Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 12°C | 17°C Még több cikk.

Harminc forintot kap lakbér-hozzájárulásként

Harminc forintot kap lakbér-hozzájárulásként
Szeged- Bondár Károlynál 1974-ben agydaganatot diagnosztizáltak, majd leszázalékolták. Nyugdíja mellé 30 forintos lakbér-hozzájárulást kapott, az összeg azóta sem változott.
– Ebbe a lakásba 1981-ben költöztem be, a lakbérem 45 forint volt, így a 30 forintos hozzájárulás majdnem kifutotta, de most nem is tudom, mit csináljak, félretegyem, vagy elköltsem az egészet – mondta lapunknak Bondár Károly, akinél 1974-ben agydaganatot diagnosztizáltak, egy évvel később pedig leszázalékolták. Ezerkétszáz forint körüli nyugdíja mellé 30 forint lakbér-hozzájárulást kapott, ezt azóta sem emelték.
Ez a pénz a nyolcvanas években még nem csak kiflire volt elég.
 
Ezt csak humorral lehet szemlélni – mondja Bondár Károly az egy tejes kiflit érő támogatásról. Fotó: Kuklis István

– Egyik ismerősöm 150 forintot kap, ezt a helyzetet kizárólag humorral lehet szemlélni. Barátaimnak viccként szoktam mesélni – tette hozzá, miközben megmutatta a dokumentumot, amelyen a nyugdíja szerepel és a mellé járó támogatás.
 
Egy tejes kiflit ér ma

Kiszámoltuk, hogy az a harminc forintos lakbér-hozzájárulás, amit Bondár Károly a hetvenes években kapott, ma nagyjából ezer forintot érne. – Akkor még egy gömb fagylalt 50 fillér volt, ha most a 30 forintos támogatást fagyira akarnám költeni, majdnem egy évig kellene gyűjtenem – nevetett a férfi. Szétnéztünk egy boltban, mi kapható harminc forintért, a választék nem túl nagy: vagy két vizes kiflit vesz az ember vagy egy darab tejeset.

– Az agydaganatom után prosztatarákot is diagnosztizáltak
nálam,majd az agydaganatom is kiújult a kilencvenes években. A bajaimnál csak a gyógyszereim száma a nagyobb, de szerintem ez nem betegség, csak egy állapot. Mindent a kellő optimizmussal kezelek, hiszen elpusztíthatatlan vagyok – fogalmazott a férfi, aki egy szoba-konyhás lakásban él. Azt is elmesélte, hogy a vakbélműtéte után az orvos elküldte őt sétálni, így felült egy villamosra, és egészen a hídi vásárig ment, majd vissza a kórterembe.

Hangsúlyozta: 80 ezer forintos nyugdíjából ki tudja fizetni a rezsijét, és az étkezésre sincs gondja, hiszen az egyszerű ételeket szereti, például a krumplis tésztát vagy a pörköltet csirkefarhátból, de horgászni is gyakran jár. Csak a lakbér-hozzájárulás összege komikus.
 
Ez a pénz a nyolcvanas években még nem csak kiflire volt elég.

– Gépkocsivezetőként dolgoztam, a daganat pedig nyomta a látóidegem, nem tudtam ellátni a munkám, nyugdíjaztak. A nyugdíj összegét viszont évente emelték 50 majd 100 forinttal, a rendszerváltás után pedig százalékosan. De a harminc forint mindig maradt – nevetett Bondár Károly. A 72 éves férfit – ahogy ő mondja – többször el akarta vinni az öreg krampusz, de nem sikerült neki, így már semmi nem ijeszti meg.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fogyasztóvédelmi díjakat kaptak

Harmadik alkalommal adták át tegnap Szegeden, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamaránál (CSMKIK) a Csada László-díjat. A fogyasztóvédelmi elismerést a Csongrád Megyei Kormányhivatal, a CSMKIK, valamint a Dél-alföldi Fogyasztóvédelmi Egyesület alapította. Tovább olvasom