Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 14°C | 23°C Még több cikk.

Harcban a graffitisekkel

Szeged - A város épületeit elcsúfító graffitisek ellen folytatja a tavaly meghirdetett harcot a szegedi rendőrség. Alig több mint egy év alatt ötven esetben indítottak nyomozást a falfirkásokkal és fújkálókkal szemben. Keresik a Fekete pont rovatunkban megjelent firka készítőjét is.
„Kihívás olyan helyre rajzolni, ahova nehéz felfújni a graffitit." „Pillanatnyilag jó ötlet volt." Ilyen és ehhez hasonló választ adnak a város épületeit firkáikkal elárasztó graffitisek a rendőröknek a kérdésre: miért csúfították el kézjegyükkel a házakat? A legtöbben azonban a csillagot is letagadnák az égről – hallottuk Zélity Lászlótól, Szeged egy éve kinevezett rendőrkapitányától.

Az alezredes egyik legfontosabb feladatának tartotta egy esztendeje is, hogy a rendőrség fellépjen a firkáló fantomok ellen. Lapunk is segít: például március 6-i számunk Fekete pont rovatában a Kiss Ernő utcai szegedi papucsos műhely melletti falra méteres betűket felfújót állítottuk pellengérre. Az újságban megjelent fotónk alapján, Zélity László utasítására a bűnügyi osztály rongálás gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen nyomozást rendelt el. Az alezredes kérésére az elmúlt időszakban úgynevezett graffitikommandó is alakult a rendőrségen: árgus szemekkel figyelik a városban megjelenő firkákat, s lehetőség szerint azonnal megpróbálják lekapcsolni a „művészt".

Fotó: Miskolczi Róbert

– Szegeden 2007. január 1-je óta ötven esetben, összesen kilencven bűncselekménygyanús ügyben indult nyomozás graffiti miatt. Többször azért kellett ezt megszüntetni, mert a rongálás mértéke nem érte el a bűncselekményi határt, ami e pillanatban 20 ezer forint. Ezekben az esetekben az illetők csak szabálysértést követtek el – mondta az alezredes.

Gyerekkorú elkövetők tizenhét alkalommal festettek a házak falaira, de koruk miatt nem büntethetők. Nyolc tettest azonban sikerrel azonosítottak: negyvenkilenc bűncselekményt követtek el rajzaikkal. Az ő ügyük vádemelési javaslattal az ügyészség elé került. Bár tettüket akár két év szabadságvesztéssel is büntethetnék, ennek ellenére – Zélity László szerint – várhatóan enyhe ítéletek születnek. – A graffitisek közül többen valóságos hálózatot építettek maguk köré – beszélt az alezredes –: amíg egyikük firkál, a többi a környéket pásztázza, figyelve, felbukkan-e rendőr a közelben.

A közterekért

A játszótéri vandalizmus megfékezését, a közlekedési morál javítását és a besurranásos lopások számának csökkentését is a rendőrség legfőbb feladatai közé sorolta Zélity László kinevezésekor. Egy év távlatából az alezredes nem elégedett az eredménnyel, habár vannak sikerek: a halálos, a súlyos és a könnyű sérüléssel járó balesetek száma csökkent, ahogy a besurranások száma is. Hogy a város közterületein például még nagyobb legyen a rend, azt többek között attól az akciótól várják, amelyben a szegedi rendőrök fokozottan ellenőrzik a város parkjait, tereit és utcáit.

Olvasóink írták

41 hozzászólás
 • 41. VoltVanLesz 2008. március 23. 18:04
  „Néha felkapják a témát aztán kész a papolás, meg a csámcsogás. Ebbe az országba túl sok az okos ember!!!”
 • 40. Sísapkás 2008. március 22. 16:32
  „A rendőrség még mindíg ott tart, hogy "miért csináltad?". így egy darabig nem lesz megoldás.
  Aki az utcákat meg vonat jardjait járja éjjel, azok mind röhögnek rajtatok, mert addig nemis lesz megoldás amíg nem értitek meg hogy miért rongálnak ezek a "suhancok" nap mint nap, pedig te úgy eltörnéd a kezét.
  A válasz egyszerű.. A hírnév. Persze nem azt írod, hogy Pistike, vagy Tomi, mert azzal könnyű lebukni és legalább ezren vannak még ugyan ezzel a névvel. Hanem "Boxer" példáúl, vagy "Ice". Mennyivel királyabb és egyedibb, nem?
  Legalább két útja van annak hogy híressé válj a falakon; minél több helyre írod a neved és/vagy minél kreatívabban írod a neved. Lásd tegek a kárászon, mesterművek a SZEOLon.
  Persze manapság vannak akik divatból, vagy csak a poén kedvéért csinálják, de a legtöbb firkász mindenét felteszi, feltette, csak hogy csinálhassa. Minden firkász egy egyéniség, és megvan a saját indoka, hogy miért ezt választotta, hogy miért vágyik arra amit a graffiti nyújt neki. Tehát ez nem csak a lázadásról, a művészetről vagy a neveletlenségról szól. Ez sokkal egyszerűbb, de több annál. Ez hivatás, ez kábítószer, ez kosz és a hideg, ez az utca és a jard, a barátok és a spiclik, a rendőrök és a fogda, a félelem és az elismerés.
  Ez mind a graffiti és a vandál.

  Egy egész fogalmazást tudnék írni erről hogy "miért" de nem érdekel senkit, és nem is mondanám el senkinek. Egyszer úgyis mind rájöttök, vagy hülyén meghaltok...”
 • 39. Nemgraffitis 2008. március 21. 18:51
  „A graffitik maradnak a belvarosban,amig a sok "okos" ember kezeket akar torni meg fejbe akarja loni a firkaszokat buntetes kent, mint ahogyan olvastam a hozzaszolasok kozt.

  Mi van azokkal, akik a falakat oldalba hugyozzak reszegen, akar jozanon..az is foltot hagy, sot meg szaga is van.

  Veluk mit tegyunk? Eroszakot alkalmazzunk , h soha tobbet ne pisaljak le a hazoldalt? Torjuk le..lojunk bele..hugyozzuk le..stb..?

  Senkinek az adojabol nem finansziroznak graffiti takaritokat..de hogy az adonk kinek a zsebebe megy, az mar megint egy masik tema, de nem nehez kitalani..

  A legalis falak, a rendorok altal alkotott csapdak..ha valaki odafest azt is ugyanugy beviszik, mint aki mondjuk a Karasz utca egyik hazara festene..ennyit a legalfalakrol..

  A graffitit nem lehet megallitani..egy firkasz abbahagyja..egy laikus elkezdi..valaki mindig lesz, aki szorofestekkel huz vonalakat a hazfalakra.

  Az idosebb graffitisek sem tudjak megallitani az ujakat..azt sem tudjak kik ok! Az ujak meg nem ismerik az idosebbeket. Talan a szuloknek kellene tobbet foglalkozniuk a gyerekeikkel, es akkor azok nem az utcakon csavarognanak, es akkor talan nem olyan hobbyt valasztananak a foci helyett, mint a falfirka.”
 • 38. vcd 2008. március 21. 12:00
  „hát ien ez:D”
 • 37. FossiL 2008. március 19. 11:58
  „mekelek, hiehetetlen, hogy ezt leírtad egy mondatban... :)”
 • 36. mekelek 2008. március 18. 21:11
  „De csinálhatnak bármit, a falak akkor is gráfokban fognak úszni mert attól h szigorúbb a büntetés attól még kimegyünk és gyinálunk egy két rajzot.... ezzel nem fognak megakadájonzi, de ha lennének legál falak, akkor oda festenénk és nem a belváros lenne szétbaszva... én pl egy ideje ebben élek, de nem basztam még a városba eggyet sem, mármint kinn a szeolon vagy a saját placcunkon rajzolgattam, vagy valami olyn helyen ahol nincs cink ha szétbaszom, am meg mostanába van ez h tele van szeged kis csicskákkal akiknek az az érdekük h szétbasszanak mindent de azzal nem törödnek h azok szopják be akik régebb óta vannak benne és talán párszor már le is csekkolták öket.... szal erről ennyit, meg lehetne fékezni a rongálást valamien szinten de nem azzal h nagyon büntetéseket rónak ki... peace”
 • 35. NTK 2008. március 18. 20:14
  „Én azt a törvényt alkalmaznám a rongálóknál amit Könyves Kálmán idején alkalmaztak a tolvajoknál. Biztosan megszűnne az ilyesfajta hobbi.”
 • 34. csanyiv 2008. március 18. 14:12
  „Azért akit a tagelés pörget fel, mint adrenalinfokozó tevékenység, annak elég szegényes lehet a fantáziája. Persze van akinek a nyerőautómatába pénzt dobálás vagy a mónikasó a szórakozás - nyilván, ha magasabb lenne a kerítés Isten állatkertjén, azt is összefújnák a művészek...
  Azt, hogy a graffiti szebb-e a házon, mint az eredeti, akár omladozó vakolat, hagy ne a suhanc döntse már el, hanem minimum a tulajdonosok. Vagy eldöntheti, feltéve, hogy nem zavarja, ha én meg a begipszelt kezét dobnám fel valami vidám motívummal.
  Az önhatalmúlag undorítónak találtatott vagonok felújítása évente több, mint 300 millerbe fáj az adófizetőknek, valószínűleg a MÁVnak is nagyon hiányzik, mikor takarítani se győzik őket.
  Mindenesetre maradunk az aránytalanul brutális fellépés támogatói! :))”
 • 33. FossiL 2008. március 18. 08:51
  „kozi
  Nem, nem közülük való vagyok, de mint korábban említettem: én is rajzoltam régen, de kizárólag lapra, füzetbe, tankönyvbe... Falra sosem, tudtam milyen következményei vannak, én nem akartam rongálni. De a graffitit szeretem, nagyon kreatív művészetnek tartom, az egyetlen problémám vele, hogy valóban rongálásnak minősül. A törvény szerint. Hozzáteszem, a firkászok szerint nem. De ez nem számít, egy társadalomban élünk, amiben a törvények "tartják fenn a rendet". Lázadók voltak, vannak, és lesznek is. Én nem mellette kampányolok, szimplán elismerem és szeretem a rajzokat, de már írtam: a közterület rongálását büntetni kell. Jó lenne alternatívát találni, mert szerintem nagyon is van létjogosultsága a dolognak.
  Egyébként mi a véleményetek az undorító, rozsdás, mocskos MÁV vagonok lefestéséről? Hasonlóan elítélendő?”
 • 32. lift 2008. március 17. 22:06
  „ezen mit nem értesz "dova" ? sima tegek... perdsh37, meydbor, rok asszem valami iesmi. a tegek nem jelentenek semmit csak a saját neve az emberkének aki fel rakja oda. szal igy ennyi”
 • 31. dova 2008. március 17. 21:30
  „Némelyik felháborít a pusztításával (rongálás), némelyik gyönyörködtet a kifinomultságával, ötletességével.

  Egyet azomban nem tudok megérteni.
  Ha ez önkifejezés, akkor miért van az, hogy nem is akarja a "szerző" hogy megértsék?
  A TIK-kel szemközti garázsajtón kb. két napja jelent meg a következő felirat csokor: http://criticalmass.szeged.hu/files/DSC03744.JPG
  Próbáltam megérteni, utánaolvasni a neten, vaj´ mit jelenthet, mit akar mondani, de sikertelen próbálkozásokra tellett csak.
  Semmit sem találtam.
  A Tibet Alter, valószínűleg aktuálpolitikai jelentéssel bír, de a többit még kiolvasni sem tudom nem hogy megérteni.

  Valaki segítene, de komolyan!?”
 • 30. fogyaszto 2008. március 17. 20:18
  „A firkaszokat ket csoportra kell osztani.Az egyik csak az adrenalinert csinalja,filctollal a kezeben igenytelen monogramot rak mindenhova.Veluk nem lehet mit kezdeni mert ok csak a porgesert csinaljak.De azok akik igenyes kepeket festenk azokra erdemes volna odafigyelni es tamogatast biztositani.Az onkifelyesest lehet eleg magasfokon is muvelni masok oromere.De ha ez a kifelyezes igenytelen akkor visszont csak bosszusagot okoz mindenkinek.Ha ezek a graffitisek kepesek volnanak szervezodni es kiktanak az igenytelen muveket talan sikerrel jarnanak.London legnagyobb graffitise Banksy egy egesz vilara kepes volt hatni.Szoval szinvonal elosszor utanna a megbecsules!”
 • 29. valaki111 2008. március 17. 20:03
  „nemtom mi a baj a grafitikkel....egyes gráf szebb mint a hazak... lehet még a város is netán szép lenne ha legális lenne a gráf....”
 • 28. Rövid elek 2008. március 17. 19:31
  „RÖVIDEN egy TÍV,TÍV, TÍV...PRIMITÍV megnyilvánulás volt”
 • 27. Röviden 2008. március 17. 18:41
  „Graffiti a lumpen szülők, lumpen gyerekeinek TÍV,TÍV, TÍV...PRIMITÍV megnyílvánulása..!!!
  FIZETTETNÉM, VAGY TAKARÍTTATNÁM VELÜK, HA KÖZ VAGY MAGÁNTULAJDON ELLENNI A MASZATOLÁS!!”
 • 26. Száműzött 2008. március 17. 17:21
  „Amikor azt írtam, hogy ez nem művészet, nem a falfirkák esztétikai értékét minősítettem, hanem a módszert, ahogyan azt létrehozták. Nem hiszek abban, hogy mások kárára lehet értéket létrehozni.

  Jimjul: a közterület valóban mindenkié, és ha a tisztelt művész úr előzőleg mindenkinek megkapta a beleegyezését, akkor szerintem is összefestheti az adott középületet, de én ilyen esetről még nem hallottam. Mert abban azért ugye egyetértünk, hogy ami a közé, azaz mindenkié, arról nincs joga egyedül annak az egy szál grafittisnek eldönteni, hogy ő most fessen oda vagy ne.”
 • 25. kozi 2008. március 17. 17:06
  „Te FossiL, te nem véletlen 1 vagy közülük???”
 • 24. FossiL 2008. március 17. 16:51
  „dodó tévedsz, nem gondolná meg egyikük sem. Tudják jól mit csinálnak, a lebukás veszélye az egyrészt, amiért csinálják, a másik persze az önkifejezés...”
 • 23. dodó 2008. március 17. 15:16
  „Nagy áttörés lenne, ha csak egyetlen egyszer arról olvashatnánk, hogy az elkövetővel megtéríttették az okozott kárt! Meggyőződésem, hogy a többi meggondolná, megéri-e?”
 • 22. sevenof9 2008. március 17. 14:38
  „feherre lealapozott pozdorjalapokat kirakni nekik a toltesre vagy barhova es hadd fujjanak. ha barhol masutt,akkor fejbeloni hatulrol. ennyi. ide lovoldozzek a gumilovedeket a rendorok...”
41 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fekete pont: munkaszüneti nap, zárt játszótér

Szeged - Március 15-én hiába próbáltak sokan bejutni Szeged legnagyobb, legbiztonságosabb,… Tovább olvasom