Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Harmincméteres fákat döntöttek Ásotthalmon

Tizenkét végzős diák mérte össze tudását csütörtökön az ásotthalmi Bedő Albert Erdészeti Szakközépiskolában, az országos szakmai versenyen. A helyi és szőcsénypusztai tanulók 30 méteres fát döntöttek, láncfűrészt szereltek, farönköket vágtak. A legjobbak ma szakmunkás-bizonyítványt kapnak.
Az egyik legnehezebb versenyfeladat a 30 méteres erdei fenyők döntése. Fotó: Gyenes Kálmán
Már messziről hallatszott a láncfűrészek zaja csütörtökön az ásotthalmi erdőben. Az ország két erdészeti szakmunkásképzőjének diákjai mérték össze tudásukat: nyolc ásotthalmi és négy szőcsénypusztai. Az erdőben tucatnyi 30 méteres erdei fenyőt láttak el jelzéssel a verseny szervezői, ezeket vágták ki a diákok a versenyben. Andrésiné Ambrus Ildikó, az ásotthalmi Bedő Albert erdészeti szakiskola igazgatója elmagyarázta: a versenyző választja meg az irányt, amerre eldönti a fát. Három karót kell a földbe vernie, a középen lévőt, ha tökéletes a feladat elvégzése, a lezuhanó fatörzs beledöngöli a földbe. Akik az összpontszám 66 százalékát megszerzik, már pénteken kézbe vehetik szakmunkás-bizonyítványukat.

A 30 méter magas erdei fenyő tövében a végzős Jakus Dávid készült a fadöntésre. – Ki kell vágni a hajkot, ami nem más, mint a döntési irányba mutató ék alakú bevágás. Aztán meg kell tisztítani a kéregtől a fatörzset – magyarázta a helyes technikát az ásotthalmi diák. – Szemmértékkel bemérjük, hogy megfelelő nagyságú legyen a törési lépcső, és ha minden jól áll, akkor megkezdhetjük a vágást.

Dávid a fülére illesztette a hangszigetelő védőt, körbetaposta a földet a fa körül, beindította a láncfűrészt. Néhány másodperc múlva a fa dőlni kezdett. A szükséges méréseket Kontra László és Gólya János végezték. az adatokat később számítógéppel dolgozzák fel.

Két szakiskola az országban

Erdészeti szakmunkás bizonyítványt az országban csupán két helyen szerezhetnek a diákok: Ásotthalmon és Szőcsénypusztán. (A többi intézet egy szinttel magasabb, szakközépiskolai végzettséget nyújt.) Ebben a két iskolában a diákok szerezhetnek például targoncavezetői, nehézgépkezelői, rakodógép-vezetői jogosítványt. A szakmunkás vizsga megszerzése után érettségit kell tenniük, hogy szakirányú egyetemen tanulhassanak tovább.

Az erdészeti iskola udvarán láncfűrészt kellett szerelni egy perc alatt, fatörzset kellett úgy elvágni, hogy a fűrész egyébként rendkívül sérülékeny lánca ne érintkezzen a talajjal. A diákok nagyon drága védőfelszerelésben dolgoztak, a nadrágjuk például vágásbiztos: ha hozzáér a láncfűrész, a benne lévő szálak azonnal megállítják a gépet, így elkerülhető a sérülés. Az egyik munkaasztalnál Lévai Lóránt Levente a fadöntés során bepiszkolódott láncfűrészt tisztította. – A döntésnél majdnem sikerült a középső cölöpre dönteni a fát. Azért remélem, a pénteki eredményhirdetésen nekem is osztanak szakmunkás-bizonyítványt – mondta, majd fogta a láncfűrészt és elindult a következő versenyhelyszín felé.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fekete Pákó Szegeden

Fergeteges bulit tartott szerda éjjel Szegeden Fekete Pákó. Több száz közgazdász- és jogászhallgató… Tovább olvasom