Délmagyar logó

2017. 03. 29. szerda - Auguszta Még több cikk.

Hárman pályáztak zenekar-igazgatónak

Szeged - Hárman pályáztak a szegedi szimfonikusok igazgatói posztjára: Farkas Pál, a váci zenekar vezetője, Koczka Ferenc, a színház karmestere és Szabó Norbert, a fuvolaszólam vezetője.
A Szegedi Szimfonikus Zenekar jelenlegi vezetője, Baross Gábor az évad végén nyugállományba vonul, az igazgatói posztra hétfőig lehetett postára adni a pályázatokat; tegnapig három jelölté érkezett meg – nem is várható több. Arra kértük az aspiránsokat, röviden ismertessék elképzeléseiket.

Farkas Pál (54) a Váci Szimfonikus Zenekar karmestere már 18 éve, a tanév végéig a helyi zeneiskolát is igazgatja. – Sok tapasztalatot szereztem arról, hogy a mai kornak megfelelően hogy lehet egy zenekart eladhatóan működtetni, fönntartani. Ez egyre nehezebb annak ellenére is, hogy az önkormányzat jó kondíciókat biztosít, és van állami támogatás is. Ezek a források nem emelkednek, ezért hatékonyabbá kell tenni a zenekarok munkáját.

A szegedi együttesnek a színházi szolgálat és a filharmóniai koncertek mellett a határon túli magyarlakta városokat is meg lehetne „hódítani". Fontosak a külföldi turnék, akár úgy is, hogy csak a zenekar egy része utazik. Így jobban ki lehet használni azt is, hogy 99 muzsikusa van az együttesnek. Az ifjúsági koncerteket az eddigieknél is komolyabban venném, mert minden óvodás és iskolás számára elérhetővé kell tenni az élő zenével való találkozást. A 47-es koncertszámot magasabbra emelném, a színházi, operai szolgálatszámot megőrizném – hangsúlyozza Farkas Pál, aki az egri tanárképzőn szerzett diplomát, majd szimfonikus zenekari karmesterképzőt is végzett.

Koczka Ferencet (50), a Szegedi Nemzeti Színház karmesterét régi kapcsolat fűzi a zenekarhoz, hiszen 30 évvel ezelőtt korrepetitorként az együttesben kezdte pályafutását, és 25 éve dirigálja a szimfonikusokat. A teátrum karigazgatójaként, majd ügyvezető igazgatójaként is napi munkakapcsolatban állt velük. – A szegedi egy magasan kvalifikált muzsikusokból álló szimfonikus zenekar, ezért a jelenlegi tagokra építve fogalmaztam meg a művészi teljesítményt fokozó terveimet. Az eddig elért eredményeket szeretném kamatoztatni, továbbvinni, mert ez az intézmény az ország zenei életében felbecsülhetetlen művészeti érték. Szeged hagyományőrző város, a közönség a zenei életben is szereti a bevált, megszokott rendszert. A zenekar célkitűzései egybe kell hogy essenek a város és az állam céljaival, a minisztériummal megkötött közszolgáltatási szerződés előírásaival. A kiemelt, nemzeti minősítést a jövőben is meg kell őrizni. Átgondolt, jól szervezett szakmai munkára van szükség, meg kell újítani a belső kommunikációt. Szeretném felszámolni a fásultságot, javítani a munkakörülményeket, a muzsikusok anyagi és erkölcsi megbecsülést. Számítok Gyüdi Sándor művészi munkájára is, hiszen az ő szakmai irányításával érte el az együttes a nemzeti minősítést. Több szólistafeladatot kívánok adni a zenekar legkiválóbb művészeinek.

Szabó Norbert (40) fuvolaművész, a zenekar fuvola-szólamvezetője 1996 óta tagja az együttesnek. – Azt szeretném, ha a szegedi szimfonikusok 5 éven belül az ország legismertebb és legelismertebb zenekara lennének, akiket a legjobb hallgatni, akikkel a legjobb dolgozni. Ez a cél illuzórikusnak tűnhet, de azt gondolom, van rá esély. Szeretnék változtatni a külső-belső kommunikáción; javítani a belső konfliktuskezelésen. A belső harmónia kifelé is megmutatkozik. A törzsközönség, a bérletesek megtartása mellett roppant fontos az utánpótlás-nevelés, ezért az ifjúság felé kell nyitnunk. Kamaraegyütteseinkkel ismeretterjesztő koncerteket is kell tartanunk óvodákban, iskolákban. A Szegedi Ifjúsági Napokon is megjelennénk, hogy elérjük az oda látogató korosztályt is. A jól működő dolgokon nem változtatnék; Gyüdi Sándor művészeti vezetőként garanciát jelentene a folytonosságra.

Információink szerint problémát jelenthet az új igazgató megválasztásakor, hogy az aspiránsok még nem rendelkeznek a pályázati kiírásban előírt középfokú nyelvvizsgával.

Jól működő szisztéma
– Az elmúlt 18 évben gyümölcsöző kapcsolat alakult ki a Filharmónia és a zenekar között, ezért az igazgatóval kapcsolatos legfontosabb elvárásom, hogy a jól működő szisztémát – a bérleti rendszert és koncertéletet – ne változtassa meg, mert azzal csak kárt okozna – fogalmaz Finta János, a Filharmónia Kelet-Magyarország Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. Szerinte a szegedi az egyik legprofibban működő vidéki szimfonikus együttes, amely képes üzembiztosan kiszolgálni a színházat és a szabadtérit is.

Olvasóink írták

 • 4. hang 2013. február 02. 10:12
  „A pályázók elhivatottságáról mindent elárul, a szakmájuk iránti igényesség!”
 • 3. hajuka 2013. február 01. 21:21
  „a zene mindenkié, egy zenekar igazgatójának mit kell tudnia, zenélni ,nyelvet beszélni, vagy csak papir kell a nyelvvizsgáról?
  mondva csinált kifogások, vagy időhúzás?
  Szerintem is győzzön a legjobb, szerintem pedig az a Szabó Norbert
  3. hajuka 2013. 02.01”
 • 2. Olajfa14 2013. február 01. 06:04
  „Győzzön a legjobb - csak a szakmai tudás számítson kedves fidesz/jobbik koalició!”
 • 1. patpat 2013. január 31. 13:18
  „Nagyon rokonszenvesek Szabó Norbert tervei, főleg a kisgyerekek körében végzett népszerűsítő munka, biztosan többen kezdenének hangszeren tanulni egy-egy ilyen élmény után! A SZIN is eredeti és könnyen kivitelezhető, nagy tömeget elérő elgondolás! Olcsó és hatékony tipp a gyors nyelvvizsgához:
  http://eduline.hu/felnottkepzes/2013/1/23/Ingyenes_tanfolyamok_ujabb_317_kepzes_kozul_WR261C#utm_source=hvg_top&utm_medium=email&utm_campaign=newsletter2013_01_24&utm_content=top1&type-id=HvgTopEdu&user-id=65C0A9C5”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ha elvitték a táskáját, tegyen feljelentést!

Táska- és nyaklánctolvajokat fogott el a Szegedi Rendőrkapitányság - a kihallagatáson további bűncselekményeket is elismertek. Tovább olvasom