Délmagyar logó

2017. 05. 22. hétfő - Júlia, Rita 15°C | 26°C Még több cikk.

Harmadannyi szőlő termett, mint tavaly

Pusztamérges, Ásotthalom - Megtizedelte az idő a pusztamérgesi szőlőtermést is. A Farkas testvérek pincészete az idei gyenge szüret eredményét a tavalyi borkészletből még ki tudja egészíteni. Ásotthalmon is kevés a szőlő, mégis eladnának belőle.
A Farkas testvérek 18 hektáros pusztamérgesi szőlőbirtokáról leszüretelték már a cserszegi fűszerest, most kezdik szedni a rajnai rizlinget, ezt a hétvégén a helyi specialitás, az olaszrizling követi. Október elejéig a tőkén marad a kékfrankos, rá két hétre a falu nevezetessége, a kövidinka zárja a sort.

– Amit a peronoszpóra megkímélt, azon az eső már nem sokat rontott – értékelte az évet az idősebbik fivér, Farkas Gábor, aki a művelésért felel. Összességében a negyede-ötöde termett a tavalyinak, a minőség is átlag alatti. Farkas István feladata az értékesítés; úgy látja, kihúzzák ezt az évet a tavalyi maradékával és az idei kevés terméssel. Vásárolni amúgy sincs miből. István fia, Csaba megmutatja: van még bőven az 1200 hektoliter bor tárolására alkalmas pince 40–50 hektós hordóiban. Ebből látják el a környező vendéglátóhelyeket és Szeged térségét.

Van még a tavalyi rizlingből a családi pincében. Farkas Csaba lopóból tölt kóstolót édesapjának és nagybátyjának. Fotó: Karnok Csaba
Van még a tavalyi rizlingből a családi pincében. Farkas Csaba lopóból tölt kóstolót
édesapjának és nagybátyjának. Fotó: Karnok Csaba

– Olaszrizlingből tartunk nagyobb mennyiséget. Népszerű fajta, szeretik a magasabb alkoholtartalma és a minőségét javító szárazanyaga miatt. A kövidinka kevésbé ismert, üdítően „lightos", nem túl savas, és alkoholtartalma is csak 10–15 százalékos – mondta el. A borászcsalád előremenekül: pályázik, felújít. Átlagosan 32–33 éves szőlőültetvényüket fiatalítják, most 9 hektár olaszrizlingen a sor.

Ásotthalmon a héten végeznek

– Hordóba kerül a héten minden, ami a tőkén megmaradt. A tavalyi mennyiség 20–30 százalékát szüreteljük a 48 hektárunkról. Lehet, hogy negatív rekord lesz – összegez az ásotthalmi borász, Tóth István. – A minőség? Azzal sincs mit dicsekedni. 17 fokos a rajnai rizling, de nem várhat tovább, elindult a rothadás. Chardonnay-ból nem maradt leszednivaló, muskotály ottonelből is csak kevés. Venni nem fogok, inkább eladok szőlőt, hogy valamennyi pénzhez jussak, de az idei 90–100 forintos kilónkénti áron nincs annyi haszon, mint a tavalyi 30–35 forinton.

Olvasóink írták

  • 6. gumikacsa111 2010. szeptember 23. 12:26
    „"""Bor """ meg több lesz mint tavaj.”
  • 5. cselac 2010. szeptember 23. 09:03
    „:DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

    Idéznék a cikkből: "A kövidinka kevésbé ismert, üdítően ,,lightos", nem túl savas, és alkoholtartalma is csak 10-15 százalékos - mondta el." Ezt mondta? 10-15%-os alkoholtartalom? Ha igen, akkor ekkora sületlenséget még borász szájából nem hallottam, ha az újságíró ezt írta le, totális szakmai hozzá-nem-értés miatt, akkor csak a megszokott színvonalat kaptuk ma is.

    franzvon: mi van?”
  • 4. QM 2010. szeptember 22. 22:31
    „Azé´ mazsola lesz?”
  • 3. franzvon 2010. szeptember 22. 21:51
    „Glicerin vazze?
    Cháteu´de glycerine...”
  • 2. spiler 2010. szeptember 22. 13:50
    „na ezért fogy a cukor és a műtrágya”
  • 1. jozko 2010. szeptember 22. 12:11
    „Hála Istennek, olcsóbb lesz a szüret!
    Úgyis a nnyi a baj a szőlővel, tejjel, hússal...
    Merthogy a bor, tejtermékek, húskészítmények sokszor köszönő viszonyban sincsenek szőlővel, tejjel, hússal!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem lehet vetni a belvíz miatt Csongrád megyében

Megint áll a víz a hektárokon, nem tudják elvetni a repcét, a földekre még gyalog is nehéz bemenni. A megye egyes vidékein 100 milliméter csapadék hullott az elmúlt 2 hétben. Tovább olvasom