Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 23°C Még több cikk.

Harcban az ülőhelyért: vannak még udvarias utasok?

Harcban az ülőhelyért: vannak még udvarias utasok?
Ritkán udvariasak egymással az utasok - tapasztaltuk, amikor egyik reggel buszon, villamoson és trolin figyeltük őket. A fiatalok nem adják át az ülőhelyet az időseknek, de az idősebbek között is vannak, akik tolakodnak, hogy ülőhelyhez jussanak.
Alig lehetett felférni a Makkosházról 7.20-kor induló 84-es járatra a Debreceni utcai megállóban. Egy botra támaszkodó idős férfi is felszállt, de ülőhelyet nem kapott: szinte mindet diákok foglalták el. Mivel azonban a szólóbuszon úgy álltunk, mint a heringek, a férfinak esélye sem volt ülőhelyig eljutni. Igaz, a tömeg miatt elesni sem tudott volna. Ezt tapasztaltuk, amikor a napokban az egyik reggeli csúcsban több tömegközlekedési eszköz utazóközönségét is figyeltük, mennyire udvariasak egymással. Például átadják-e az ülőhelyet az idősebbeknek – amire egyébként a villamosok és trolik utastájékoztató monitorain külön felhívják a figyelmet.

A 7.40-kor induló 5-ös trolin az újszegedi végállomásnál még alig ültek a járművön. Egy fiatal lány, miközben egy dupla ülés külső részére ült, okostelefonját nyomkodva zenehallgatásra készült. Azt mondta, azért ül kívülre, mert hamarosan úgyis leszáll, nem azért, hogy más ne üljön mellé.

A Széchenyi téren, három megállóval odébb szállt le. A Csanádi utcai megállóban tömegek rontottak a jár-
műbe. Egy rutinosnak tűnő idősebb nő elsőként talált helyet, szatyrát maga mellé téve jelezte: nem szeretné, ha valaki mellé ülne. A taktika bevált. A tömeg nagy része a Széchenyi téren leszállt, így két idős nő azonnal leülhetett, amint felszállt.
 


A Centrumnál a 10-es trolira szálltunk fel, ami hiába volt csuklós, szintén heringként álltak rajta az emberek. De csak az első részben, ahol beragadt a tömeg, és nem volt hajlandó a jármű belseje felé menni.

– Most szerencsém volt, mert a harmadik megállónál szálltam fel. Akkor még volt ülőhely a troli hátuljában – mondta a Honvéd téri megállóban leszálló Dénes Mária. Az idős nő szerint az még hagyján, hogy a fiatalok neki nem adják át a helyet, de gyakran a kisgyerekkel utazó anyukáknak sem. A közel 70 esztendős Dékány Béla viszont pozitív tapasztalatokról is beszámolt. Szerinte csak a 20 év alattiakra jellemző az idősekkel való együttérzés hiánya. Ő udvariatlan fiatalokkal leginkább a városi tömegközlekedésben találkozott, szerinte a távolsági és helyközi járatokon például figyelmesebbek az idősekkel, és ha nincs szabad hely, átadják nekik a sajátjukat.

– Azt utálom, amikor a nyakamba lihegnek, pedig néhány üléssel arrébb van még ülőhely. Olyankor nem szoktam átadni a helyet – mondta Kende Dávid a 4-es villamoson ülve. – Az a legjobb, ha le sem ül az ember, akkor biztos nem kap rosszalló pillantásokat – tette hozzá a fiatalember mellett álló ismerőse.
Sokoldalú telefon

Hogyan kerülik el a fiatalok figyelmét a mellettük álldogáló idősek? Leggyakrabban okostelefonjukba bújva olvassák a híreket, facebookoznak, e-mailt vagy SMS-t írnak. Egyesek zenét hallgatva bámulnak ki az ablakon, vagy belemélyednek egy újságba. Az idősebbekre és a fiatalokra is jellemző, hogy táskával, szatyorral foglalják el a mellettük lévő helyet, vagy a külső ülésen foglalnak helyet. A rámenő-
sebbeket ez azonban nem tartja vissza, és megkérik az illetőt, engedje meg, hogy leülhessenek.

Borítókép: Dénes Máriának (elöl) szerencséje volt, talált ülőhelyet. Fotó: Karnok Csaba

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lovasok is járőröztek a szerb-magyar határon

Lovasok is járőröztek a szerb-magyar határon
Papp Károly országos rendőrfőkapitány készenléti szolgálatot rendelt el péntektől a Bács-Kiskun és a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság, valamint a Készenléti Rendőrség Határrendészeti Igazgatóság két határvadász bevetési osztályának hivatásos állománya részére. Tovább olvasom