mo4lax

  A szobor MOST egyáltalán NEM középen van! Éppen ha a REÖK Palotához kerülne közelebb, akkor kerülne a tér középpontjába. Egyébként meg nem halál mindegy? :)”
 • 66. dean23 2009. július 10. 11:05
  „Indítsanak országos népszavazást a szobor áthelyezéséről 3 milliárdért! Engem is megilletnek az álompógári jogaim! :P”
 • 65. Celtis 2009. július 10. 11:02
  „Harcsabajusz: A helyzet valahogy a következőképpen néz ki: meg akarják szüntetni a parkolót, és a Reök palotától a körútig terjedő területből egy összefüggő teret kialakítani, valahogy így:

  http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/a_mars_terig_erhet_a__varoskozpont/2080615/

  Ennek megfelelően az új "tér" közepe sem ott lesz, ahol a füves területé jelenleg, és ezért akarják a szobrot is arrébb rakni, hogy megint középen legyen.

  A városvédők szerint viszont a Feketesas és a körút találkozási pontja geometriailag nagyon fontos része a városképnek (gondolom, biztosan valamilyen szakrális vagy Lei erővonalak metszik itt egymást), és eleve nem akarják, hogy az új tér létrejöjjön (például azért nem, mert ők nem lettek megkérdezve róla, és egy kicsit durcásak). Mivel a városvezetés érezhető erőfölényben van, a civil szervezetnek minden lehetséges eszközt meg kell próbálnia bevetni, és valószínűleg ezért próbálják a szobor áttételét is megakadályozni.

  Ez egy lépés a sakkjátszmában, gyalog blokkolja a huszárt.”
 • 64. .suhym. 2009. július 10. 11:01
  „63. hozzászólás TomeeFiesta 2009.07.10. 10:32

  Ugye, ugye mily szelektív a memória.....na, de ennyire...?:))))))

  Kárász utca...?

  (Múltkoriban láttam egy riportot, amikor a nénike kifejtette, hogy ez a "Zorbán" , hogy eladósította az országot, az utóbbi években...)”
 • 63. TomeeFiesta 2009. július 10. 10:32
  „nem értem hogy a szobor nem fog eltűnni csak pár méterrel át rakják ebbe mi a baj? a szobor megmarad nem lesz baja sőt fel is lesz újítva... ezen a 2-3 méteren problémáztok?? Botka csupa jó dolgot csinált szegeden... Tisza Lajos krt.,Dugonics tér,Anna kút,Kárász utca... nagyon de nagyon sokat fejlődött a város az ő vezetése alatt és még fejlődni is fog! 2-3 méteren a világ dől össze vagy mi? De mikor oda kellene állnijuk az embereknek hogy döntsetek érdekes senki sincs ott csak pár kis nyugdíjas aki foglalkozik a dologgal... de ami most megy a szerencsétlen lófara körűl az már embertelen.. haladunk előre fejleszteni kell szépíteni....Rosszat nem akar senki se”
 • 62. ifj. Nagy Gábor 2009. július 10. 10:19
  „34. Figyelő 2009.07.09. 20:07
  "Ha nem vigyázunk mi szegediek, akkor Botka még le fogja bontatni a Fogadalmi Templomot"

  Jó is, hogy említed, ugye az is egy bontással tudott létrejönni - rémlik...?”
 • 61. papsajt 2009. július 10. 09:54
  „Túl van kapacitálva ez az ügy. Miért baj,ha arrébb kerül pár métert a szobor,attól még a tér jelentős alkotóeleme marad. Miért baj,ha autók helyett teraszon üldögélő emberek kerülnek a térre? Szerintem szebb lesz a tér,még akkor is,ha egy kávézó üzemeltető jár majd így jobban. Nekem attól nem lesz,se több,se kevesebb.”
 • 60. kiskacsa 2009. július 10. 09:35
  „58. hozzászólás vuk
  Nyugi. Végez a melóval, és már neked is esik. ;-)”
 • 59. meska 2009. július 10. 08:59
  „Flexsnake: "Hülyék gyülekezete amelyik nem tudja elviselni hogy az idő eljárt felettük." Én a belvárosi 10 fokkal melegebbet nem tudom elviselni. De ne aggódj, ha az egész város parkoló, egyéb aszfalt, meg díszburkolat lesz, mindannyiunk felett eljár az idő. ;)”
 • 58. vuk 2009. július 10. 08:20
  „51. hozzászólás gardista1122 2009.07.10. 05:10

  A lenyegre nem valaszoltal: MIERT nem mindegy??
  Nem a varos masik felere, nem is masik terre viszik: ott marad. Csak kicsit arrebb. Szoval?”
 • 57. kiskacsa 2009. július 10. 07:51
  „52. hozzászólás flexsnake
  Így igaz! Valahol ez a demokrácia. Beléd sem tudnánk belédfojtani a szót, pedig... Nos, ha ezt valaki komolyan megpróbálná, támogatnálak a végtelenségig. Holott ritkán értünk egyet.”
 • 56. Boytronic 2009. július 10. 07:43
  „Párszor vitatkoztunk mi már erről a szerencsétlen szobor-ügyről,de minek??Eldöntött dolgok ezek ,üzlet is meg megujitási szándék is az ami van itt,de nem nemzeti katasztrófa!Várjuk ki én azt mondom hátha tényleg szebb lessz a tér,és a szobrot sem viszik Moszkváig,csak egy -két méterrel odébb attól az még megmaradhat kegyeleti helynek,és nem vesznek el semmit tőlünk,sőt ha igaz kulturáltabb pihenőhely lesz ahova néhány nagyméretű virágosláda is elfér biztos...Azt hogy a REÖK igazgatója igy a másik meg ugy tesz vagy nem tesz egy nem tudjuk bizonyitani,na és ha igen akkor mi változik???Kár rágódni ezen..várjuk ki a végét!!!”
 • 55. kiskacsa 2009. július 10. 07:39
  „Sokan lehetnek, akik üdvözölnék a tér járhatóvá és autómentessé tételét. A szobrot gyerekkorom óta kedvelem, lovastudásom alapját is erről lestem el. Bizonyára szép lesz a tér, ha hagyják megcsinálni.
  Kár volt bezárni az ecsetgyárat, nagyszámú szőrszálhasogató maradt munka nélkül...”
74 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olimpiai bajnokok a politika arénájában

Szeged - A fideszes Borkai Zsolt 2006 októberétől Győr városának első embere. Czene Attilát is emlegették már szegedi polgármesterjelöltként.
Tovább olvasom