Délmagyar logó

2017. 11. 18. szombat - Jenő 5°C | 8°C Még több cikk.

Harmadik híd és tramtrain

Nyárra várható az uniós pályázatok dömpingje - mondta Csepreghy Nándor. A fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkár arról is beszélt, mi lett az offshore háttérrel uniós pénzt nyert, 2014-ben átvilágított vállalkozásokkal.

– Az uniós pályázatok dömpingjét a nyárra várjuk – mondta lapunknak Csepreghy Nándor. A fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkárt tegnap az egyetemen tartott, a 2014–2020-as uniós források felhasználásáról szóló konferencián arról is kérdeztük, melyek lehetnek Csongrád megye legnagyobb beruházásai.

– A harmadik szegedi Tisza-híd, a megyeszékhelyet Hódmezővásárhellyel összekötő tramtrain vagy az ELI biztosan a legnagyobbak közé tartozik. Ezen túl csak a pályázókon, önkormányzatokon múlik, mire tudnak újabb uniós forrásokat lehívni – mondta Csepreghy Nándor. Hozzátette, a kormány elsősorban azokat a beruházásokat támogatja, amelyek munkahelyet teremtenek, vagy a gazdasági növekedést szolgálják. Elmondta, a 2014–2020-as pályázati pénzekhez sokkal könnyebb lesz hozzájutni.
 
Vajon megépül?
Vajon megépül?

– A támogatások 90 százalékát még az önerő bevonása előtt ki tudjuk fizetni, a bankgaranciát egy nullás adóigazolás is kiváltja, így jelentős tartalék marad a vállalkozásoknál. A bankok is szívesebben hiteleznek egy megkezdett pályázatot – mondta a helyettes államtitkár.

Lázár János tavaly februárban azt mondta, 4500 olyan céget világítanak át, amelyről azt feltételezik, az uniós támogatást offshore cégek révén nem a pályázati célra használták fel. A Miniszterelnökség egy listát is közzétett, ezen 7 Csongrád megyei vállalkozás mintegy 800 millió forint uniós forrással szerepelt. A Fejlesztéspolitikai Tájékoztatási Főosztály akkor azt közölte, az offshore cégektől visszakövetelhetik a pénzt.

– Az offshore cégek lényege, hogy a megtermelt jövedelmet egy kedvezőbb adózású országban adózzák le. Ezt nem tiltja az Unió, az Alaptörvény is csak 2012 óta rendelkezik róla. Amennyiben a pályázaton nyert vállalkozás offshore, de tudható, ki a tulajdonosa, az nem szabálytalan. Az új pályázati rendszerben ugyanakkor nagyobb figyelmet fordítunk az ilyen helyzetekre – mondta Csepreghy. Hozzátette, szankcionálni csak azokat lehet, akik 2012 után nyertek átláthatatlan cégeikkel.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem mindegy, hol öregszünk meg: százezer az átlagnyugdíj

Az öregségi nyugdíjak átlagos összege Csongrád megyében 100 ezer 800 forint volt idén január 1-jén, ez közel 30 ezerrel kevesebb, mint a fővárosi, 128 ezer 500 forintos nyugellátás. Tovább olvasom