Délmagyar logó

2017. 06. 27. kedd - László 17°C | 33°C Még több cikk.

Három egyfelvonásos a Mórahalmi Színtársulattól

A rendőr: iskolaigazgató, a könyvtáros-népművelő: özvegyasszony és kisasszony, a vasesztergályos: színigazgató – a világot jelentő deszkákon. Ismét telt házas bemutatókat tart az Aranyszöm Rendezvényházban a Mórahalmi Színtársulat. Elégedett nézőként arra voltunk kíváncsiak, a sikerkovácsok közül kinek mit jelent ez a színház.
– Örömjátszás a miénk! – jelenti ki a Mórahalmi Színtársulat rendezője, Dálnoky Zsóka színművésznő, mikor arról kérdezzük, hogy Sík Sándor királydrámája, két Móricz-darab és Karácsony Benő vígjátéka után miért éppen Nagy Endre, Heltai Jenő és Molnár Ferenc egyfelvonásosát viszik színre. – Fontos, hogy a szereplők és a közönség is jól érezze magát. Darabválasztáskor egyrészt arra gondolok, hogy a mi harmincfős társulatunkból minél többen színpadra léphessenek, másrészt arra, hogy a közönség számára is élvezhető legyen a produkció. Önmagukhoz képest is csodálatosat nyújtanak, közülük sokan óriási utat tettek meg addig, hogy élvezhető színpadi produkció, igazi siker születhessen. De számomra is boldogság ez a munka – bár nem rendezőnek, inkább a társulat vezetőjének tartom magam. Sokat kapok én is, hiszen a próbák idején „előjátszok", így kipróbálok szerepeket, s más szemszögből nézhetek egy színdarabot, miközben a társulat tagjaiból fakadó energia föltölt.

– Nem sírni, inkább szórakozni jön a közönség a színházba – mondja Kazi István rendőr, aki címszereplője Nagy Endre Tóni című darabjának. Az iskolaigazgató alakját azért szereti, mert a szöveg is közel áll a való élethez. Úgy érzi, a színpadon tanultakat időnként, például kihallgatáskor, a munkájában is hasznosítja. De azért is élvezetes ez a kikapcsolódás, mert saját bőrén tapasztalhatta: mennyire nehéz hitelesen megformálni egy szerepet. – A közönségünk nagyon jó – mondja –, jórészt Mórahalomról és a környező községekből érkeznek a nézők, akik civilként is ismernek minket.

Három egyfelvonásos – egy család

Az Aranyszöm 320 fős színháztermében legközelebb március 11-én, vasárnap 15 és 19 órától láthatja a közönség a három egyfelvonásost. Ott sok mórahalmi család több tagja is bemutatkozik. Így például a tévés műsorvezetőként is ismert Ördög Nóra a Molnár-darab üdvöskéje; édesapja, Ördög Géza a Heltai-mű kíváncsi lakóinak egyike; míg édesanyja, Ördögné Marcsi mint Amália alakít nagyot Nagy Endre bohózatában.

– Úgy éreztem, nekem ott a helyem – emlékezik vissza a vasesztergályos Dudás István arra, hogy a társulat alakulásakor miért próbálkozott a színészettel, holott előtte csak katona korában vállalkozott hasonlóra. – A közönség tisztje, hogy eldöntse, milyen az alakítás – hárítja el a Molnár-darab színigazgatójaként begyűjtött vastapsos dicséretet. – Igaz, a próbákra és az előadásra fordított időt sokféle módon el lehetne tölteni, de a társulattal együtt lenni nagyon jó, miközben az ott és a színpadon tapasztaltaktól kerekebb ember lettem.

– A helyi tanyai színjátszó hagyományokat elevenítettük föl, amikor 2000-ben a szegedi pap-költő Sík Sándor királydrámájának egy 62 évvel korábbi bemutatóját „megismételtük" – idézi a Mórahalmi Színtársulat születését annak motorja, Magyar Istvánné, Rozi, aki Heltai A nagy nő című darabjában az özvegy főbérlő, Molnár Az ibolya című egyfelvonásosában pedig Széll kisasszony bőrébe bújik. – Élvezzük: létrehozni valamit a semmiből. A csapatot lelkes, kiváló emberek alkotják: a 8 évestől a 74 esztendősig; a rendőrtől és pedagógustól kezdve a vasesztergályoson és masszőrön át a diákig és tévés személyiségig. Az ezredfordulós hatalmas siker, meg az együttjátszás öröme tartja össze és bővíti a közösséget.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kráter a Kárász utcán

Hat éve, a Kárász utca felújításakor csak megerősítették a csatornát. Most megrepedt egy vízelvezető… Tovább olvasom