Délmagyar logó

2017. 11. 21. kedd - Olivér 1°C | 8°C Még több cikk.

Három életet ment meg egy véradás

Csongrád megye - Nyáron igazán szükség van az önkéntes véradókra. A régióban hetente 1300–1400 egység vér szükséges, a szabadságolások miatt ez nem mindig gyűlik össze. Ennek ellenére a régióban és a megyében sincs vérhiány. Jelenleg a nullás és az A vércsoportú készítményből van a megszokottnál kevesebb.
Megfelelő mennyiségű vérkészítmény áll rendelkezésre a régióban, a megyében. Nyáron ugyanakkor igazán szükség van önkéntes véradókra – hallottuk dr. Szekeres Veronikától, a Szegedi Regionális Vérellátó Központ régióigazgatójától. Régiónkban 3 megye 3 területi vérellátója található: a Szegedi Regionális Vérellátó Központ, a Kecskeméti Területi Vérellátó és a Békéscsabai Területi Vérellátó. 6 vértranszfúziós osztály működik, Gyulán, Orosházán, Makón, Hódmezővásárhelyen, Szentesen és Baján. Évente közel 70 ezer egység vért vesznek a régióban, ez az országos arány ötöde. A lakossági véradási aktivitás 5–5,5 százalék, kiemelkedő Csongrád megye, ahol 7–7,5 százalék.

– Hetente 1300–1400 egység vér szükséges a régióban. Véradónként 450 millilitert jelent. Nyáron, így most is nehezebb levenni ezt a mennyiséget, nem is mindig sikerül, de még így is elegendő készlet áll rendelkezésre. Egyik fő véradóbázisunkat az egyetemisták jelentik, akikre ilyenkor nem nagyon számíthatunk. A rendszeres véradóink egy része is szabadságát tölti. Jelenleg a nullás és az A csoportú készítményből van kevesebb. Kampányvéradásokkal igyekszünk pótolni – magyarázta a főorvos asszony. A Magyar Vöröskereszttel közös szervezésben többek között ma 10-től 13 óráig Balástyán, a művelődési házban, csütörtökön 7.30-tól 10 óráig Vásárhelyen, a véradó állomáson, 14-től 17 óráig Szentesen, a véradó állomáson, 9-től 13 óráig Makón, a véradó állomáson, pénteken 14-től 18 óráig Szegeden, a Tesco Extrában, szombaton 8-tól 11 óráig Csengelén, az ifjúsági táborban, vasárnap 11-tól 15 óráig Szatymazon, az általános iskolában várják a véradókat.

A férfiak évente 5 alkalommal, a nők pedig 3–4-szer adhatnak vért – két alkalom között 56 nap szünetet kell tartani. Három készítményt nyernek: vörösvértest-koncentrátumot, plazmakészítményt, vérlemezke-koncentrátumot. Innen ered a szlogen: „egy véradással 3 életet mentesz" – jegyezte meg Szekeres Veronika. A véradás 30–45 percet vesz igénybe, adatfelvétellel és kivizsgálással (vérnyomásmérés) együtt. Önkéntes és térítésmentes, ugyanakkor apróbb ajándékokkal kedveskednek a donoroknak, akik például immár 5 éve belépőt kapnak a mórahalmi strandra, valamint a szentesi Hungerit Zrt. jóvoltából a szentesi és a szegedi véradóknak 500 forintos virslijegy jár. A legtöbb vérre egyébként a statisztikák szerint manapság a daganatos betegek kezeléséhez van szükség.

Olvasóink írták

  • 1. polo 2012. július 12. 13:20
    „akink nincsen tb-je vagy nem rendezett nem veszik le a vérét akkor annyira nem is fontos abrh- a vércsoportom”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Novák Péter: Szükségünk van kultikus élményekre

A Szegedi Szabadtéri Játékokon 2010 júliusában a Dózsában alakított címszerepet Novák Péter, a hétvégén pedig a Hegyen-völgyön lakodalom násznagya lesz. Szegedről, néptáncról és Michael Flatley-ről is mesélt. Tovább olvasom