Délmagyar logó

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 18°C Még több cikk.

Harmónia a reggeli ébredésben

Reggeli, kávé, testmozgás, meditáció, szex és Facebook – nem ebben a sorrendben és nem ilyen teljességgel, de sok magyar életének részét képezi valamelyik reggelente. Arra kerestük a választ, hogyan érdemes eltölteni az időt, mielőtt elindulnánk otthonról.

A világ nagyvárosaiban élők mindössze tizenöt százaléka hajlandó hatnál korábbra állítani az órát. A magyarok közel negyven százaléka viszont már hajnali hat óra előtt talpon van, ugyanennyien hat és hét között kelnek – derül ki egy friss kutatásból. Az IKEA a magyarok reggeli szokásait vizsgáló felméréséből azt is kihozta, hogy rendkívül gyorsan elkészülünk reggel. Míg világszerte az emberek többsége átlagosan 1 óra 37 perc alatt indul el otthonról, a magyarok 43 százalékának elég erre fél, maximum 1 óra.

Mindössze 5 perc elegendő a ruháink kiválasztására. 16 százalékunk szerelmi légyottal indítja a napot, de a kávézás alapvetőbb szükségletünk – a kontrollcsoport 57 százaléka kezdi feketével a reggelt. Elég sokan beiktatják a netezést és a közösségi oldalak böngészését is. A kutatás apropóján Hevesi Krisztina pszichológust arról faggatjuk: egészségpszichológiai szempontból hogyan érdemes elkezdeni a reggelt?

Kevés fekete pont, annál több piros

– Az, hogy reggelizzünk, szinte már elcsépelt közhely, mégis, nem lehet elégszer hangsúlyozni. Tény, nagyon sokszor kávéval indítunk, pedig az frissiben a gyomornak nem tesz jót. Ezért is szokták javasolni, hogy inkább egy nagy pohár vizet igyunk – a folyadék segít felébreszteni az emésztőrendszert. Az a tapasztalatom, hogy nem sokan reggeliznek gyümölcsöt, pedig egy narancsdzsúsz vagy gyümölcssaláta „vitaminbomba", emiatt aktivizál – érvel Hevesi Krisztina, aki gyakran felhívja arra a figyelmet, hogy mennyire fontos jól indítani a napot.

– A legfontosabb, hogy időben ébredjünk, ne kapkodjunk, ügyeljünk a harmóniára. Ha késve érkezünk az iskolába, a munkahelyre, eleve haragszunk magunkra, megemelkedik a stresszhormonszintünk, és megadjuk magunknak az első fekete pontot, miközben az lenne a cél, hogy a nap folyamán minél több piros pontot gyűjtsünk. Sokan azért kezdik meditálással a reggelt, hogy összeszedjék gondolataikat.
 

Reggelizés közben a közösségi oldalak böngészését is beiktatják. Fotó: dreamstime
Reggelizés közben a közösségi oldalak böngészését is beiktatják. Fotó: dreamstime


Reggeli testmozgás a jó közérzetért

– A tévénézést maximum csak háttérzajnak javasolnám, mert megvan a veszélye annak, ha valami izgalmas témát hallunk, ott ragadunk a képernyő előtt, és az elég keveseknek adatik meg, hogy a reggeli szűk időbeosztásba még ez is beleférjen. Továbbá az lenne a legideálisabb, ha valami sporttal kezdenénk, hiszen nemcsak a reggel lenne üdítő, az egész napunk frissé válik tőle. Ebben az esetben azonban célszerű átgondolni, hogy milyen mozgásformát választunk. A futás vagy a szobabicikli például azért jobb választás, mert kisebb eséllyel húzódunk meg, mint mondjuk a gimnasztikával vagy a reggeli tornával. Ilyenkor a legmerevebbek az izmaink. A reggeli testedzésnél nem az alakformálásra kell hangsúlyt fektetni, hanem a közérzetünk javítására. Az életmódunkba illesztett testedzés manapság nagyon dívik. Vagyis naponta több kis részletből csipegetjük össze az aznap szükséges mozgásmennyiségünket. Sétáljunk például egy-két megállót, ahelyett, hogy félórát várnánk a buszra, vagy kerékpárral menjünk iskolába, munkába. A kora reggeli kutyasétáltatás nemcsak a testnek, a léleknek is üdítő – világít rá a szakember, aki a párkapcsolatban élő embereket is jó tanáccsal látja el.

Baglyok kontra pacsirták

– Ha párkapcsolatban élünk, érdemes a másik bioritmusát is figyelembe venni. Én viccesen meg is szoktam jegyezni, hogy manapság egy pacsirtadiktatúrában élünk, aminek a baglyok (későn fekvő és emiatt későn kelő típus – a szerk.) isszák a levét. Ha egy frissen ébredő pacsirtának elcsigázottan, fáradtan ébredő bagoly kedvese van, ne noszogassa, kritizálja őt. Megváltozni úgysem fog, és nem tanácsos veszekedéssel kezdeni a reggelt. Nem csak ifjú házasoknak javallott a szeretkezés is ilyenkor, hiszen míg a női psziché este a figyelmes, romantikus együttléteket kedveli, addig reggel kiválóan tolerálja a gyors összebújásokat is. Ráadásul a nő igazán kívánatosnak érezheti magát, és ez lelkileg pozitív üzenet egész napra – fejezi be a pszichológus.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sineger Márta a Miss Alpok Adria megyei győztese

Tizenkét lány versenyzett a koronáért a Miss Alpok Adria Nemzetközi Szépségverseny Csongrád megyei döntőjén szombat este. Tovább olvasom