Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Harcos állatvédő lett a ketrecharcos

Szeged - Filó Andor a 90-es években a kick-boxban elért kimagasló eredményeivel vált a sportélet ismert figurájává: a szegedi ketrecharcos már a bajba került állatok életének megmentésével is foglalkozik.
A kiszolgáltatott kutyák lelkes védelmezője lett Filó Andor kick-box-bajnok. A 40 éves szegedi férfi az elmúlt években a legkeményebb ketrecharcgálák főszereplője volt: tavaly nyáron döntött úgy, hogy harcos állatvédő is lesz.

– 5 éves koromban kaptam meg az első keverék tacsi kutyámat: Csöpi élete végéig velem volt. Ezután is mindig több kutyám volt, még Angliába költözésemkor is magammal vittem őket. Tavaly júliusig éltem a szigetországban, ahol tökéletesítettem a harci tudományomat, és melósként dolgoztam – mesélte lapunknak Filó Andor.

Filó Andor a bullokkal
Filó Andor a "bullokkal"

Adományok, orvosok, önkéntesek

A frissen beindult csapatnak az Orpheus Állatvédő Egyesület támogatása mellett nagy szüksége lenne az állatok etetése, gondozása, gyógykezelése kapcsán további támogatók, segítők felajánlásaira is. Az egyesület az 10918001-00000093-75800008-as hivatalos bankszámlaszámára fogad adományokat, amelyet a csapat 100 százalékban állatmentő tevékenységre fordít. A pénzadományok mellett az egyesület köszönettel fogadja a munkával segítő állatorvosok, önkéntesek segítségét, de adományként nagy segítség lehet például kutyaház, állateledel, rongy és építőanyag felajánlása is. Az egyesülettel a kapcsolatfelvétel a Facebook mellett a filoteam@gmail.com e-mail címen vagy a 70/387-6784 telefonszámon lehetséges.

A Filo Team Állatvédő Egyesület hosszú szervezés után nemrég kezdte meg hivatalosan is működését. Andor elmondása szerint hiánypótló szerepet töltenek be a térségben, hiszen az Orpheus Állatvédő Egyesület működési területe főképp Szegedre korlátozódik.

– Napi 6-8 hívás mindennap érkezik a telefonomra, a helyszínre személyesen megyek ki – mondta. A ketrecharcos nem használ speciális befogó eszközöket, pusztán szavakkal próbálja rávenni a kutyákat, hogy engedjék meg feltenni a nyakörvet.

– Ez a legtöbbször hatékonyan működik, a leghosszabb befogásom 2 órát vett igénybe. Sándorfalvára hívtak egy rottweilerhez, aki csak ennyi idő után adta meg magát. Ezután viszont már azt is megengedte, hogy megsétáltassam, autóba tegyem, felvigyem Budapestre, ahol átadtam új gazdájának. A legtöbb kutyának szerencsére hamar találunk új gazdát: a Facebookon és a Gazdikeresőn toborozzuk őket – magyarázta Filó Andor. A ketrecharcos maga is fogad örökbe talált kutyákat. – A „bull" kutya lett a mániám: van francia buldogom, amerikai buldogom, pitbullom és bullmasztiffom. Egy részük a barátnőmmel és velem él, a többiek pedig Algyőn, ahol az Orpheustól kaptam egy 300 négyzetméternyi területet, ahol a kutyáknak bokszokat építek fel. Szerencsére a barátnőm is kutyamániás, emiatt nincs feszültség köztünk – mondta Filó.

A ketrecharcos eddig főként a saját pénzén működtette egyesületét, a riasztásokhoz pedig kölcsönjárművel megy. Annak viszont örül, hogy az elmúlt napokban már érkeztek pénzbeli felajánlások az egyesület számlájára. Filó az állatmentés mellett sportpályafutását sem akarja hanyagolni: még idén szeretne rendezni egy ketrecharcot, távlati tervei között egy saját iskola alapítása szerepel.

Olvasóink írták

 • 12. sziszi3ehe6 2013. március 21. 09:31
  „Andor az ötven felé haladva jött rá, hogy a fiatal éveit elherdálta a sötét oldalra (lehet nem jött elég össze a pénzbehajtásból vagy a kidobóskodásból vagy az "egyéb" dolgokból).

  Sosem késő megtérni! Éljen a ketrec és az iskola :D”
 • 11. Bábkacsa 2013. március 20. 19:39
  „Andor mikorra tervezed a ketrecharcot?”
 • 10. deszkás 2013. március 20. 15:02
  „A szomszédomban se bántják a border colikat (4-en vannak) de nem is simogatják. Enni azért tudtommal kapnak és annyi. Egész nap kettő elől kettő hátul-csahol. Gazdája? Németországban.”
 • 9. comment 2013. március 20. 14:20
  „+36 !
  Szerintem ez az igazi HÍR, nem a gyilkolás, taposás....
  Örülök, hogy egyre többen vagyunk, akik lehetőségeinkhez képest teszünk is valamit az állatokért.
  A mai rohanó világban nem indok az állatok nevelésének elhanyagolása. Vannak olyanok akik rettegnek, uram bocsá utálják szegény párákat, csak az lenne a kérés feléjük, ha már nem tesznek értük semmi jót, legalább ne bántsák őket!
  Tisztelet az Úrnak, és a további sikert a munkájához!
  Szép napot...”
 • 8. Molly00 2013. március 20. 14:00
  „:D :D :D
  Kár, hogy ez az egész csak egy nagy maszlag.”
 • 7. állatbarát3 2013. március 20. 12:39
  „Jó tudni, hogy már ilyen lehetőség is van, gratula az Úriembernek.
  6! Igazad van, egy állattól sokkal több szeretett kapsz, mint nagyon sok embertől, és nem utolsó sorban nagyon hűségesek.”
 • 6. Qllancs 2013. március 20. 11:06
  „2. mag. Ne az Orpheust --ezt a Filo T. támogasd !
  Én is elmentettem. utalni is fogok. Egyébként Szegedi a hapsi?
  T. 4.
  Teljesen igazad van !!!! Ugyan így gondolom én is ! Az emberekben már rengeteget csalódtam, még egész közeli társamban is ! de a kutyáimban még sohasem. Most is van 2 németjuhászom, előtte is volt már 2 ..végkimerülésben haltak meg 13--14 éves korukban. Nagytestű kutyusokat szeretem.. jugoszláv farkasölő v. colli . Mind kettő családtag volt, a colli pl. utcán talált. De van 2 perzsa ..szoba cicánk is.”
 • 5. Mil 2013. március 20. 08:45
  „Vajon miért nem lep meg, hogy a "bull" a kedvenc kutyája? :)”
 • 4. Egyolvasó 2013. március 20. 08:39
  „Minél jobban megismerem az embereket, annál jobban szeretem a kutyámat!”
 • 3. mag 2013. március 20. 08:23
  „HÜLYÉN HANGZIK TUDOM DE A KUTYÁKAT JOBBAN SZERETEM MINT AZ EMBEREKET ! DE EZ CSAK ELSŐNEK HALLATSZIK HÜLYÉN !”
 • 2. mag 2013. március 20. 07:24
  „ÁLTALÁBAN VANNAK OLYAN EMBEREK AKIK SZERETETBŐL CSINÁLJÁK AZT AMIT CSINÁLNAK EZ AZ EMBER ADA TARTOZIK AKI SZERETETBŐL CSINÁLJA . A NAGY NÉMETJUHÁSZHOZ ÚGY MENT ODA MINTHA 1000 ÉVE ISMERNÉ . MINDEN ELISMERÉSEM .ÉS TÁMOGATNI FOGOM AZ ORPHEUST”
 • 1. +36 2013. március 20. 07:07
  „köszönjük szépen!
  több hasonlóan nemesen gondolkodóval ..jobban haladhatnánk!
  sok szükség volna még a szegény gyermekek támogatására is...ők szenvednek a legjobban a világban máshol is.
  (szerintem nem sok hozzászólás várható a cikkhez. nincs benne horror, rablás, gyilkosság...csak emberség...
  az meg nem HÍR)
  a csórókat is egész évben kellene támogatni...nem csak Karácsonykor...amikor sokakra jön egyszerre az inger!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fotózzon tavaszi villámot! Várjuk képeit!

Itt az első tavaszi zivatar az első nagy tavaszi villámokkal. Várjuk a fotóit az esőből az esőről! Tovább olvasom