Délmagyar logó

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 18°C Még több cikk.

Harmincfős csoportot hozhat az óvodabezárás

Szeged - A szegedi óvodák harmadában a jogszabályban meghatározottnál több gyerek lesz szeptembertől. Miközben több intézményben alig lézengenek majd, a frekventált ovikba szinte lehetetlenség lesz bejutni.
Petíció és hatástanulmány

Több mint 400-an írták már alá a Jobbik kezdeményezésére indított petíciót, amelyben az öt szegedi óvoda bezárása ellen tiltakoznak. A pénteki közgyűlés előtt ezt minden képviselő megkapja majd. A KDNP-frakció pedig azt kéri: ne tárgyalja az intézménybezárások ügyét most a közgyűlés, azt halasszák el egy évvel. Közben készüljön év végéig hatástanulmány és felmérés arról, hogyan lenne megmenthető – akár más fenntartó bevonásával – az öt intézmény. A párt szerint az előterjesztés nem szól másról, mint pénzről, gazdasági lobbi lehet mögötte.
Huszonöt gyerek. Ennyit enged a jogszabály óvodai csoportlétszámként. Közgyűlési határozattal azonban ezt húsz százalékkal lehet növelni, vagyis akár 30-an is rohangálhatnak egy szobányi méretű teremben, ha a szükség úgy hozza. Az óvodabezárások után úgy tűnik, ez elő is fordul majd.

Szegeden jelenleg átlagosan 24 fősek az óvodai csoportok, és matematikailag ez nem változik akkor sem, ha a közgyűlés pénteken jóváhagyja öt óvoda bezárását. A statisztika mögötti számok azonban azt mutatják: az óvodák harmadában túl kell lépni a 25 fős csoportlétszámot, és lesz olyan óvoda, ahol a maximális 30 fővel indítanak csoportot. Ez csak a férőhelyek elosztását mutatja – a szabad óvodaválasztás miatti további eltérések csak a beiratkozáskor derülnek ki.

Rengeteg óvodába nagyon nehéz lesz tehát bekerülni, ha körzeten kívülről érkezne oda valaki, miközben még mindig lesznek olyan intézmények, ahol akár egy teljes csoporttal is kevesebb gyerek lesz majd, mint amennyi a férőhely. Ilyen például a Hétvezér utcai óvoda, ahol 3 csoportnyi, vagyis 75 gyereket 4 csoportba osztanak. De a Toldy utcai óvodában is 6 csoportra 123 férőhely van meghatározva, a Napsugár oviban 2 csoportban 37 gyerekről gondoskodnak, a Hunyadi téri óvodában a 104 férőhelyet 5 csoportra osztják, és a Szerb utcai óvodában is 3 csoportra 59 férőhely jut.

Persze a szülők a legritkább esetben a csoportlétszám alapján választanak óvodát – sokkal inkább híre, mások tapasztalatai alapján teszik le voksukat egyik vagy másik intézmény mellett. Nem véletlenül vannak olyan óvodák, ahol minden évben túljelentkezéssel küzdenek. Ezek egy része most tervezetten is túltelített lesz.
 
A Tünde téri Óvodába is várnak átköltöző gyerekeket.  Fotó: Frank Yvette
A Tünde téri Óvodába is várnak átköltöző gyerekeket. Fotó: Frank Yvette

– Minőségi munkát ennyi gyerekkel nem lehet végezni. Előre megmondták nekünk: ne számítsunk másra, csak gyerekmegőrzésre – mesélte egy felháborodott anyuka, amikor rákérdezett, hogyan működik majd a rendszer, miután átköltöztetik bezárásra ítélt ovijukat egy kétszáz férőhelyes intézménybe. Hozzátette: ő megteheti, hogy inkább külföldre költözik ezek után a családdal, de sajnálja azokat, akik ilyen körülmények között készülnek majd fel az iskolakezdésre.
 
Politikai méregkeverés

Vécsey Ágnes, az önkormányzat sajtófőnöke reagált: a polgármesteri kabinet szerint Haág és Hűvös képviselők vádaskodása a hiteltelen politikai méregkeverés mintapéldája. Hozzátették: a KDNP-nek köszönhető családpolitika eredménye, hogy 20 ezerrel csökkent a 3–6 éves gyermekek száma, ráadásul több ezren hagyták el szüleikkel az országot. Szegeden 13 százalékkal csökkent az óvodáskorú gyerekek száma, 633-mal vannak ma kevesebben, mint 2010-ben. Ez a tendencia pedig a következő években sem változik.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A férfiakra is komoly veszélyt jelent a HPV-vírus

A férfiakra is komoly veszélyt  jelent a HPV-vírus
Sokan úgy gondolják, a méhnyakrákot okozó humán papillomavírus (HPV) csak a nőkre veszélyes. A… Tovább olvasom