Délmagyar logó

2017. 05. 30. kedd - Janka, Zsanett 16°C | 29°C Még több cikk.

Hárman a megyéből a Top 100-ban

Szeged - Varga Mihály, Pistrui László és Magyar József került be Csongrád megyéből a 100 leggazdagabb magyar közé. Nincs változás, egy évvel ezelőtt is ők hárman reprezentálták a tehetős helyi vállalkozókat.
Amilyen ellenérzéssel fogadták a száz leggazdagabb magyar listájára felkerült Csongrád megyei vállalkozók a 2002-ben megjelent első kiadványt, olyan belenyugvást tapasztaltunk idén, bár a vagyon becsült értékével nem értenek egyet. A tehetősek névsorát tegnap már olvashattuk az interneten, a hírlapárusoknál mától kapható a Napi Gazdaság kiadványa.

A Top 100-ba idén 4,3 milliárd forintos vagyonnal lehetett bekerülni, tavaly a 3,2 milliárdosra becsült anyagiak is elegendőnek bizonyultak. A leggazdagabb magyar 260 milliárd forinttal Demján Sándor, a TriGránit társtulajdonosa, aki megelőzi a 140 milliárdos vagyonnal rendelkező Csányi Sándort. Tavaly az OTP-vezér (a Pick és a Sole-MiZo közvetett tulajdonosa) állt a lista élén. Demján egyébként 2006-hoz képest több mint háromszorosára növelte becsült vagyonát. Egy évvel ezelőtt, és most is a negyedik helyen áll a több szállal Szegedhez kötődő Leisztinger Tamás: az övé volt pár évvel ezelőttig a Pick, és az ő tulajdonába tartozik jelenleg az a Hunguest Hotels szállodalánc, amelyik az újszegedi Aqualandot építi majd fel 2009-re.

Vagyonbecslés

Szakonyi Péter, aki szerkesztőként hatodszorra jegyzi a könyvecskét, nem állítja, hogy a számok hajszálpontosak. Módszerük az, hogy összeadják a vállalkozó érdekeltségében lévő cégek saját tőkéjét, és kiszámolják a részesedéseket. Ám nem mechanikusan: minél több a cég, annál nehezebb kibogozni a szálakat. Az európai és amerikai hasonló kiadványokkal szemben Szakonyiék a magánvagyont elenyésző mértékben veszik figyelembe. A hazai vállalkozók vagyona ugyanis inkább cégekben fekszik, a tőkéhez képest kis hányadot képvisel az ingatlan, a bankbetét, az értékpapír és a műkincs.

A Csongrád megyei gazdag emberek száma se nem nőtt, se nem csökkent 2006-hoz képest. Idén is hárman kerültek be a Top 100-ba: Varga Mihály, a KÉSZ Holding Zrt. elnök-vezérigazgatója, a vállalatcsoport többségi tulajdonosa a 66. helyen áll 6,8 milliárdra becsült vagyonával. Tavalyi helyezéséhez – akkor az 55. volt – képest hátrébb csúszott, noha a kiadvány szerkesztői által megbecsült vagyona 6-ról 6,8 milliárd forintra gyarapodott. Varga Mihály nem kommentálta a feltüntetett összeget, azt mondta, örül, hogy mások kiszámolják helyette a vagyonát. Kifejtette, nem ez az érték, hanem a személyiség, valamint a KÉSZ-csoport, amely 25 évvel ezelőtt a nulláról indult. Úgy érzi, tehetős emberként semmit sem adott föl önmagából, és nem azért szeretik, mert vagyonos. Természetes maradt számára a „földszagú" gondolkodás.

A KÉSZ első emberének a legfontosabb a család, öt gyereket nevel. Alapelve: arra megtanítani őket, hogy mindenért meg kell dolgozni – indokolt esetben megveszi számukra a legdrágább ajándékot is. A KÉSZ, és magánemberként Varga Mihály is sokat áldoz támogatásokra – csak Szegeden 35 millióval segíti a kultúrát, sportot, egészségügyet. Ragaszkodik azonban ahhoz, hogy maga válassza ki, milyen célokra adakoznak: Szávay Ágnesben például hatéves munkájuk fekszik.

A 69. helyen áll idén a kiadvány vagyonbecslése szerint Pistrui László, 6,6 milliárd forinttal. Tavaly a 87. helyen végzett, vagyonát akkor 4,2 milliárdosnak vélték. A Szeviép Zrt. – és a Szeviép cégcsoport – résztulajdonosa a vagyonbecslés módszerét kritizálta kérdéseinkre válaszolva, hiszen a társaságok értéke a piaci helyzet függvényében állandóan változik. Ilyen alapon csak pontatlan listák születhetnek – mondta. Szegediként, magánemberként nem érzékel semmi változást a környezetében azóta, hogy a tehetősek között tartják nyilván: ugyanazokkal a barátokkal, ismerősökkel tartja a kapcsolatot, mint tizenévvel ezelőtt. Sokan megkeresik, hogy adakozzon, s mint az köztudott, a cégcsoport a legnagyobb összeggel, évi 80-100 millió forinttal a Pick Szeged kézilabdacsapatát támogatja. Egyetlen, gimnazista gyermeke neveltetésével kapcsolatban arra törekszik, hogy mindent megadjon neki.

Míg tavaly a 92. helyre sorolta Magyar Józsefet, a Hungerit Zrt. vezérigazgatóját, tulajdonosát a könyv, és négymilliárdra becsülte a vagyonát, most ötmilliárd szerepel a neve mellett, és ez a 90. helyet jelenti.

Magyar József lapunknak azt mondta, ahogy eddig, úgy most sem örült annak, hogy nevét szerepeltetik a száz leggazdagabb magyar között. Egyrészt azért, mert nem a tényekre alapozva, hanem becslés alapján számítják ki vagyona értékét. Nem mellékes az sem, hogy tíz olyan Csongrád megyei személyt kapásból fel tudna sorolni, aki nála módosabb lehet, és még sincs rajta a listán.

Lapunknak elárulta, eleinte kapott rosszalló megjegyzéseket, de manapság egyre kevesebben teszik szóvá gazdagságát. Nem él fényűző életet, fél hétre jár dolgozni, és valamikor 10-12 órát is munkával kell töltenie. Nincs extra passziója: amikor teheti, horgászni szokott, mégpedig hazai vizeken. Nem vesz drága ajándékot unokáinak, nem akarja elrontani őket. Jótékonykodni viszont szokott: minden karácsonykor megajándékozza a szakszervezet javaslata alapján azokat a hungerites dolgozókat, akik nagycsaládosok, s mindenképpen támaszra szorulnak. Emellett iskoláknak és műtétre váró embereknek is szokott segíteni.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iván, a mini szarvas

Aki a verőfényes őszi napsütésben a Szegedi Vadasparkba látogat, ne lepődjön meg, ha séta közben… Tovább olvasom