Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Három az ásotthalmi polgármesterjelölt

Ásotthalom - Mindhárom ásotthalmi polgármesterjelölt függetlenként indul a december 15-i időközi választáson. Megkérdeztük, mit terveznek a jövő évi országos önkormányzati választásokig.
Babarczi Antal (52) születésétől fogva Ásotthalmon él, földmérő mérnök a végzettsége, magánvállalkozást vezet.

– A korábbi képviselő-testületből Papp Renáta, Németh Attila és Pőcze Levente támogat, valamint Czöndörné Mohai Ibolya, ők mind indulnak a képviselőségért. Mi így vagyunk egy csapat – mondta. Ő az egyetlen a polgármester-aspiránsok közül, aki képviselőnek is jelölteti magát, mert Ásotthalomért akar dolgozni, bár hozzáteszi, polgármesterként többet tehet. Azt tervezi, hogy stabilizálja az önkormányzat pénzügyi helyzetét, megszünteti a fölösleges pénzkiadásokat, bizonyos mértékben átszervezi a hivatalt, hogy minden szakterületnek felelőse legyen. Elbocsátásokra nem gondol. Megváltoztatná a községben a szemléletet, hogy a lakosság el merje mondani a véleményét. Mivel fejlődni csak pályázatok útján lehet, létrehozna egy pályázatíró csapatot, amelyet a teljesítmény arányában díjaz. A külterületi úthálózatra nagy gondot fordítana; kül- és belterületen is tervez szilárd burkolatú útépítést. Fontos a tanyán élő emberek életkörülményeinek javítását. Célja, hogy a falunak gazdája legyen, a település ismét a fejlődés útjára lépjen. Új munkahelyeket hozna létre. A fejlesztések közül a kerékpárutat és a fürdőt emelte ki, illetve a határátkelő és a település körüli erdő kihasználását. A csődközeli helyzet elkerülése miatt alapvető, hogy az országgyűlési képviselő támogassa a települést. Kistérségi együttműködést szeretne, ezért Babarczi Antal szerint elengedhetetlen, hogy a környező településekkel jó legyen a kapcsolat.

Petró Ferenc (58) harminc éve él Ásotthalmon, 15 éve vezeti a települést. – Nógrádi Zoltán nem támogat megfelelően, emiatt nem indulok pártszínekben, ha újból megválasztanak, ez lesz a második ciklusom a Fidesz támogatása nélkül. Jobbközép gondolkodású vagyok, és ehhez ragaszkodom – mondta a hátteréről. Változatlanul folytatná gazdasági programját, amelyet korábban a képviselő-testület egyhangúlag elfogadott. Ebben röviden és tömören település- és intézményfejlesztés, ivóvízminőség-javítás, tanyai programok, útrekonstrukció szerepel, miközben fenntartja a működőképességet. A jelölt kérdésünkre megjegyezte, ha a lakosság bejuttatja a polgármesteri székbe, de a Babarczi Antal körül tömörülő képviselők is mandátumot kapnak, akkor ő lemond. Nem hajlandó egy képviselő-testületben dolgozni az őt megbuktató négyesfogattal. Mindenekelőtt nagy fegyverténynek tartja, hogy siker koronázta a hosszú éveken át tartó lobbitevékenységét, és idén májusban megnyílhatott az ásotthalmi határátkelő. A közvetlen kapcsolat révén kiszélesedhet az együttműködés Királyhalommal, Paliccsal és Szabadkával. Tervezi, hogy hangsúlyt fektet a turisztikai lehetőségekre, középpontba állítva a borászat értékeit és a természetjárást. A helyi fejlesztések közül Petró Ferenc büszke az energiakorszerűsítéssel kapcsolatos óvodai, általános iskolai és sportcsarnokbeli beruházásokra, amelyeknek szerves folytatását tervezi.

Toroczkai László (35) ásotthalmi tanyáján él feleségével és két gyermekével, háztáji gazdálkodásba kezdett, és a szegedi egyetem mezőgazdasági karának hallgatója. – A jelöltség visszalépés a nagypolitikától, de ez a kihívás lelkesít, tele vagyok ötletekkel, szeretnék bizonyítani – mondta a Jobbik megyei önkormányzati képviselője.

– Nem vagyok a Jobbik tagja, és bár a párt felajánlotta támogatását, eddig nem éltem vele, függetlenként indulok. Ha megválasztanak, még a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom elnöki posztjáról is lemondok, csak Ásotthalomra összpontosítok, 35 évesen ez a feladat motivál. A 13 képviselőjelölt mindegyikével együtt tudnék dolgozni, köztük sincsenek a Jobbikhoz köthetők. Megyei képviselőként a terület- és településfejlesztési operatív programmal foglalkozom, és rá kellett döbbennem, hogy a község semmilyen gazdaságélénkítő, munkahelyteremtő programjavaslatot nem küldött be. Azért, mert a képviselők és a vállalkozók nem tudtak róla. Ösztönzésemre 2 milliárd forint értékű projektjavaslat futott be a megyére. A testület és a polgármester személyeskedő vitája megbénította a települést, visszaéltek a hatalmukkal, félnek az emberek. Az első és legfontosabb: rendezni a polgármester viszonyát a lakossággal. Az ajtóm nyitva áll majd, a testületi ülésekbe bevonjuk a helyieket. A munkámért minimálbért kérek, a fennmaradó havi 300 ezer forintot egy alapítványnak utalom, és a helybeliekkel együtt döntünk a felhasználásáról: például a rászorulók, az általános iskola javára.

Olvasóink írták

35 hozzászólás
12
 • 35. róka5454 2013. november 24. 09:56
  „Betartani az ígéretet??
  A nagy semmiből senki nem fog tudni fejleszteni.. sőt az ígéretek felét sem fogja teljesíteni. Jöhet itt mindenki a támogatásokkal, pályázatokkal. Az adósságból nem lehet pénzt teremteni!!!
  Egy átlag ásotthalmi lakosnak fogalma sincs arról, hogy mi hogy megy egy önkormányzatnál, és azt sem, hogy a költségvetés miként áll.
  Pár hónap alatt senki nem fogja megváltani a világot! Az indulókon kívül komolyabb polgármester jelölt kellett volna...
  Az elmúlt 15 évben igen is fejlődött Ásotthalom, csak a gond, hogy ez egy falu, nem egy város, nem kellene mindenkinek Mórahalomhoz hasonlítani!”
 • 34. Apacska 2013. november 23. 22:48
  „Kellene egy sétát tenni a községben a lakosoknak, és megnézni,hogy az elmúlt években mi fejlődött, mi szépült, a lehetőségekhez képest. Ígérni mindenki tud, de vajon ki lesz az, aki képes is lesz betartani az ígéretét? Ezt kell mérlegelni december 15-én.”
 • 33. montiv 2013. november 21. 22:36
  „5 ös találatom van.1 milliárdot szét osztok. Maximum 100 eft.t adok egy személynek. De azt csak a falu érdekében lehet felhasználni.”
 • 32. róka5454 2013. november 21. 20:20
  „Szerintem nem kellene ennyire védeni Toroczkait. Az hogy részt vett az MTV székház ostromában 2006-ban elég elítélendő dolog. A rendőrségi eszközökben okozott kár a legkevesebb...

  Ahogy a cikkből is kiderült számomra ígérni ő is tud..”
 • 31. délikapu 2013. november 21. 19:51
  „28.-nak: "amely a BRFK SZERINT 10 millió forintra rúg."

  Ez egy nagyon fontos mondatrész volt. A Kúria ugyanis csak a jogalapot állapította meg, a BRFK nem tudta bizonyítani a 10 milliót, emiatt Toroczkainak jár perköltség (egyszerre 2-3 ügyvéd is védte, úgyhogy nem lesz kis összeg), amit viszont a BRFK fog fizetni Toroczkainak. Abból az összegből nevetve fogja kifizetni azt a kb. 1 milliót, amit most követel a BRFK, ugyanis leszállította az eredeti 10 milliós követelést. Szóval a végén még Toroczkai fog pénzt keresni. Tájékozódj, mielőtt írsz...”
 • 30. délikapu 2013. november 21. 19:46
  „29. nicolesb : Hol és mikor mondott ilyet Toroczkai? Mindig is azt hangsúlyozta, hogy ezek projektjavaslatok, garancia természetesen nem lehet a megvalósulásukra, de ha nem ad be semmit Ásotthalom, akkor nem is remélhet semmit. Ez evidens.”
 • 29. nicolesb 2013. november 21. 10:22
  „Toroczkai képviselő úr maga jelentette ki, hogy a projektjavaslatok alapján később kiírásra kerülő pályázatok (!) 65-90%-os intenzitásúak lesznek...

  Tényként kijelenteni, hogy ezek a pénzek jönni fognak, valótlanság. A megyei hivatal honlapján is ez áll:

  "Az adatlap kitöltésével és benyújtásával segíthetik a finanszírozási források orientálását - így jelentősen javíthatják a fejlesztési elképzeléseik finanszírozási esélyeit, azonban ez még nem jelent garanciát arra, hogy projektelképzelésük biztosan támogatási forráshoz jut."”
 • 28. Mogorva 2013. november 21. 10:11
  „"2012 januárjában a Kúria jogerős ítéletet hozott, miszerint Toroczkai László felelős a 2006 őszi MTV-ostrom során a rendőrségi eszközökben okozott károkért, amely a BRFK szerint 10 millió forintra rúg."”
 • 27. csonakos 2013. november 21. 09:59
  „25. nicolesb 2013.11.20. 20:36
  26. délikapu 2013.11.21. 00:10
  Őszintén örülök, hogy ti akik ott járatosak vagytok az ügyekben megvilágítjátok a történéseket nekünk kivülállóknak is! Egyébként én is azt hallottam csak a dolgát tette (Toroczkai ) és semmi plusz nem jött még Ásotthalomnak! Szóval, a magam részéről várom a decemberi választás eredményét! Egy biztos, Petrót nem véletlenül választották meg már többször, hátszél nélkül is. Akik jobban belelátnak az ügyekbe valami susmusról beszélnek amiből nem tudott jól kijönni. Magyarul, bevitték az erdőbe Petrót! Ez csak a szóbeszéd!”
 • 26. délikapu 2013. november 21. 00:10
  „25. nicolesb: Nem pályázatokról van szó, hanem projektjavaslatokról, amelyeket a megyei önkormányzat fog megvalósítani. Toroczkai megyei képviselőként a dolgát végezte. Nem feltétlenül kell ehhez önerő sem, hiszen nem hagyományos pályázatokról van szó.”
 • 25. nicolesb 2013. november 20. 20:36
  „A 2 milliárd forintnyi pályázatokhoz miből fogja a falu előteremteni az önerőt?

  Az a 2 milliárd nem fog csak úgy idehullani, kemény önrészt kell biztosítani majd. Itt a kérdés nem az, hogy van- 2 milliárdnyi ötlet, hanem arra van-e konkrét terv, hogy akár 10%-os önrészt is fog-e tudni a falu költségvetése biztosítani?

  Naiv, aki azt hiszi, bármelyik a projektjavaslatok közül 100%-os támogatást fog kapni. Nem az ötletek hiányával volt eddig sem a baj. Hanem azzal, hogy nincs honnan elvonni az önrészhez szükséges pénzt; ezt kellene már megérteni végre mindenkinek, pályázni nem annyi, hogy beadok 2 papírt és ömlik a pénz... csak általában olyanok szólnak itt is hozzá pályázat témában, akik életükben nem láttak egyetlen kiírást, felhívást sem...”
 • 24. szundi12 2013. november 20. 17:22
  „Talán a képviselő testület megválasztását a választókra kellene bízni és nem előre eldönteni, hogy ki kivel tud együtt dolgozni.A régi testület tagjai pedig tevékeny részesei voltak a jelenlegi helyzet kialakulásának így nem is kellene indulni az új választásokon.”
 • 23. délikapu 2013. november 20. 17:16
  „15.-nek: "Sorolnál egy pár dolgot amit tett a falu érdekében?"

  Toroczkai ösztönzésére 2 milliárd forint értékű projektjavaslat érkezett pluszban a megyeházára Ásotthalomról (ezt a képviselő Babarczinak és Petrónak kellett volna megtenni helyette). Tavaly Magyar Mártíromság Emlékművet avatott az ásotthalmi pusztában. A szobrászművész ugyanaz a Tóbiás Klára, akinek az alkotásai láthatók Szeged, Mórahalom, Kistelek stb. belvárosaiban. Úgy tudom, a helyi strand megmentése is Toroczkai szervező munkájának köszönhető, de nyáron 3 napos fesztivált is szervezett Rózsa Sándor emlékére, szintén Ásotthalmon. Ezek csak a legismertebbek azok közül, amit már eddig is tett a falu érdekében, csak hogy konkrétumokról vitázzunk, ne csípőből tüzeljünk rá.”
 • 22. csonakos 2013. november 20. 17:10
  „pampalini!
  Én nem ott lakom de nagyon sok dolgot onnan szerzek be (sok jó termék van arrafelé a gazdáknál) és a falu elitjéből sok az ismerősöm. Kérdeztem már tőlük mi a valós helyzet és bizony ők nem így látják ahogyan te most beállítod! Petrót sem úgy látják ahogy ezt sugalljátok. Szóval érdekes lesz ott a decemberi választás! Mivel nem vagyok érintett az ügyben ezért csak kérdések merülnek föl bennem!”
 • 21. GondaIstván 2013. november 20. 16:52
  „8. szatyi: "6. GondaIstván 2013.11.20. 11:02 "
  "rájöttem, hogy nem vagy megfelelő szintű vitapartner!"
  Mit tudnék tenni azért, hogy megüssem legalább azt a minimális szintet, hogy elfogadj vitapartnernek, és előgyere a konkrétumokkal?”
 • 20. benq 2013. november 20. 16:49
  „Nem tartozom semmilyen párthoz, nem is érdekel melyik mit ígér, mind egy kutya!
  Én drukkolok Torockai úrnak. Kell a fiatal vezetés. Lásd anno Mórahalmon húszon pár évesen Nógrádi úr, és még mindig kiskirály. Hajrá!!”
 • 19. róka5454 2013. november 20. 15:56
  „Ezek szerint nem csak én olvastam el az önéletrajzát.. teljes mértékben egyetértek nicolesb!”
 • 18. nicolesb 2013. november 20. 15:26
  „Ásotthalom utcáira valóban hiányoznak a tankok, a masírozó bakancsosok és főképp az, hogy autókat gyújtsunk fel a polgármester vezetésével, ha valami nem tetszik...”
 • 17. agytröszt 2013. november 20. 14:28
  „Egyszer megjavulok én, jó leszek majd..... csak engedjetek már a húsosfazék közelébe......”
 • 16. pampalini 2013. november 20. 14:26
  „csonakos, tényleg elég naív ember lehetsz,ha azt gondolod,hogy így működik a világ.
  Leírták a cikkben is,hogy Torockai több pályázatot indított el már,mint indított el az eddigi vezetés az elmúlt években. De,ha nem tett volna még semmit, az is több lenne,mint az a több,mint 100milliós mínusz,amit a faluvezetés mostanában összehozott Petróstól, Babarczistól. És igen, hál istennek a faluban is sokan látják ezt,mivel én is onnan származom,és nap,mint nap beszélek az ott lakókkal.”
35 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iksz

"Ti kiknek dolgoztok? A kommunistáknak? – kérdezi egy fiatalember a TIK-ben a diákkedvezményes HVG-előfizetésről szóló papírt osztogató lányoktól." Tovább olvasom