Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 25°C Még több cikk.

Három első osztállyal többet indítanak

Szeged - Idén szeptemberben és utána még 2 évig gyerekboom várható a szegedi, önkormányzati fenntartású iskolákban. Ezért a 2010–2011-es tanévben 3 első osztállyal többet indítanak. Ez most speciális helyzet, többek között összefügg azzal, hogy nő a város lakossága.
A szegedi közgyűlés már döntött arról, hogy a 2010–2011-es tanévben az önkormányzati fenntartású iskolákban 3 első osztállyal többet indít. Négy intézmény, a Dózsa, az Arany János, a Tisza-parti és a Makkosházi általános iskola szeptembertől bővülhet 1-1 osztállyal, ugyanakkor a dorozsmai Orczyban eggyel csökkentik az első osztályok számát. Az egyenleg plusz három új osztály.

A népesség-nyilvántartás adatai alapján nézték meg, hogy a most iskoláskorúvá váló gyerekek közül hányan születtek és rendelkeznek állandó lakhellyel Szegeden – mondta el Kardos János, az oktatási iroda vezetője –, azt pedig az óvodákból gyűjtötték be, hogy várhatóan hányan mennek majd iskolába. Kiderült: több mint 50 szegedi gyereket kellene az iskolarendszernek felszívnia, s akkor még nem számolták a bejárókat.

Fogy a nép, fogy a gyerek

Magyarország lélekszáma 2000-ben 10 millió 200 ezer volt, 2009 végén már csak 10 millió 16 ezer. A KSH-tól kapott információk szerint a népességen belül a 6–7 évesek száma is folyamatosan csökken országosan: 2000-ben 235 ezer 100, 2009-ben 193 ezer 654 volt a számuk.

A leendő elsősök számát tovább gyarapítja, hogy előreláthatóan kevesebb, a tanköteles kort elérő gyerek marad az óvodában, mint korábban. Ez köszönhető annak is, hogy az óvónők a nevelési tanácsadókkal együtt azon vannak, hogy a szülők ne tartsák indokolatlanul sokáig az óvodákban iskolaérett gyereküket.

– Magyarországon évről évre csökken a népesség, kevesebb gyerek születik. Szeged azért is megy most szembe az országos trenddel – magyarázta Kardos János –, mert a város lélekszáma az elmúlt időszakban folyamatosan nőtt.

Jelenleg 42 osztályban 1118 elsős tanul, és szinte egyforma létszámúak az 1–7. évfolyamok, 2013-tól viszont jelentős fogyás jöhet. Hangsúlyozzuk: az önkormányzati fenntartású iskolákról van szó, ahová egy adott korosztály gyerekeinek a 70 százaléka jár. 30 százalékon az egyetemi, az egyházi, az alapítványi és a kistérségi iskolák osztoznak.

A megyében csökken vagy stagnál

A megyében csökken, illetve stagnál az elsősök létszáma. Csongrádon az elmúlt év szeptemberében 167 elsős kezdte meg tanulmányait, idén 140–150 várható, a beíratás április 21-én és 22-én lesz. Szentesen most 268 elsős van, szeptembertől az óvodai előrejelzések alapján valószínűleg 234-en ülnek iskolapadba (beíratás: április 7–9.), és 26 gyerek vár még a szakértői bizottság vizsgálatának eredményére. Makón 2009-ben körülbelül 230–235 elsős kezdte meg tanulmányait, idén is nagyjából ennyire számítanak, ez az érték évek óta stagnál. A beiratkozás április 1-jén lesz a Maros-parti településen. Vásárhelyen tavaly 420 elsőst fogadtak az önkormányzati és az egyházi fenntartású általános iskolák. Az előrejelzések szerint idén is hasonló létszám várható, a beíratás március 29–31-ig tart.

Olvasóink írták

  • 2. Hammada_Fleet 2010. március 21. 21:18
    „Az önkormányzat persze megint nem az iskolák teljesítményét, hanem sunyi lobbiérdekeket vett figyelembe, amikor meglehetősen önkényesen kijelölte azokat az iskolákat, ahol létszám-növekedést engedélyezni méltóztatott. Vannak Szegeden iskolák - nem akarok nekik rosszat és ezért nem nevesítem - ahol évek óta hatalmas túljelentkezés van, ami indokolná a folyamatos létszámfejlesztést, kell azonban a rosszul vezetett, ellenben jó kapcsolatokkal rendelkező iskolák számára a keret, nehogy kiderüljön, hogy a kutya sem akarja odavinni a kölykit, csak hát a rendes iskolákban nincs elég hely...
    Mi lenne a megoldás? A színvonalas oskolákban engedélyezni a plusz osztályokat, a kevésbé színvonalasokban meg elzavarni az igazgatóságot és olyan izig-vérig tanárembereket kinevezni, akik tudják, hogyan kell jó iskolát csinálni. Sajnos ennek kevés az esélye, az önkormányzatnak lojális, kapcsolati tőkével bőven rendelkező jóbarátok kellenek, nem tanáremberek.”
  • 1. rozator 2010. március 20. 11:50
    „Ezek a gyerekek kb. 6 éve születtek! Ezért is a Gyurcsány A HIBÁS?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Király András azóta megkomolyodott - videókkal

Követett el hibákat, de azóta megkomolyodott – nyilatkozta lapunknak Király András, aki botránya miatt mondott le a Jobbik szóvivői posztjáról. Videókkal! Tovább olvasom