Délmagyar logó

2017. 02. 24. péntek - Mátyás 6°C | 12°C Még több cikk.

Harmincéves a zsombói népfőiskola

Zsombó - Harminc éve működik a zsombói népfőiskola, amely még ennyi idő után is szinte minden előadásán telt házas. Egyetemi oktatók jönnek a falubéliekhez, hogy a tudományról, közéletről beszéljenek.
Harmincéves fennállását ünnepli a zsombói Wesselényi Népfőiskola, amelyet 1982-ben alapítottak a valamikori iskolaépületben. Az intézmény mostanra az országban egyedüliként őrzi a tanyai iskola egykori örökségét, a népművelést. Októbertől márciusig akadémikusok, professzorok, világhírű kutatók találkoznak itt a tanyai emberekkel, hogy utóbbiak a leghitelesebbek szájából hallják a tudomány legújabb eredményeit, vagy szerezzenek tudomást az aktuális közéleti, világbeli események hátteréről. Eddig közel kétszázan adtak órát, az előadók közül jó néhányan állandó tagjai a tantestületnek.

– Hittel vallom, ezt a falut népfőiskolánk tette föl a kultúra térképére – fogalmazott Horváth Dezső, a népfőiskola egyik megálmodója, aki a „barátságátömlesztő" jelzőt adta ennek a kezdeményezésnek. – Barátaimat hívom barátaimhoz, miközben ők egymás barátaivá lesznek – magyarázta.

Hallgatók az egykori tanyai iskolában. Tudomány, közélet és ˝barátságátömlesztés˝. Fotó: Karnok Csaba
Hallgatók az egykori tanyai iskolában. Tudomány, közélet és ˝barátságátömlesztés˝.
Fotó: Karnok Csaba

Három évtizede kitartóan szervezi az órákat és az előadókat, s amikor azt kérdezik tőle, hogyan tud újat mondani az, aki minden évben vendég, mosolyogva annyit válaszol: „jönnél el, majd meglátnád".

A népfőiskola tulajdonképpen egy gazdakörből alakult ki: a termeléshez szükséges ismereteket kaphatták itt meg az érdeklődők. Mivel azonban egy idő után unalmassá váltak a témák, Horváth Dezső és Sipos Mihály – a mai népfőiskola elnöke – kitalálta: mi lenne, ha ezeken az összejöveteleken másról is beszélnének? Az ötlet jónak bizonyult, hiszen 30 év múltán is megtöltik az osztálytermet az érdeklődők, szinte minden előadáson.

– Sok egyetemről lehetne csak összeszedni azt az ismerethalmazt, amelyet itt a hallgatók megkapnak. Ráadásul majdhogynem önszerveződő programról van szó: az előadók szinte ajándékként jönnek, sőt versengenek azért, hogy ebbe a pár hónapos időszakba ki fér bele – mondta Gyuris Zsolt polgármester, aki szerint a település hírnevét is öregbíti a népfőiskola. – A lakitelki teljesen más profilú. Hasonló másik, mint a miénk, nincs az országban.

Vagy ahogyan Horváth Dezső fogalmazott: „Zsombó az Zsombó. Utánozni már próbálják, elérniük még nem sikerült."
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ünnepelték a Luisa Millert Bilbaóban

A Luisa Miller premierjére szombaton teljesen megtelt a bilbaói zenepalota nézőtere. Tovább olvasom