Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 24°C Még több cikk.

Harc a másodpercekkel a zebrán

Szeged - Igencsak szaporáznia kell a lépteit a gyalogosnak több szegedi csomóponton is, ha még zöld jelzésen szeretne átérni. Főleg az időseknek kevés a tizenhárom-tizennyolc másodpercig tartó szabad jelzés.
Nem nevezhető túlzottan idős- és betegbarátnak Szeged jó néhány gyalogátkelője. A Mars tér–Mikszáth Kálmán utca és a Mars tér–Attila utca kereszteződésének egyik oldaláról a másikra például tizennyolc másodperc alatt kell átszökkenni.

A huszonöt méteres szakasz ennyi idő alatt való teljesítése a kétszeres olimpiai bajnok jamaikai Usain Boltnak meg se kottyanna – száz méteren futott 9,69-et, így ezt a távot bőven három másodperc alatt tudná maga mögött –, de a nyugdíjas Czakó Menyhértnének nehézséget jelent. – Sokat kell várni – a számláló szerint az Attila utcánál hetvenhárom másodpercig tart a piros – mondta az idős asszony, akit tegnap délben még maga mögött húzott táskája is hátráltatott a piacról jövet. Nem csoda, hogy az utolsó öt métert már pirosban tette meg. – Ilyenkor nem nézek semerre, csak sietek egyenesen, nehogy elüssön egy kanyarodó busz – mondta levegő után kapkodva a szívbeteg néni. A fent említett idő ráadásul csak akkor áll teljes mértékben a gyalogos rendelkezésére, ha startra készen állva figyeli a lámpa színeváltozását a járdaszegélyen. Ha nem rajtol el azonnal, szinte bizonyosan tilosban érkezik meg a túlpartra. Ezért is tapsoltuk meg gondolatban a szintén nyugdíjas Baráth Etelka produkcióját. Az asszony kocogva haladt át a zöldön, és ezzel nem volt egyedül ezen a napon. Üzletember és családanya ugyanúgy kapkodta a lábát a zebrán, hogy időben átérjen a kocsiforgalom előtt.

Még a fiataloknak sem mindig sikerül átérniük időben, talán ezért vágnak neki korábban, a piroson. Fotó: Schmidt Andrea
Még a fiataloknak sem mindig sikerül átérniük időben, talán ezért vágnak neki korábban, a piroson. Fotó: Schmidt Andrea

A Mars téri helyi járatok végállomásánál álló lámpa azonban huszonegy másodpercet engedélyez. Nemcsak három másodperccel több itt az átkelési idő: a két szegély között mindössze tíz métert kell megtenni. A Rókusi körúti McDonald's-nál azonban ugyancsak lehetetlen átjutni a teljes távon. A zöld lámpa itt tíz másodperc után már villogni kezd, három másodperc múlva pedig már autók fordulnak ki a Szatymazi utcából a körútra.

Oláh Miklós, a szegedi önkormányzat fejlesztési irodájának közlekedési referense elmondta: minden csomópontnak van egy általában kilencvenhat másodperces ciklusa, azaz ennyi idő alatt kerül a rendszer ugyanabba az állapotba. Ezt az időmennyiséget kellett a szaktervezőknek felosztaniuk mindenhol a különböző irányokból érkező autók és gyalogosok között.

Csak az autósok rovására

Ha kitolnánk a gyalogosok zöldjét, az az autósoknál ütne vissza. Sajnos csak egymás rovására lehet változtatni ezen – magyarázta a közlekedési szakember. Ha valahol a főirány forgalma megváltozik – például a folyamatban levő elektromos nagyprojekt lezárulása és a majdan megépülő M43-as autópálya megépítése után –, csak akkor módosítják a jelenlegi rendszert.

Olvasóink írták

 • 20. Kingkong 2008. augusztus 25. 18:46
  „Tisztelt dova

  Légyszíves másold ide, mit ír a KRESZ a vonatkozó helyzetre. Te is meg fogod látni, hogy ott van az ürítési idő, még ha így nincs is leírva.”
 • 19. Boldi Ati 2008. augusztus 24. 22:13
  „DÓRIKÁM, HOGY ÉN MINDENHOL LÁTLAK-))”
 • 18. dova 2008. augusztus 24. 00:06
  „#16.
  Az biztos, hogy példanélküli lenne íly módon eltüntetni a bádogcsigákat a forgalmas kereszteződésekben.
  Mert feltételezem, Te nem a gyaklogosokat száműznéd "tornaórára" a bádogcsigák(autók) miatt.”
 • 17. csillagci 2008. augusztus 23. 22:52
  „na az kéne még, hogy aluljárók legyenek...
  pesten is tiszta szutykok, meg veszélyesek...”
 • 16. 751510 2008. augusztus 23. 19:10
  „Szegeden hiányoznak az alul- illetve felüljárók.”
 • 15. dova 2008. augusztus 23. 17:26
  „#8 Kingkong
  Leírnád, hogy a KRESZ-ben hol fellelhető ez a fogalom, ürítési idő?
  "Csak "annyi ezzel a gond, mint az Anna-kúti és Dugonics téri kerékpáros átvezetéssel is.
  SZABÁLYTALANSÁGBA KÉNYSZERÍT
  Értem amit írsz, csak nem értek azzal egyet, hogy ilyen mód kellene szervezni a forgalmat.

  Miért is vannak lámpák a zebráknál?
  Cseréljék le őket járdaszintre emelt zebrákkal és máris örülhetnek a gyalogosok.
  Nem kell lelépniük a járdáról, nincs döccenés a kiskocsinak, a kerekesszékesek is könnyebben tudnának átkelni és az autóknak is fizikai akadályt jelentene. A kereszteződés előtt mindenképp lassítaniuk kellene, ahogy most nem teszik. (természetesen, tisztelet illet meg minden kivételes vezetőt)

  ... nem véletlen használják szinte minden nyugat-európai országban.”
 • 14. görbebotos sánta gyalogos 2008. augusztus 23. 15:49
  „talan aki kitalalta ezeket a szűken mért másodperceket naponta sokszázszor kellene átsprinteltetni a zebrákon és ha nem érne át az utolsó centimétereken is zöld lámpánál akkor a nyakára kellene engedni egy baszott nagy kamiont hogy kukucskáljon ki a kerekei alól a mocsok.persze ez mind csak álom mert az ő seggét önkormányzati ingyentaxi fuvarozza háztól házig egész nap sőt még a családtagjaiét is a mi pénzünkön persze akinek még időt is szűken méri hogy a zebrán átérjünk.jó seggbe kell rugdosni ha ismeri valaki.ez kijár a cinizmusáért.”
 • 13. kétlábú 2008. augusztus 23. 07:15
  „Kedves Tahószegedi!
  Mind igaz,amit leírt!
  Egy próba átkelést kérnék ,személyesen is öntől!A kedvemért!Meglátja,megéri!A téli latyakkot meg még nem is említettük!
  Szép napot!”
 • 12. Tahószegedi 2008. augusztus 23. 06:58
  „Kedves Anyuka!

  Bármily meglepő volt gyermek korom, és emlékszem rá, hogy az öcsém babakocsiján csimpaszkodva mentünk át anyámmal a zebrán.

  Szóval kifogásokat lehet keresni.

  Egyébként úgy vannak beállítva a lámpák (de erről nem szól a cikk kedves DM), hogy a kocsik jóval a gyalogo piros jelzésre váltás után kapnak piros-sárgát ;-), és mint tudjuk a KRESZ erre az esetre csak az elindulásra való felkészülést engedélyezi.”
 • 11. kétlábú 2008. augusztus 22. 16:02
  „Kukorica Jancsi!Arra te sem gondolsz,hogy vannak idősebbek is,meg kismamák,egy,vagy netán több gyerekkel?Ők hogy rohanjanak át!Kingkongnak üzenem,próbálja ki a Novotelnél,mert nagyon szapora lesz az az ürítés!!!És mi legyen az idősebbekkel?”
 • 10. KukoricaJancsi 2008. augusztus 22. 14:30
  „Ezért is kerülöm el a lámpás helyeket, hacsak tehetem. Akkor nem tehetem, ha kevesebb időrésem van a zebramentes helyen.
  Előnyei:
  1. nem kell pirosba lépni
  2. jobban figyeli az ember a forgalmat, ezért biztonságosabb
  3. sokszor több idő van az átjutásra mint a jelzőlámpánál
  4. nem kell várni a zöldre, mert közben haladhatok a menetirányom felé

  Bocsesz, de ez van.”
 • 9. zoltanz 2008. augusztus 22. 14:00
  „Azt is meg lehet figyelni, hogyan trükköznek a gyalogkakukkok. Tudják már a váltás ritmusát, az előző zöldről sárgára váltásánál már szökkennek a zebrára, aztán uccu!”
 • 8. Kingkong 2008. augusztus 22. 13:05
  „Nem tudom, hanyadszor van ez a téma. Meg lett már mondva elégszer, hogy NEM a zöldön kell átérni, van ürítési idő is, mely szintén a gyalogosok rendelkezésére áll.”
 • 7. blossom 2008. augusztus 22. 10:02
  „valami eletveszelyes a magyarsoforok!!!igazabol kulfoldon is meglatszik hogy magyar nemelyik nyomja a gazt mint egy barom az nem gond ha valakit el csap.. majd fel all.de amikor o gyalogol akkor meg anyazik mert o meg nem ert at a zebran!!!!!”
 • 6. :-( 2008. augusztus 22. 09:47
  „A Novotel előtt a gyalogosátkelő életveszélyes!!! Én fiatal és fürge vagyok, sőt nagyon körültekintő, de ennél az átkelőhelynél rendszeresen majdnem elütnek. A probléma az, hogy a gyalogosoknak visszaszámláló lámpa amikor 0-ra vált, a gyalogosok kilépnek az útra, hogy a rendelkezésre álló pár másodperc alatt átérjenek, ugyanakkor a siető autósok még átslisszannak a narancssárgán-piroson. Ez a lámpa egyértelműen rosszul van beállítva és csak a szerencsén múlt, hogy eddig még nem történt tömeges gázolás itt.”
 • 5. hunter 2008. augusztus 22. 09:46
  „a Radnóti a legrosszabb hely tényleg, 5 másodperc után villog a zöld, biciklivel még éppen át lehet érni kényelmesen. 3 sáv+ középen " járműforgalom elől elzárt terület" amit szintén nem igazán vesznek figyelembe, szóval nem érdemes félúton megállni várni a következő zöldig”
 • 4. kétlábú 2008. augusztus 22. 09:21
  „Ne azok írjanak,akik AUTÓból türelmetlenkedik végig azt a pár másodpercet,amíg várni kell pl. a Radnótinál a "korzózó" gyalogosra!Szálljon ki a kocsiból,és próbálja ő is leszaladni.Még egy biciklisnek sem kismacsaka átérni,főleg,ha többen is várnak a zöldre.”
 • 3. Anyuka 2008. augusztus 22. 09:09
  „Kedves Tahószegedi!
  Ez igaz, de a két éves kisfiam hiába szedi szaporán a kis lábait (felvenni nem tudom, mert tolom babakocsiban a kicsit), akkor sem tudunk átérni ennyi idő alatt.”
 • 2. Tahószegedi 2008. augusztus 22. 09:03
  „A kijelölt gyalogosátkelőhely NEM Kárász utca”
 • 1. kétlábú 2008. augusztus 22. 07:43
  „Reggeltől estig rohangáltatnám oda-vissza azt,aki beállította!Kié is a zebra?????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi ügy: mi lesz a fürdő neve?

Szeged - Megmozgatta a szegedieket a Ligetfürdő Kft. lapunkkal közös nyereményjátéka, csütörtök estig 245 javaslat érkezett. Tovább olvasom